21.5.2024 Matkailu Matkavinkki: Syötävä Helsinki -viikot – makuelämyksiä myös sunnuntaina Teksti Marko Jokela Kuva Moottorin arkisto Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Kauppahallien opastettujen ruokakierrosten lisäksi Syötävä Helsinki -viikot avaavat myös Torikortteleiden kesäterassin. Ruoka saa matkalle, mutta Helsinki jäänyt yöpymisissä kilpailijakaupungeista. Syötävä Helsinki -viikot 24.5.–16.6. tarkoittavat opastettuja ruokakierroksia Helsingin kauppahalleissa sekä Torikortteleiden kesäterassin avautumista kaupungin ytimessä Suurkirkon edustalla.Erityisesti Hakaniemen hallin avauduttua peruskorjauksen jälkeen, moni on kysellyt olisiko opastettuja hallikierroksia tarjolla. Hakaniemen kauppahallin, Vanhaan kauppahallin sekä Hietalahden kauppahallin vahvuuksien varaan käsikirjoitettujen ruokakierrosten opastukset toteuttajana on Helsinki Oppaat ry.Ruoka- ja juomaelämyksiä on sekin, että teemaviikkojen kunniaksi useat helsinkiläisravintolat avaavat ovensa poikkeuksellisesti myös sunnuntaina ja maanantaina. Viikot tarjoavat sadan ruoka- ja juomatapahtuman kattauksen, joka tarkoittaa muun muassa erikoisannoksia ja teemallisia menuja, festivaaleja ja brunsseja, sekä työpajoja ja ruokakierroksia.Helsingissä on monia laadukkaita kahvipaahtimoita, pienpanimoita ja tislaamoja. Juotava Helsinki kahviloineen ja baareineen on esimerkki yhdestä Syötävä Helsinki -kokonaisuudesta. Ruokatapahtumista lisää täältä. Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyyRuoka aina osa matkailuaHelsingin kaupungin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva on vakuuttunut, että kaupunkitarjoaa jo nyt maailmanluokan elämyksiä niin paikallisille kuin matkailijoille.– Haluamme olla tulevaisuudessakin kestävä ja monipuolinen ruokakaupunki, johon tullaan kaukaakin, Rinkineva linjaa.Matkailupäällikkö Nina Vesterinen tuo puolestaan esiin sen, kuinka tärkeä ja erottamaton osa ruokaelämys on matkailua.– Ruokailu on ainut asia, jonka Helsinkiin tuleva matkailija tekee satavarmasti, kaikki muu on sattumanvaraista.Vesterinen muistuttaa, että Helsingissä toimii yli 3 000 ravintolaa, kahvilaa, baaria, joissa riittää enemmän valinnanvaraa, kuin moni kaupunkilainen, saati ulkomailta tuleva matkailija on mieltänyt.– Meillä on kauppahalleja, leipomoita, ruokaretkiä, kahviloita, fine diningia, lähiluonnosta kerättyjä marjoja ja katuruokaa, joiden varaan elämykset rakentuvat.Michelin-tähtisäihkettäPohjoismaiset Michelin-tähdet jaetaan ensimmäistä kertaa Helsingissä. Merkkitapahtuma on nivelletty osaksi syötävä Helsinki -teemaviikkoja.MICHELIN Guide Ceremony Nordic Countries -gaala järjestetään Savoy-teatterissa maanantaina 27.5. kello 16–20. Sinne eivät kuitenkaan pääse kuin kutsuvieraat, mutta kaikelle kansalle on järjestetty mahdollisuus seurata suorana Michelin tähtien julkistustilaisuutta kisakatsomossa Senaatintorilla.Pysyykö Helsinki matkailukelkassa?Matkailupäällikkö Nina Vesterinen arvioi, että Helsingin maine korkealaatuisena gastronomisena kaupunkina on kasvussa ja kansainvälinenkin näkyvyys nousussa.Matkailullisesti näkyvyyden nousua tarvitaankin, sillä tuoreessa vertailussa Kööpenhaminan, Tukholman, Hampurin ja Oslon kanssa Helsinki ei pärjännyt mitenkään erinomaisesti. Kööpenhamina on suosituin vertailussa mukana olevista kohteista ulkomaalaisten keskuudessa. Ero muihin on kasvanut koronapandemian jälkeisinä vuosina. Kööpenhaminassa ja Oslossa ulkomaalaisten yöpymiset ovat ohittaneet vuoden 2019 tason. Helsingissä toipuminen pandemiasta on ollut hitainta. Vuonna 2023 yöpymisten määrä oli 78 prosenttia vuoden 2019 yöpymisistä.Edellä kuvatut tulokset ilmenevät Helsingin Matkailusäätiön Visitory Oy:llä teettämästä tutkimuksesta. Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyyMerkittävä tulonlähdeMatkailu on Helsingille merkittävä tulonlähde ja ulkomaalaisten matkailijavirtojen houkuttelu ensiarvoista. Tutkimuksen mukaan matkailutulosta noin 30 % on seurausta ulkomaalaisten matkailijoiden Helsingissä tapahtuvasta kuluttamisesta.”Tällöin voidaan arvioida, että vuonna 2022 ulkomaalaisista matkailijoista tuli suoraa matkailutuloa 400 miljoonaa euroa ja ulkomaalaisten matkailun kokonaisvaikutukset olivat noin 600 miljoonaa euroa”, kiteyttää tutkimus.Puhdasta lähiruokaaFazerin Chef de Cuisine Tapio Bergström nostaa matkailullisena valttinamme esiin suomalaisen lähiruoan ja elintarviketurvallisuuden.– Suomalainen ruokakulttuuri on ainutlaatuinen yhdistelmä perinteitä, rohkeaa innovointia ja jatkuvaa uudistumista, mikä tekee meistä erottuvan ruokakohteen. Suomalainen ruokakulttuuri saa inspiraationsa luonnosta ja neljän vuodenajan tarjoamista paikallisista sesonkiraaka-aineista.Bergströmin mukaan Suomessa voi luottaa siihen, että ruoka on aitoa ja turvallista.Kespron kaupallinen johtaja Jerry Tiittala on samalla kannalla kotimaisen ruuan puhtauden ja laadun suhteen.– Ne ovat jo itsessään merkittäviä kilpailuetuja. Helsingin on mahdollista nousta kansainvälisesti arvostetuksi ruokakaupungiksi, kun yhdistämme nämä elementit innovatiivisesti ja kestävästi. Tämä edellyttää yhteistyötä koko ruokaketjussa, alkaen tuottajista aina kuluttajiin asti.Tiittalan mukaan ravintolassa tarjotun ruuan tehtävä on tuottaa elämyksiä. Yhdeksi valteistamme hän nostaa puhtaat järvet ja mainiot järvikalat. Lue lisää Kaikki artikkelit 5.6.2025 Matkailu Italian Rivieran helmet – Camogli ja Portofino 4.6.2025 Matkailu OnniBus tuo premium-bussit Suomen kaukoliikenteeseen yhteistyössä Lux Expressin kanssa 2.6.2025 Matkailu Elämyksiä Saimaalta: Savonlinna hurmaa linnoillaan, laivoillaan ja lohikeitoillaan 1.6.2025 Matkailu 85 vuotta sitten käytiin yksi merkittävimmistä toisen maailmansodan operaatioista 1.6.2025 Matkailu Hollantilainen pyöräilykulttuuri yllätti ensikertalaisen – näin toimii sujuva yhteispeli liikenteessä 26.5.2025 Matkailu High Chaparral – tämän lähemmäs seikkailua villissä lännessä et enää pääse 25.5.2025 Matkailu Kauheata – ja ihanaa: tässäkö on Euroopan tulevaisuus? 21.5.2025 Laivat Yltäkylläinen risteily Välimerellä – Espanja, Ranska, Italia ja Malta yhdellä reitillä 19.5.2025 Matkailu Dacia Duster -kierros Itä-Euroopassa: osa 3 – EU:n ulkopuolelle Kommentoi artikkelia Peruuta vastausVoit kommentoida artikkelia kirjautumalla sisään. Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Luetuimmat Vuorokausi Viikko Kuukausi 7.6.2025 Ajoneuvot Koeistuttu: Ford Ranger PHEV - plugarissa on Mustangin bensiinimoottori, mutta se on ohjelmoitu imemään bensiinihöyryt sisäänsä 7.6.2025 Yleinen Huutokauppahelmet: Range Rover "Chieftain" -restomodi 6.6.2025 Ajoneuvot Kia Sportagekin on nyt suututettu, mutta valmistaja kutsuu sitä hienostuneimmaksi Sportageksi ikinä 7.6.2025 Klassikko Villi viisikymppinen: Mercedes-Benz 450 SEL 6.9 juhlii klassikkoikää 7.6.2025 Käyttötesti Käyttötesti: Viron hiekkatiet maistuvat CF Moto 800 MT-X:lle 1.6.2025 Matkailu 85 vuotta sitten käytiin yksi merkittävimmistä toisen maailmansodan operaatioista 4.6.2025 Tapahtumat Päivän kuva: Scania LT146 6x4 -vetopöytäauto – "nokka, lippa ja veekasi" 2.6.2025 Käytetyt erikoisuudet Käytetyt erikoisuudet: Mercedes-Benz E 350 Bluetec Cabriolet - avomersu, joka ei kavahda asuntovaunua tai venetraileria 5.6.2025 Käyttötesti Kesäkausi ja odottamaton ohjelmistopäivitys – Dacia Dusterin käyttötesti 5.6.2025 Koeajo Koeajo: Mercedes-AMG E 53 – Arvaamattoman Mukava Giesi 28.5.2025 Kuluttajat Korjaamo jätti Volvon jakohihnan vaihtamatta 100 000 kilometrin huollossa – moottori hajosi 5 kuukautta myöhemmin 23.5.2025 Käytetyt autot Matkailuauton ajamiseen olisikin tarvinnut kuorma-auto -kortin – myyjä ei kertonut sitä ostajalle, ja siitähän ei hyvää seurannut 10.5.2025 Uutinen Erikoinen takaisinkutsu: Volkswagen ID. Buzz myyntikiellossa USA:ssa liian leveiden istuinten takia 21.5.2025 Esittely Koeistuttu: Toyota RAV4:n kuudes sukupolvi – no nyt on jyrkkää 9.5.2025 Kuluttajat Pohjoisessa asuva Petteri on taistellut jo kolmessa uudessa autossa 12 voltin akkuongelmien kanssa – ”Takuu on lähinnä vitsi näissä”