16.6.2018

Muovinhoito – valtava vaikutus auton ulkonäköön

Muovinhoito

Auton ulkopuolisten osien muovinhoito unohtuu helposti kiireessä. Muovinhoitoaine on edullinen, helppo ja nopea tuote kohentamaan auton yleisilmettä.

Autonhoidossa keskitytään usein pesun ja vahauksen maailmaan. Kaikkein kovimmat karpaasit tarttuvat kiillotuskoneeseen ja kiillottavat maalipinnan uuteen uskoon. Muovinhoito unohtuu helposti äärettömän nopeana ja tehokkaana tapana nostaa koko auton ilme täysin uudelle tasolle.

Viittasimme siksi viime viikon ennen matkaa tehtävään pesuun keskittyneessä jutussa muovinhoitoaineen käyttöön. Sillä saa helpotettua näiden pintojen puhtaanapitoa ja ehostettua ulkonäköä. Tavoitteena on suojata kaikki auton pinnat ajan hammasta vastaan.

Autonhoito ja haalistuneet muovit
Erityisesti vanhemmissa autoissa maalaamattomat muoviosat ovat päässeet jo haalistumaan harmaaksi. Muovit on syytä suojata tämän välttämiseksi.

Tarkoitamme tässä yhteydessä nimenomaan maalaamattomille muoviosille tarkoitettuja aineita. Maalattujen muoviosien ylläpito kun ei poikkea juuri millään tavalla muusta maalipinnasta. Maalaamattomat muovit haalistuvat muun muassa ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta, joten niistä on syytä pitää huolta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Puhdistus ennen levitystä

Jo tylsäksi käynyt mantra vain puhtaan pinnan suojaamisesta toistuu jälleen. Muovinhoitoaineissakin on eroja, mutta usein laikukas ja epätasainen lopputulos johtuu likaisten muovipintojen käsittely-yrityksestä. Muovinhoitoaine ei tartu oikein liasta tai rasvoista pinttyneeseen pintaan.

Muoviosien pesu
Vain puhtaita osia suojataan muovinhoitoaineilla. Brush ja bioliuotin tai autonhoidon yleispesuaine sopivat pesuun.

Allekirjoittaneen mielestä kätevin tapa puhdistaa maalaamattomat muoviosat on suihkuttaa niille sumutinpulloon valmiiksi laimennettua bioliuotinpesuainetta tai autonhoidon yleispuhdistusainetta. Pienellä pensselimäisellä työvälineellä, eli brushilla, irrotetaan lika huokosia myöden ja lopuksi pinta huuhdellaan. Erityisesti pitkään puhdistamattomana olleilla pinnoilla tämä työvaihe on joskus toistettava muutamaan otteeseen kunnes likaa ei enää irtoa.

Muoviosien puhdistamisen voi hyvin hoitaa auton maalipinnan suojaamista edeltävän pesun yhteydessä. Toki tämän voi suorittaa myös milloin tahansa muulloin, mutta puhdistukseen käytettävä biohajoava liuotinpesuaine saattaa maalipinnalle levitessään viedä vahat mukanaan.

Muovinhoito sumutinpullosta
Osan maalaamattomien muoviosien hoitoaineista voi levittää myös sumutinpullosta. On makuasia minkälaista koostumusta suosii.

Muovinhoito

Pinnat kuivataan pesemisen jälkeen esimerkiksi mikrokuituliinalla, sillä muovinhoitoaineita käytetään kuivalle pinnalle. Kuiva ja puhdas pinta on ainoa oikea lähtökohta seuraavalle vaiheelle. Muovinhoito suoritetaan tämän jälkeen.

Muovinhoitoaineiden suhteen löytyy erilaisia koostumuksia paksusta tahnasta, geelimäisiin ja lopulta nestemäisiin sumutettaviin tuotteisiin. On makuasia mistä pitää, mutta tuotteen valinnassa kannattaa suosia omia mieltymyksiä koostumuksen suhteen. Ei ole mitään syytä miksi ei toimisi näin.

Wolf's Chemicals Black Out
Wolf’s Chemicals Black Out on muovinhoitoaine, joka sopii myös renkaiden sivuseinämien kaunistamiseen.

Tässä esimerkissä käytössä on Wolf’s Chemicals Black Out -muovinhoitoaine, joka sopii sekä renkaiden sivuseinämien ehostukseen että kaikille maalaamattomille muovipinnoille. Black Out on koostumukseltaan hieman paksumpi maitomainen neste, jota voi annostella suoraan purkista tai erikseen hankittavasta sumutinpullosta levittimelle. Käytännön kokemuksen perusteella aineen voi myös sumuttaa suoraan pinnalle.

Muovinhoitoaine
Muovinhoitoaine on usein kätevintä levittää vaahtomuovilevittimellä tai itse sienestä leikatulla palalla.

Levitys

Levitysvälineeksi on monta vaihtoehtoa. Pehmeäharjaksinen brush sopii ritilöiden ja muiden hankalien muotojen tapauksiin kun taas esimerkiksi vaahtomuovilevitin tai sienenpala tasaisemmille pinnoille. Sienestä itse leikkaamalla voi valmistaa erikokoisia ja -mallisia levittimiä aina tarpeen mukaan.

Muovinhoito jälkipyyhintä
Maalamattomilta muoviosilta aineylijäämät voidaan pyyhkiä myös kotitaloudesta löytyvillä kangaspaloilla jos vain kankaan imukyky riittää.

Levityksen jälkeen aineen annetaan imeytyä hetken aikaa muovipinnalle, jonka jälkeen kaikki ylimääräinen aine poistetaan esimerkiksi mikrokuituliinalla. Vaikka mikrokuituliina on ylivoimaisesti paras väline myös muovinhoitoaineen ylijääminen poistoon, niin tähän vaiheeseen voi myös hyödyntää ylimääräiseksi jääneitä puuvillakangaspaloja.

Maalamattomille muoviosille puhtaat kotitalouden ylijäämäliinat toimivat useimmiten hyvin, mutta maalipinnalta ne on syytä pitää jatkossakin pois. Näiden liinojen imukyky ei kuitenkaan välttämättä riitä poistamaan kaikkea aineylijäämää, jolloin pintaan tuppaa jäämään ikäviä rantuja. Tällöin on syytä tarttua takaisin mikrokuituliinaan.

Muovinhoito
Käsitellyt muoviosat näyttävät uudenveroisilta eikä rumaa rasvaista kiiltoa haluta.

Lopputuloksen tulisi näyttää uudenveroiselta muoviosalta. Minkäänlaista hiusgeelinomaista kiiltoa osiin ei kaivata, sillä ei sellaista ole tehdasuusissakaan osissa. Tasaisen samettinen ja syvän musta lopputulos on laadukkaan muovinhoitoaineen merkki.

Teksti ja kuvat: Henri Posa

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat