15.6.2020

Lentokieltolista päivittyi – matkailija, varo näitä lentoyhtiöitä!

Lentokone

EU:n lentokieltolista päivittyi. Mukana liki sata lentoyhtiötä, joiden toiminnassa on vakavia turvallisuutta vaarantavia puutteita.

Koronakurimuksen hieman hellitettyä alkaa myös kaupallinen lentotoiminta elpyä ja vilkastua. Matkustajan kannattaa kuitenkin olla tarkkana, minkä yhtiön siivin suuntaa ilmojen teille.

EU päivitti kesäkuun alussa lentoliikenteen mustan listan. Se on lentokieltolista niistä lentoyhtiöistä, jotka eivät täytä kaikkia kansainvälisiä turvallisuusmääräyksiä. Listalla olevat lentoyhtiöt on joko asetettu kokonaan toimintakieltoon EU:ssa tai niiden lentotoimintaa rajoitetaan EU:n ilmatilassa.

Listalla on nyt 96 lentoyhtiötä, 19 yhtiötä vähemmän kuin EU-kieltolistan edellisessä päivityksessä joulukuussa 2019. Lista päivittyy kaksi kertaa vuodessa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Murheenkryyninä Armenia

Kieltolistalle on lisätty kaikki Armeniassa lentotoimintaluvan saaneet seitsemän lentoyhtiötä Armenian siviili-ilmailuviranomaisten toimintojen turvallisuuspuutteiden vuoksi.

EU:n lentoturvallisuuskomitea ASC (EU Air Safety Committee) päätti yksimielisesti, että kaikki Armeniassa lentotoimintaluvan saaneet yhtiöt joutuvat nyt kieltolistalle. Euroopan komissio yhteistyössä Euroopan lentoturvallisuusviraston EASAn (European Union Aviation Safety Agency) avustuksella on valmis yhteistyöhön ja investointeihin Armenian lentoturvallisuuden parantamiseksi.

Lisäksi seuraavissa maissa lentotoimintaluvan saaneiden yhtiöiden listaa on päivitetty, joitakin yhtiöitä lisätty ja toimintansa lopettaneita poistettu: Nämä maat ovat: Kongo (Brazzaville), Kongon demokraattinen tasavalta, Kirgisia, Libya, Nepal ja Sierra Leone.

Tavoite: Euroopan taivas turvallisin

EU:n liikenneasioista vastaava komissaari Adina Vălean taustoittaa lentokieltolistan tarpeellisuutta: ”Tavoitteemme on paras mahdollinen lentoturvallisuus Euroopan taivaalla ja koko maailmassa. EU:n kieltolistaa tulisi käyttää työkaluna, mikä auttaa listalle joutuneita lentoyhtiöitä arvioimaan uudelleen ja parantamaan lentotoiminnan turvallisuusstandardeja.”

Listan tarkoituksena on motivoida valtioita ja lentoyhtiöitä asettamaan turvallisuus ykkösasiaksi, koska matkustajat tulevat tietämään yhtiöiden turvallisuustason. Lentoyhtiöt voidaan poistaa kieltolistalta nopeasti, kun maan lentoyhtiöt ja valvovat viranomaiset kiinnittävät enemmän huomiota lentoturvallisuuteen.

Kieltoja ja…

Näiden 14 maan kaikki lentoyhtiöt ovat kieltolistalla: Afganistan, Armenia, Djibouti, Eritrea, Kirgisia, Kongon demokraattinen tasavalta, Kongon tasavalta, Liberia, Libya, Nepal, Päiväntasaajan Guinea, São Tomé ja Príncipe, Sierra Leone ja Sudan.

Edellisten lisäksi kieltolistalla ovat seuraavan kahden maan useimmat lentoyhtiöt, paitsi tässä mainitut yhtiöt. Angola: kaikki yhtiöt, paitsi TAAG Angola Airlines ja Heli Malongo. Moldova: kaikki yhtiöt, paitsi Air Moldova, Fly One ja Aerotranscargo.

Lisäksi kieltolistalla on kuusi yhtiötä havaittujen yhtiökohtaisten turvallisuuspuutteiden vuoksi: Avior Airlines (Venezuela), Blue Wing Airlines (Suriname), Iran Aseman Airlines (Iran), Iraqi Airways (Irak), Med-View Airline (Nigeria) ja Air Zimbabwe (Zimbabwe).

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

…toimintarajoituksia

Lentoyhtiöt, joilla on toimintarajoituksia, voivat lentää EU:n ilmatilassa rajoitetusti vain tietyillä lentokonetyypeillä: Nämä kolme yhtiötä ovat: Air Koryo (Pohjois-Korea), Air Service Comores (Komorit) ja Iran Air (Iran).

Kieltojen taustalla kattava arviointi

Lentokielloista tai toimintarajoituksista päätetään kattavan asiantuntijoiden tekemän arvioinnin perusteella. Euroopan komission tekemä kieltolista perustuu EU:n lentoturvallisuuskomitean ASC:n (EU Air Safety Committee) 12.–14. toukokuuta 2020 videokokouksena pidetyn kokouksen päätöksiin. Komitea koostuu lentoturvallisuuden asiantuntijoista kaikista EU:n jäsenvaltioista ja niitä tukee Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA (European Union Aviation Safety Agency).

Arvioinnit perustuvat kansainvälisiin turvallisuusstandardeihin ja kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön ICAO:n (International Civil Aviation Organization) asettamiin standardeihin, Euroopan komissio pyrkii jatkuvasti kehittämään toimintatapoja, joilla voidaan parantaa lentoturvallisuutta ja tiukentaa kansainvälisiä turvallisuusstandardeja yhteistyössä ilmailuviranomaisten kanssa.

Teksti: Timo Turkula Kuvat: Moottorin arkisto Lähde: EU-lentokieltolista 

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat