9.1.2025

Matkavinkki Tukholma: Andy Warholin töitä rahan eteen

Kuva Marko Jokela

Pieni mutta kiinnostava Money on the Wall: Andy Warhol -näyttely on avoinna huhtikuun loppuun 2025.

Uusi Andy Warholin tuotantoa esittelevä näyttely Spritmuseumissa aukesi lokakuun puolivälissä ja on avoinna yleisölle huhtikuun loppuun ensi vuonna. Warholin töitä ja hänen elämäntarinaansa esittelevä museo ei ole kovin kookas, mutta ripustus ja valitut työt ovat kiinnostavia. Mukana on esimerkiksi tilattuja töitä kuten mainoksia tai kuvituksia, useat 1960-luvulta. Työhistoriansa alkupuolella 1950-luvulla Warhol elätti itsensä mainospiirtäjänä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Museo ja iltaravintola

Museo avasi ovensa nykytiloissa Djurgårdenin Galärskjulenissa vuonna 2012.

Museon alkujuuret ovat vuodessa 1967, jolloin Dalagatanilla avautui Wine & Spirit History Museum. Se oli valtiomonopolin eli AB Vin- & Spritcentralenin perustama yritysmuseo.

Museon kaupallinen johtaja Madelaine Pettersson kertoo, että kävijät saattavat viipyä pitkäänkin.

– Olemme auki iltakymmeneen ja ravintolaamme voi jäädä ruokailemaan museokäynnin jälkeen tai yhdelle tai useammalle lasilliselle, olemmehan kuitenkin Spritmuseum.

Pyöreän baaritiskin ylähyllyt on tosiaan täytetty kunnioitettavan kattavalla valikoimalla väkijuomia. Museo määrittelee itsensä ruotsalaisen juomakulttuurin museoksi. museon toisessa kerroksessa on tasting-huone, jonka voi varata aistinvaraiselle tutustumiselle rakkaan länsinaapurimme juomatapoihin ja juomamaailmaan.

Kadonnut maalaus löytyi!

Opas Ylva Bengtén esittelee kahta värikylläistä ja kookasta maalausta. Absolut Warhol -teokset ovat vuodelta 1985.

Maalauksista sinisävyinen on ensimmäistä kertaa julkisesti esillä. Teos oli kolme vuosikymmentä kadoksissa mutta kuitenkin kunnossa ja tallessa.

Raha taiteen pontimena

Money on the Wall: Andy Warhol -näyttely keskittyy – kuten nimikin paljastaa – Warholin ja rahan sekä taiteen ansaintalogiikan suhteeseen. Vaikkei Warhol julkisesti tunnustanut töidensä sisältävän ironisia elementtejä, näkivät aikalaiset ja me myöhemmät Warholin töitä arvioivat sukupolvet niissä sarkasmia ja jopa salaraivokasta yhteiskuntakritiikkiä.

Taiteilija itse tosin todennäköisesti kieltäisi arvion jyrkästi, sillä hän kiteytti tapansa lähestyä taidetta aseistariisuvasti: kaiken perustana ja pontimena on halu ansaita rahaa.

Warhol totesi yhdysvaltalaisen Time-lehden haastattelussa vuonna 1962, että hän maalaa ”sellaista, mikä aina on mielestäni ollut kaunista, sellaista, mitä käytetään päivittäin mutta ei koskaan ajatella.”

Vastauksella hän perusteli sitä, miksi hän alkoi maalata sarjoja esimerkiksi dollarin seteleistä ja Campbellin tomaattikeittopurkeista. ”Juuri nyt teen keittoja, ja olen tehnyt muutamia maalauksia, jotka esittävät rahaa. Teen tätä siksi, että pidän tästä.”

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kannat jakaantuivat

Andy Warholin valitsema tyyli jakoi taidekriitikot kahteen kastiin: hurmaantuneisiin ja halventajiin.

Toiset nostivat Warholin 1960-luvulta suosioon nousseen pop-taiteen lipunkantajaksi, joka purki töillään korkeakulttuurisia rakenteita. Toiset arvioijat pitivät Warholin töitä ”sisällyksettöminä huijauksina”.

Taiteilija iski takaisin tokaisemalla ykskantaan, että dollarin seteli oli aihe, joka kosketti häntä syvästi – ja taidetta hän teki vain ansaitakseen rahaa.

Spritmuseumin näyttelyssä on kunniapaikalla mustavalkoinen työ 1950-luvulta, jonka nimi on One Million Dollar Bill. Se on lainassa taiteilijan synnyinkaupunki Pittsburghin The Andy Warhol Museumista.

Näyttelyssä on esillä myös muutamien muiden taiteilijoiden kuten japanilaisen Takashi Murakamin värikkäitä teoksia.

Näyttely on avoinna su–ti kello 11–19 ja ke–la kello 11–20.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat