21.5.2024 Matkailu Matkavinkki: Syötävä Helsinki -viikot – makuelämyksiä myös sunnuntaina Teksti Marko Jokela Kuva Moottorin arkisto Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Kauppahallien opastettujen ruokakierrosten lisäksi Syötävä Helsinki -viikot avaavat myös Torikortteleiden kesäterassin. Ruoka saa matkalle, mutta Helsinki jäänyt yöpymisissä kilpailijakaupungeista. Syötävä Helsinki -viikot 24.5.–16.6. tarkoittavat opastettuja ruokakierroksia Helsingin kauppahalleissa sekä Torikortteleiden kesäterassin avautumista kaupungin ytimessä Suurkirkon edustalla.Erityisesti Hakaniemen hallin avauduttua peruskorjauksen jälkeen, moni on kysellyt olisiko opastettuja hallikierroksia tarjolla. Hakaniemen kauppahallin, Vanhaan kauppahallin sekä Hietalahden kauppahallin vahvuuksien varaan käsikirjoitettujen ruokakierrosten opastukset toteuttajana on Helsinki Oppaat ry.Ruoka- ja juomaelämyksiä on sekin, että teemaviikkojen kunniaksi useat helsinkiläisravintolat avaavat ovensa poikkeuksellisesti myös sunnuntaina ja maanantaina. Viikot tarjoavat sadan ruoka- ja juomatapahtuman kattauksen, joka tarkoittaa muun muassa erikoisannoksia ja teemallisia menuja, festivaaleja ja brunsseja, sekä työpajoja ja ruokakierroksia.Helsingissä on monia laadukkaita kahvipaahtimoita, pienpanimoita ja tislaamoja. Juotava Helsinki kahviloineen ja baareineen on esimerkki yhdestä Syötävä Helsinki -kokonaisuudesta. Ruokatapahtumista lisää täältä. Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyyRuoka aina osa matkailuaHelsingin kaupungin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva on vakuuttunut, että kaupunkitarjoaa jo nyt maailmanluokan elämyksiä niin paikallisille kuin matkailijoille.– Haluamme olla tulevaisuudessakin kestävä ja monipuolinen ruokakaupunki, johon tullaan kaukaakin, Rinkineva linjaa.Matkailupäällikkö Nina Vesterinen tuo puolestaan esiin sen, kuinka tärkeä ja erottamaton osa ruokaelämys on matkailua.– Ruokailu on ainut asia, jonka Helsinkiin tuleva matkailija tekee satavarmasti, kaikki muu on sattumanvaraista.Vesterinen muistuttaa, että Helsingissä toimii yli 3 000 ravintolaa, kahvilaa, baaria, joissa riittää enemmän valinnanvaraa, kuin moni kaupunkilainen, saati ulkomailta tuleva matkailija on mieltänyt.– Meillä on kauppahalleja, leipomoita, ruokaretkiä, kahviloita, fine diningia, lähiluonnosta kerättyjä marjoja ja katuruokaa, joiden varaan elämykset rakentuvat.Michelin-tähtisäihkettäPohjoismaiset Michelin-tähdet jaetaan ensimmäistä kertaa Helsingissä. Merkkitapahtuma on nivelletty osaksi syötävä Helsinki -teemaviikkoja.MICHELIN Guide Ceremony Nordic Countries -gaala järjestetään Savoy-teatterissa maanantaina 27.5. kello 16–20. Sinne eivät kuitenkaan pääse kuin kutsuvieraat, mutta kaikelle kansalle on järjestetty mahdollisuus seurata suorana Michelin tähtien julkistustilaisuutta kisakatsomossa Senaatintorilla.Pysyykö Helsinki matkailukelkassa?Matkailupäällikkö Nina Vesterinen arvioi, että Helsingin maine korkealaatuisena gastronomisena kaupunkina on kasvussa ja kansainvälinenkin näkyvyys nousussa.Matkailullisesti näkyvyyden nousua tarvitaankin, sillä tuoreessa vertailussa Kööpenhaminan, Tukholman, Hampurin ja Oslon kanssa Helsinki ei pärjännyt mitenkään erinomaisesti. Kööpenhamina on suosituin vertailussa mukana olevista kohteista ulkomaalaisten keskuudessa. Ero muihin on kasvanut koronapandemian jälkeisinä vuosina. Kööpenhaminassa ja Oslossa ulkomaalaisten yöpymiset ovat ohittaneet vuoden 2019 tason. Helsingissä toipuminen pandemiasta on ollut hitainta. Vuonna 2023 yöpymisten määrä oli 78 prosenttia vuoden 2019 yöpymisistä.Edellä kuvatut tulokset ilmenevät Helsingin Matkailusäätiön Visitory Oy:llä teettämästä tutkimuksesta. Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyyMerkittävä tulonlähdeMatkailu on Helsingille merkittävä tulonlähde ja ulkomaalaisten matkailijavirtojen houkuttelu ensiarvoista. Tutkimuksen mukaan matkailutulosta noin 30 % on seurausta ulkomaalaisten matkailijoiden Helsingissä tapahtuvasta kuluttamisesta.”Tällöin voidaan arvioida, että vuonna 2022 ulkomaalaisista matkailijoista tuli suoraa matkailutuloa 400 miljoonaa euroa ja ulkomaalaisten matkailun kokonaisvaikutukset olivat noin 600 miljoonaa euroa”, kiteyttää tutkimus.Puhdasta lähiruokaaFazerin Chef de Cuisine Tapio Bergström nostaa matkailullisena valttinamme esiin suomalaisen lähiruoan ja elintarviketurvallisuuden.– Suomalainen ruokakulttuuri on ainutlaatuinen yhdistelmä perinteitä, rohkeaa innovointia ja jatkuvaa uudistumista, mikä tekee meistä erottuvan ruokakohteen. Suomalainen ruokakulttuuri saa inspiraationsa luonnosta ja neljän vuodenajan tarjoamista paikallisista sesonkiraaka-aineista.Bergströmin mukaan Suomessa voi luottaa siihen, että ruoka on aitoa ja turvallista.Kespron kaupallinen johtaja Jerry Tiittala on samalla kannalla kotimaisen ruuan puhtauden ja laadun suhteen.– Ne ovat jo itsessään merkittäviä kilpailuetuja. Helsingin on mahdollista nousta kansainvälisesti arvostetuksi ruokakaupungiksi, kun yhdistämme nämä elementit innovatiivisesti ja kestävästi. Tämä edellyttää yhteistyötä koko ruokaketjussa, alkaen tuottajista aina kuluttajiin asti.Tiittalan mukaan ravintolassa tarjotun ruuan tehtävä on tuottaa elämyksiä. Yhdeksi valteistamme hän nostaa puhtaat järvet ja mainiot järvikalat. Lue lisää Kaikki artikkelit 26.12.2024 Päivän kuva Päivän kuva: katedraali sherrylle 26.12.2024 Matkailu Erikoiset unet: ufo-kokemus kapselihotellissa Wienissä 25.12.2024 Matkailu Hampurin huima satama – Euroopan kolmanneksi suurin 24.12.2024 Matkailu Helsinki-Vantaan lentoasema – kaupunki, joka sykkii 24/7/365 myös talvella! 23.12.2024 Matkailu Päivän torttu: Linzin torttu Linzissä – Sissikin arvostaisi 23.12.2024 Yleinen Tokio – kiehtovan kuhiseva metropoli 22.12.2024 Matkailu Timișoaran vallankumousmuseo, mistä kaikki alkoi 15.12.2024 Matkailu Budapestin joulumarkkinat, maku- ja näkönystyröiden hemmottelua 14.12.2024 Matkailu Via Appia: pyöräretki pitkin teiden kuningatarta Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Luetuimmat Vuorokausi Viikko Kuukausi 26.12.2024 Lentokoneet Mitä tulee, kun yhdistää historian suurimman ja nopeimman matkustajalentokoneen? - British Airwaysin uusi ykkösluokka 24.12.2024 Käytetyt autot Lähes 10-vuotiaasta, 100 000 ajetusta Porsche Panamera -lataushybridistä hajosi ajoakku – 27 000 euron lasku lävähti 25.12.2024 Ajoneuvot Valtionpäämies vaihtoi sähköautoon - yhdellä latauksella pääsisi noin 52 kertaa hänen valtakuntansa tieverkon läpi 25.12.2024 Klassikko Klassikko: Škoda Octavia RS vm. 2000 – Willkommen in der Familie! 25.12.2024 Koeajo Koeajo: Audi Q4 e-tron – entistä pidemmälle ja entistä paremmin 24.12.2024 Käytetyt autot Lähes 10-vuotiaasta, 100 000 ajetusta Porsche Panamera -lataushybridistä hajosi ajoakku – 27 000 euron lasku lävähti 23.12.2024 Laivat Helsingissä rakennettiin neljän vuoden aikana kuuden aluksen loistoristeilijäluokka - nyt tuoreinkin niistä on 20-vuotias 19.12.2024 Käyttötesti Käyttötesti: Volkswagen Tiguanin akku purkautui yllättäen 22.12.2024 Lentokoneet Finnair vastaanotti jo toiseksi viimeisen Airbus A350 -yksilönsä - tervetuloa kotiin, OH-LWT 21.12.2024 Koeajo Koeajo: Tesla Model Y Long Range – kovaa kyytiä seitsemälle hengelle 13.12.2024 Kuluttajat Toyotan suosikkimaasturissa voi tulla vastaan ikävä sähköongelma – korjaus maksaa pahimmillaan jopa yli 5 000 euroa! 1.12.2024 Laivat Helsingistä tekee joulusesongin luksusristeilyitä maailman kyvykkäin huvialus, joka on tunkeutunut mm. pohjoiselle luoksepääsemättömyyden navalle 5.12.2024 Uutinen Mika osti uuden Fordin vetokoukulla – autossa ilmeni ongelma, joka yllätti vannoutuneen Ford-miehen täysin: ”Alkaa usko horjua” 10.12.2024 Käyttötesti käytetyllä Käyttötesti käytetyllä: vajaan vuoden ajamisen jälkeen Mercedes-Benz S124:ään alkaa vihdoin ilmaantua vikoja 24.12.2024 Käytetyt autot Lähes 10-vuotiaasta, 100 000 ajetusta Porsche Panamera -lataushybridistä hajosi ajoakku – 27 000 euron lasku lävähti