8.8.2021

Mitä eri ajokorttiluokilla saa vetää? Näin korotat ajokorttiasi

Suomalaiset ovat perävaunukansaa. Autojen massojen jatkuvan kasvun myötä myös ajokorttiluokan korottaminen tulee ajankohtaiseksi entistä useammalle vetäjälle lähitulevaisuudessa.

Ennen perävaunun kytkemistä autoon on syytä varmistaa auton suurin sallittu perävaunumassa, yhdistelmän suurin sallittu massa sekä oman ajokortin riittävyys. On hyvä tietää, että ajo-oikeuden osalta tarkastellaan aina rekisteritietoihin merkittyjä suurimpia sallittuja kokonaismassoja, vaikka yhdistelmää ei olisi kuormattu. Toisin kuin ajo-oikeuden riittävyyden kohdalla, tarkoitetaan suurimmalla sallitulla perävaunu- ja yhdistelmämassalla todellisia, sen hetkisiä, massoja. Suhteellisen pienelläkin autolla voi siis vetää esimerkiksi tyhjää traileria.

Sähköauton ja keskikokoisen matkailuvaunun yhdistelmämassa nousee helposti yli B-kortin salliman.

B-luokan ajokortilla saa kuljettaa ajoneuvoyhdistelmää tietyin reunaehdoin. B-luokan ajokortilla ajettavan ajoneuvon kokonaismassa saa olla enintään 3 500 kiloa ja tällaisen vetoauton perään saa kytkeä kokonaismassaltaan enintään 750 kiloisen hinattavan ajoneuvon. Tällaisen yhdistelmän kokonaismassa voi siis korkeimmillaan olla 4 250 kiloa. B-luokan ajokortilla saa myös vetää yhdistelmää, jossa hinattavan ajoneuvon kokonaismassa on yli 750 kiloa, mutta tällöin ajoneuvoyhdistelmän kokonaismassa saa olla enintään 3 500 kiloa.

B/96-luokan ajokortti on useimmille harvinaisempi tuttavuus. Tämän luokan ajokortilla saa kuljettaa ajoneuvoyhdistelmää, jossa on B-luokan vetoauto, perävaunun kokonaismassa ylittää 750 kiloa ja yhdistelmän kokonaismassa ylittää 3 500 kiloa, mutta ei kuitenkaan 4 250 kiloa.

BE-luokan ajokortti tunnetaan tuttavallisemmin nimellä Pikku-E. Tällä saa vetää yhdistelmää, jossa on B-luokan vetoauto ja hinattavan ajoneuvon kokonaismassa enintään 3 500 kiloa. BE-luokan kortilla voi siis kuljettajaa suurimmillaan ajoneuvoyhdistelmää, jonka kokonaismassa on 7 000 kiloa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Miten korotan ajokorttiluokkaa?

Ajokorttiluokan korotusta varten henkilön on ensimmäisenä haettava lupa ajokortin korottamiseen. B/96-luokan korotuksen voi tehdä vain Ajovarman palvelupisteessä ja se maksaa 37 euroa. Tämän jälkeen hakijan on käytävä ajoneuvoyhdistelmän käsittely- ja ajokokeessa 68 euron hintaan.

BE-luokan ajokorttiluvan voi puolestaan hakea verkkopalvelun kautta 22 eurolla. Lisäksi on suoritettava teoriakoe Ajovarman palvelupisteessä, joka kustantaa 37 euroa. Tämän jälkeen on vuorossa käsittely- ja ajokoe, jonka hintalappu isommalle yhdistelmälle on 104 euroa.

Teksti: Mikko Autio Kuvat: Jari Saarentaus ja Mikko Autio

a:1:{i:0;s:5:"99170";}