3.12.2023

Makuelämyksiä metsästämässä Euroopassa

Erilaiset ja mahdollisesti jopa uudenlaiset makuelämykset ovat joillekin iso osa lomamatkaa – varsinkin nyt, kun televisio on täynnä ruokaohjelmia harrastekokeille. Tässä muutama vinkki.

Makuasioista ei sovi tunnetusti kiistellä. Joku rakastaa homeista juustoa, toinen ei siedä äyriäisiä, kolmannelle kelpaa vain pizza ja pasta.

Me Moottorissa olemme saaneet ammattimme varjolla maistella monenlaisia herkkuja, kun olemme matkustaneet ympäri Eurooppaa katsomassa ja koeajamassa uusia automalleja.

Tässä on tosin mainittava se, että kun autotehtaat rakentavat ohjelmiaan koeajopäiville, harvoin niissä kukaan haluaa kokeilla mitään yllättävän rohkeaa ja erilaista. Pihvi se on, mikä autotoimittajan tien päällä pitää!

Mutta aina välillä eteen on sattunut jotain erikoisempaa – kuten vaikkapa lehmän keuhkoa vanhassa ranskalaisessa luostarissa… tai kuten eräälle hyvin ruokaranskaa osaavalle kollegalle sattui Pariisin autonäyttelyn yhteydessä – tilattu lammas oli kyllä lammasta, mutta sen aivoja!

Ohessa muutamia tärppejä ruoan perässä Eurooppaan matkustaville.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Amsterdam

De Hallen pitää sisällään monia pieniä ruokakojuja, joten se on erinomainen paikka maistella pieniä herkkuja ja saada nopeasti käsitys kaupungin ruokatarjonnasta ja -kulttuurista. Bitterballen on täytetty ja friteerattu klassikko, jota löytyy useimmista baareista ympäri Alankomaita. Ne valmistetaan naudan- tai vasikanlihasta, ja se tarjoillaan yleensä sinapin kanssa. De Hallenissa paikka niiden syömiseen on De Ballenbar. Kibbeling on samantapainen herkku, mutta friteeratun taikinan sisältä löytyy paistettua kalaa – usein turskaa. Se nautitaan majoneesipohjaisen kastikkeen tai tartarkastikkeen kanssa. Ja tottakai Belgian tapaan myös Alankomaissa tarjotaan monessa paikassa herkullisia ranskan… eikun belgianperunoita. Ja hollantilaiset omivat myös aikoinaan itselleen lukuisia siirtomaita, joten Amsterdamista löytyy lukuisia autenttisia ja eksoottisia ravintoloita.

Bilbao

Espanjassa saa hyvää tapasta kaikkialla, paitsi että Bilbaossa niitä ei kutsuta tapaksiksi vaan ne kulkevat Baskimaassa nimellä pintxo. Niitä voi nauttia missä tahansa, mutta aidon tunnelman saavuttamiseksi on syytä suunnata vanhaan keskustaan ja Calle Somerdan, Calle del Perron tai Plaza Nuevan kaltaisille kaduille. Ja koska meri on vieressä, suosittelemme kalmaria, simpukoita ja turskaa – mutta vaihtoehdot eivät todellakaan lopu kesken. Erityisesti suosittelemme Plaza Nuevalla sijaitsevaa Sorginzuloa ja sen kinkkukroketteja sekä munkkikala- ja katkarapubrochetteja. Myös turska pil-pil-kastikkeessa sekä sieniä ja viiriäisen munan sisältävä Idiazabal-juustokeitto vievät kielen mennessään. Tampereelta kotoisin oleville suosittelemme tavernaksi Gatzia, jossa saa maistaa mustamakkarasta ja munakkaasta tehtyä pintxoa.

Bologna/Modena

Monet pitävät Bolognaa italialaisen ruoan pääkaupunkina, ja kaupungilla on jopa oma hellyyttävä lempinimensä La Grassa eli lihava. Emilia-Romagnan pääkaupunki on maustetun mortadella-makkaran, tortellinin ja herkullisen ragu alla bolognesen koti. Suosittelemme myös lähistöllä sijaitsevaa Modenaa, jossa olemme syöneet parikin kertaa Ferrarin piikkiin hyviä paikallisia perinneruokia. Ja Maranellon kupeessa Fiorano Modenesessa oleva ja F1-kuskien lempiravintola Montana on yhä voimissaan, vaikka Michael Schumacher ei olekaan pystynyt käymään siellä enää vuosiin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Istanbul

Turkkilainen keittiö on yksi maailman parhaista, emmekä nyt puhu todellakaan pelkästä döner kebabista. Istanbulissa on parasta jalkautua tuon eläväisen kaupungin kaduille ja kujille tutustumaan paikallisiin katukeittiöihin. Ja koska kaupunki on meren rannalla, hyvää kalaa on tarjolla runsaasti. Sen itse valmistaville voimme suositella kalamarkkinoita, jotka ovat jo elämys itsessään. Ja maustebasaarista löytyy oikeat mausteet ruokaan kuin ruokaan.

Kööpenhamina

Tanskan tivolikaupunki on muutakin kuin Smørrebrødia, vaikka hyvää katkarapuvoileipää onkin vaikea voittaa. Maailmankuulu Noma sulki valitettavasti ovensa tammikuussa 2023, mutta ei kannata surra, monet siellä työskennelleet kokit ovat avanneet omia ravintoloitaan. Ja kyllä Köpiksestä löytyy yhä tähtiravintoloitakin, kaupungin jalkapallopyhätöllä majaansa pitävällä Geraniumilla on kolme Michelin tähteä. Ja hyvin vilpitöntä menoa kaipaavia sekä hyvän grilliruoan ystäviä suosittelemme kokeilemaan War pigs -ravintolaa. Ja Skagetilta löytyy monia kokeilemisen arvoisia viehättäviä pieniä ravintoloita.

Lissabon

Lissabon on upea kaupunki, jossa on paljon hyvää. Se on myös vielä kohtuullisen edullinen kaupunki, jossa syö ja juo hyvin ilman että lompakkoon jää iso lovi. Suosittelemme päämäärätöntä haahuilua vanhankaupungin eli Bairro Alton kapeilla kujilla ja tapas-tyylisten ruoka-annosten kokeilua lukuisissa sympaattisissa pikkukuppiloissa. Myös lähempänä vettä sijaitsevaa Mercado da Ribeira -kauppahallia voi suositella, siellä on yli 30 pientä ravintolaa makuelämyksiä etsiville. Ja hyvää kalaruokaa arvostaville suosittelemme jotain näistä: Aqui Há Peixe, Marisqueira do Lis, Páteo do Avillez tai Ramiro.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lyon

Tämä ei välttämättä niin tunnettu ranskalainen kaupunki on ruokalomailijan paratiisi. Siellä keksittiin koko nouvelle cuisine -konsepti. Ruokahalua kannattaa kasvattaa ensin käymällä kauppahallissa ihmettelemässä tuoreiden vihannesten tuoksua, eksoottisten hedelmien runsautta sekä rujon näköisiä mutta herkullisen makuisia makkaroita – tietenkään tuoretta kalaa unohtamatta. Saint-Antoinella pääsee kokemaan vanhan koulukunnan ranskalaisen toripäivän, kun taas Les Hallesissa pääsee makustelemaan sisätiloissa sijaitsevia ruokapaikkoja. Mutta kannattaa siis todellakin vain maistella. Ja kun nälkä on kasvanut riittävän suureksi, kannattaa suunnata rue Saint-Jeanille ja istua mihin tahansa sen ravintoloista. Tai jotain erikoisempaa janoavia kehotamme kokeilemaan Le Neuvième Art -ravintolaa.

München

Saksa on pas.. maa. Ehkä. Tai sitten ei. Baijerin helmi München tarjoaa monipuolisesti erilaisia ruokapaikkoja maailmankuuluista palkituista ravintoloista imbiss-kioskeihin sekä perinteisiin majatalotyyppisiin olutkellariravintoloihin. Yksi on kuitenkin ylitse muiden: paras paikka nauttia perinteistä baijerilaista ruokaa ja viileää olutta on kastanjapuiden varjossa yhdessä Münchenin monista olutpuutarhoista. Biergarten-perinne juontaa juurensa yli 200 vuoden taakse. Augustiner-Keller heti päärautatieaseman läheisyydessä on varma valinta. Ja jos et pelkää ähkyä, tilaa legendaarinen sika-annos eli Schweinshaxe.

Venetsia

Veneton alue tunnetaan viehättävistä saarista, koristeellisesta arkkitehtuurista ja pitkälle historiaan ulottuvasta kulinaarisesta keittiöstään. Ja toisin kuin suuressa osassa muuta Italiaa, pasta ei ole keskeinen osa venetsialaista keittiötä. Lautasella on useasti joko riisiä tai maissipohjaista polentaa, joiden seurana on usein Adrianmeren rannikolta pyydettyä kalaa. Myös risotto on ehdoton must Venetsiassa. Riisiähän viljellään Venetsian alueella todella runsaasti. Ja punasikuri (radicchio rosso) sekä parsa (Asparagus) ovat suosiossa, joten niitä kannattaa maistaa risoton kaverina. Ja vähän Venetsiasta alaspäin on Pojoen suisto (Parco del Delta del Po), jonne kannattaa matkata kokeilemaan hyviä kalaruokia.

Teksti: Vesa Eskola, kuvat: Vesa Eskola ja kohteet

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat