6.7.2023

Matkavinkki: Kuninkaanlinna juhlii Ruotsin kuninkaan 50 vuoden taivalta

Tukholma_kuninkaanlinna_2023_MJ

Kuningaskunnan historiasta kiinnostuneille on tänä vuonna tarjolla ainutlaatuisia näyttäviä elämyksiä – eikä matkailijan tarvitse suunnata Tukholmaa kauemmas.

Ylhäältä Slottsbackenilta Tukholmaa vartioiva Kuninkaanlinna on Ruotsin merkittävin rakennus, jonka salit, arkkitehtuuri, taideaarteet ja tunnelma ovat elämys tasavaltalaiselle matkailijalle. Kuninkaanlinnassa on esillä ainutlaatuisen kattava Vasa till Bernadotte 1523–1973–2023 -juhlanäyttely. Kaarle XVI Kustaa on ollut Ruotsin kuninkaana puoli vuosisataa.

”Kalle Kustaan” juhlavuoteen liittyy 50 vuotta Ruotsille -valokuvanäyttely, joka on nähtävillä Kuninkaanlinnan ulkopuolella kesäkuusta syyskuuhun sekä digitaalisesti.

Tukholma_kuninkaanlinna_2023_MJ

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Häikäisevä Kaarle XI:n galleria

Kuningas Kaarle XI:n (1655–1697) galleria on nimi pitkälle ja kapeahkolle salille, jonka yltympäriinsä ulottuva hengästyttävän näyttävä koristelu on pitkälti ranskalaisten käsityöläisten taidonnäytettä. Monet heistä olivat tehneet taikojaan Versaillesin linnassa eli Ranskan kuninkaan ja hovin kaikkein pyhimmässä.

Tukholma_kuninkaanlinna_2023_MJ

Kattomaalaukset, seinäkoristeet, tapetit ja maalaukset, kohokuviot, koriste-esineet ovat arvoisessaan kullanhohtoisessa tilassa, joka muistuttaa niin taidevalinoissa, esineiden asetteluissa kuin materiaali ja värivalinnoissa Versaillesin peilisalia.

Esineet ja yksityiskohdat heräävät henkiin niistä tietävien avulla, joten opastetut kierrokset ovat suositeltavia.

Tukholma_kuninkaanlinna_2023_MJ

Kellarin aarteet

Kellariholvien suojissa ovat monarkian tärkeimmät symbolit eli Regalia-esineistö, joka kielii käyttäjänsä ja kantajansa arvovallasta. 500 vuoden mittaan on ollut kuninkaallisia niin runsaasti, että sukupuun haaroissa menee hyvänkin oppaan opastuksella sekaisin, joten on helpottavaa, että jo ovelta saa käteensä esitteen, jossa ovat kruunupäät vuodesta 1523 nykyaikaan kronologisessa järjestyksessä aviopuolisoineen.

Tukholma_kuninkaanlinna_2023_MJ

Esillä ovat myös kuninkaalliset kruunut, rintaneulat, diadeemit ja puolikruunut eli tiarat sekä kunniamerkit, joita on vuosisatojen karttuessa kertynyt kattava ja kimalteleva kokoelma varashälyttimin varustettuihin lasivitriineihin.

Tukholma_kuninkaanlinna_2023_MJ

Kustaa Vaasaa unohtamatta

Tämä vuosi tuo juhlittavaksi myös Kustaa Vaasan, joka valittiin kuninkaaksi 6.6.1523.

Kustaa Vaasaa muistetaan monin erilaisin tapahtumin, tempauksin, näyttelyin ja konsertein Grispholmin linnassa Södermanlandissa. Tapahtumista lisää täällä. 

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tukholma_kuninkaanlinna_2023_MJ

Kaupungintalokin juhlii tasavuosia

Tasavuosia juhlii myös Kaupungintalo (100 vuotta), joka on vaikuttava ilmestys niin ulkoa kuin sisältä. Valtava sisäpiha, leveät marmoriportaikot, huima huonekorkeus ja kiinnostavat kattopalkkirakenteet palkitsevat kävijänsä.

Tukholma_kaupungintalo_2023_MJ

Moni on nähnyt talon sisältä, ehkä tietämättäänkin, sillä Sininen Halli on tila, johon vuosittaiset noin 1 300 hengen Nobel-illalliset katetaan. Ruoka tulee läheisestä Stadshuskällarenista, jota voi lämpimästi suositella. Ravintolassa voi nauttia edellisen vuoden Nobel-juhlaillallisen menuun. Se maksaa ruokaviineineen maksaa hieman yli 200 euroa hengeltä. Ja jos haluaa nauttia jonkin tietyn aiemman vuoden Nobel-illallisen, niin tällöin ruokailijoita tulee olla vähintään 8 henkeä ja illallinen on tilattava ennakolta.

Tukholma_kaupungintalo_2023_MJ

Juhlavuottaan viettää myös Kuninkaallinen Ooppera (250 vuotta).

Kuninkaanlinnasta kattavammin Moottorin 5.7. ilmestyvästä numerosta 7/2023 tai sähköisesti Lehtiluukusta. Voit myös tilata Moottorin täältä.

Teksti ja kuvat: Marko Jokela Lähteet: Kuninkaanlinna, juhlanäyttely, KaupungintaloOoppera 

Lisää aiheesta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat