27.5.2018

Menneen maailman ratikkaelämys

Museoratikka
Yli satavuotias vaunuvanhus nro 50 ja avoperävaunu nro 233 vuodelta 1919.

Yli satavuotias avovaunuratikka tuo kesän Helsinkiin.

Yksi varma kesän merkki on, kun raitiovaunuvanhus aloittaa kesäliikenteensä Helsingissä. Matkailuelämys museoratikalla on tarjolla nyt jo kymmenennettä kesää.

HKL ja Oy Stadin Ratikat Ab tarjoavat menneiden aikojen tunnelmaa kesän kaikkina viikonloppuina lauantaisin ja sunnuntaisin. Liikenne alkaa lauantaina 19.5. ja päättyy elokuun lopussa. Liikennettä on myös Helsinki-päivänä tiistaina 12.6.2018.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kauniisti vanhentunut

Museoraitiovaunu on jo iäkäs, mutta tyylikkäästi ikääntynyt eli taiten entisöity. Museoliikenne hoidetaan vuoden 1909 moottorivaunulla, jonka on valmistanut ruotsalainen ASEA, sekä vuoden 1919 avoperävaunulla, jonka on valmistanut Hietalahden telakka.

Matkustajien ehdoton suosikki on avoin perävaunu, jossa ei ole seiniä lainkaan. Näitä kesävaunuiksi kutsuttuja perävaunuja käytettiin aina Olympiakesään 1952 asti, ja monen vanhan stadilaisen unelma onkin ollut päästä vielä kerran kokemaan kesävaunun vilpoisaa ja vähän meluisaakin kyytiä.

Puinen moottorivaunu pitkine sivusuuntaisine penkkeineen ja messinkisine yksityiskohtineen on tuttu vanhimmille kaupunkilaisille vuosikymmenten takaa. Moottorivaunu on kulkenut linjaliikenteessä vuoteen 1956 asti.

Lähtö Havis Amandalta

Ratikkakierroksille lähdetään Kauppatorilta Havis Amandan patsaan luota kello 10–17 puolen tunnin välein. Liikenne tapahtuu säävarauksella.

Kierroksen hinta on 6 euroa. HSL:n liput eivät käy erikoislinjalla eikä museoratikkamatkaa voi maksaa matkakortilla.

Kierroksen kesto on hieman yli 15 minuuttia ja reitti kulkee Aleksanterinkadun, Rautatieaseman, Kaisaniemen ja Kruununhaan kautta takaisin Kauppatorille. Reitti kuuluu monilta osin Helsingin vanhimpiin: jo hevosraitiovaunuille Kauppatori oli tärkeä risteysasema 1890-luvulla.

Lähde: HKL, Oy Stadin Ratikat Ab Kuva: Oy Stadin Ratikat Ab

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat