30.10.2017

Mercedes-Benzin Ultra Range -kaukovalot: valotehoa niin paljon kuin laki salli – tavallaan

Multibeam LED

Ajovalokilpa kiristyy: Mercedes-Benz S-sarjan ajovalot koostuvat 84 yksittäisestä ledistä.

Kasvojenkohotus toi Mercedes-Benzin mainion S-sarjan keulalle uuden sukupolven Multibeam led -valojärjestelmän. Markkinoiden edistyksellisimmäksi markkinoitu valojärjestelmä on vakiovaruste S-sarjassa Suomessa.

Valokuvio koostuu 84 yksittäin ohjattavasta led-valosta, minkä ansiosta valokuviota voi muokata ajotilanteiden mukaan. Valoa ohjataan tuulilasiin sijoitetulla kameralla sekä navigaattorin karttatiedolla.

Tuorein Multibeam Led kaukovaloavustin tarjoaa myös Ultra Range -kaukovalot, joiden luvataan tarjoavan huippupitkä kantama pimeällä.

Valmistaja kertoo tilan olevan käytössä, kun tie on suora ja ajonopeus yli 40 kilometriä tunnissa. Mercedes-Benz kertoo suoran tien olevan tarpeellinen, jotta kytkentävaiheessa auto saa kokonaiskuvan liikennetilanteesta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lain rajoilla – tavallaan

Tehdas kuvailee kaukovaloja niin tehokkaiksi kuin laki sallii. Moottorin koeajossa (julkaistaan illalla 1.11.) Mercedes-Benz S 400 d:n valot osoittautuivat erinomaisen tehokkaiksi. Lain rajalla Mercedes-Benz tosin liikkuu varsin keinotekoisesti: S-sarjan keulalta puuttuvat ajovalonpesurit, jotka ovat edellytys yli 2 000 lumenin valovirralla. Laki siis sallisi enemmänkin valoa, mutta ei lisäämättä pesureita.

Niin tai näin, rajallisesta valovirrasta huolimatta S 400 d:n ohjauspyörän takana voi nauttia pitkästä kantamasta. Muiden kehittyneimpien ledivalojärjestelmien tapaan Multibeam Led -valot mukautuvat myös muihin ajotilanteisiin: maantiellä ja moottoritiellä käytetään erilaista valokuviota, samoin valot kääntyvät ennakoidusti mutkiin navigaattorin karttatietoa hyödyntäen.

Mielenkiintoinen toiminto on myös liikennemerkkien tunnistus: jos auto huomaa liikennemerkin heijastavan valoa takaisin lähes sokaisevasti, kykenee se himmentämän merkkiä valaisevaa lediä luettavuuden parantamiseksi.

Mikäli pelkkä valo ei riitä, voi autoon tietysti tilata pimeänäköavustin Plus -nimellä myytävän pimeänäköjärjestelmän. Infrapunavalon ja kahden infrapunakameran ansiosta järjestelmä tunnistaa ihmiset ja kookkaat eläimet yön pimeydestä. Auto varoittaa kuljettajaa uhkaavista tilanteista, ja osaa myös varoittaa tien reunassa olevaa jalankulkijaa vilkkuvalla kohdevalolla.

Teksti: Lauri Ahtiainen, lähde ja kuvat: Mercedes-Benz

Luetuimmat