11.3.2023

Mitä välineitä autosta tulisi löytyä talvella?

Lumiharja

Viisas autoilija ennakoi, että ajotaival saattaa joskus katketa yllättäen esimerkiksi onnettomuuden tai teknisen vian vuoksi.  

Talvirenkaat, jääskrapa ja lumiharja ovat tyypillisimmät talvivarusteet autossa. Viisas autoilija ottaa lisäksi huomioon myös sen, että matka saattaa joskus katketa yllättäen esimerkiksi onnettomuuden tai teknisen vian vuoksi.

 Skrapa ja lumiharja löytyvät talvella lähes jokaisesta autosta. Valitettavasti aika ajoin liikenteessä näkee kuitenkin igluautoja, joiden kuljettaja ei ole kyseisiä välineitä muistanut käyttää.

– Ei siis riitä, että tietyt varusteet ovat autossa, vaan niitä pitää myös käyttää, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen muistuttaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vaatetus kelin mukaan

 Moni lähtee talvella auton kanssa liikkeelle ohuella takilla, ilman päähinettä ja käsineitä. Yleensä heppoista vaatetusta perustellaan itselle sillä, että matka taitetaan autolla.

Uuteenkin autoon voi kuitenkin tulla tekninen vika tai sen kanssa voidaan joutua onnettomuuteen. Kun ulkona on pakkasta, auto jäähtyy moottorin sammuttua nopeasti.

– Vaatetus pitäisi ehdottomasti valita kelin eikä matkustustavan mukaan, Vesalainen painottaa.

Heijastinliivit mukaan

Kun kuljettaja ja matkustaja tulevat ulos autosta, muuttuvat he jalankulkijoiksi. Jotta jalankulkija olisi havaittavissa pimeällä, on tärkeää, että autosta löytyvät heijastinliivit kaikille siellä oleville.

– Olisi hyvä, jos heijastinliivit olisivat matkustamossa kuljettajan ja matkustajien käsien ulottuvilla. Näin liivien pukeminen olisi mahdollista tehdä auton sisällä ennen kuin hypätään ulos pimeään, muun liikenteen sekaan, Vesalainen neuvoo.

Käsi- tai otsavalaisin antaa turvaa

Toimiva käsi- tai otsavalaisin tuo lisävaloa ja -turvaa pimeyteen. Huolehdi, että pattereilla toimivaan valaisimeen tulee vaihdettua paristot säännöllisesti ja että akkutoimisen valaisimen akut ovat ladattuina.

Esimerkiksi renkaan hätävaihto tienpäällä on huomattavasti helpompi tehdä tasku- tai otsalampun valossa kuin pilkkopimeässä, käsikopelolla.

– Mikäli renkaanvaihtoon ei ole tarjolla turvallista paikkaa tai autossa ei ole asianmukaisia välineitä, kannattaa turvautua tiepalveluapuun, Vesalainen alleviivaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kokoontaitettava tai koottava lumilapio

 Kun autolla jäädään kiinni syvään hankeen tai lumiaura työntää kadun reunaan pysäköidyn auton vierelle kunnon aurausvallin, on tavaratilasta löytyvä lumilapio korvaamaton apu liikkeelle pääsemiseksi.

– Aurausvallin yli ajaminen ilman, että siihen kaivaa auton mentävän kolon, vaurioittaa herkästi auton puskureita, alustan muoviosia ja pakoputkea, Vesalainen varottaa.

Talvikunnossapito_Helsinki

Matkapuhelin ladattuna

Kovalla pakkasella matkapuhelimen valmiusaika laskee nopeasti. Varsinkin pidemmillä matkoilla puhelin kannattaa pitää aina mahdollisimman hyvässä latingissa eli hyödyntää autolaturia, jotta matkan katketessa yllättäen on sitten mahdollista hälyttää tarvittavaa apua.

Tiepalvelun numero tai palveluntarjoajan applikaatio kannattaa ohjelmoida valmiiksi matkapuhelimen muistiin.

– Suosittelen myös 112-applikaation lataamista puhelimeen etukäteen. Sen avulla avun hälyttäminen onnettomuuspaikalle onnistuu nopeasti ja tarkka paikkatieto saadaan heti hätäkeskuksen käyttöön, Vesalainen painottaa.

Vesalainen vinkkaa myös, että Autoliiton sovelluksella kuka tahansa voi tilata tiepalveluapua. Sovellus toimii myös kaikkialla Euroopassa, kunhan netti toimii. Sovelluksen kautta avuntarvitsijan paikkatiedot välittyvät Autoliitolle ja näin apu osataan toimittaa nopeammin suoraan oikeaan osoitteeseen.

Milloin autosi kauko-ohjainavaimen paristo on vaihdettu?

Pakkasella auton kauko-ohjainavaimen paristo sanoo helposti sopimuksensa irti. Mikäli avain kieltäytyy toimimasta, saattaa pelastuksena olla avaimen lämmittäminen viemällä se sisätiloihin tai pitämällä sitä nyrkissä. Mikäli tästä ei ole apua, on etsittävä vara-avain tai avattava lukitus mekaanisesti.

– Avainongelmaa voi ennaltaehkäistä uusimalla kauko-ohjainavaimen paristoa säännöllisesti – esimerkiksi aina ennen talvea, Vesalainen neuvoo.

Autoliiton videolla opastetaan auton hätäavaus- ja käynnistys, jos kauko-ohjainavain ei pariston loppumisen vuoksi ole toimintakykyinen.

Talvikunnossapito_Helsinki

Lukko- tai aseöljy apuun

Nykyautoissa voideltavia lukkopesiä on huomattavasti vähemmän kuin takavuosina. Lukkopesät myös ovat piilossa erilaisten suojalevyjen alla. On kuitenkin tärkeää, että myös suojalevyjen alla olevat lukot tulee voideltua säännöllisesti – ainakin määräaikaishuoltojen yhteydessä. Näin varmistetaan niiden toiminta silloin, kun niitä tarvitaan.

Lukottomaan maailmaan tottuneen autoilijan saattaa pakkasella yllättää lukko-ongelmat erilaisten lisävarusteiden kanssa.

– Esimerkiksi suksibokseissa sekä perävaunun vetopään ja kuormatilan lukituksissa käytetään edelleen hyvin usein mekaanisia lukkoja. Näiden kohdalla onkin tärkeää muistaa säännöllinen voitelu lukko- tai aseöljyllä. Oikea ajankohta voitelulle on talvikaudella, aina ennen pesua, Vesalainen opastaa.

Teksti: Marko Jokela Kuvituskuvat: Moottorin arkisto

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat