Brush

Ajoneuvot Autonhoito 24.3.2018

Brush – monikäyttöinen apuväline autonhoitoon

Brush on harrastajien keskuudessa vakiintunut lempinimi pehmeäharjaksisille, lähinnä pensseliä muistuttaville, työkaluille. Käyttökohteita sille on valtavasti.

Sanana brush on ventovieras eikä oikeastaan edes kuulu kieleemme – ainakaan kirjoitettuun sellaiseen. Silti sitä käytetään jo niin runsaasti autonhoitoa harrastavien keskuudessa, ettei aihetta voi sivuuttaa Moottorin autonhoitoa käsittelevässä juttusarjassa. Sanan käyttöä on tähän asti kuitenkin vältetty.

Brush ja maski

Brushilla puhdistuvat esimerkiksi maskit ja muut muoviritilät, joihin on hankala päästä käsinpesussa pesukintaalla tai muulla pesuvälineellä.

Sen sijaan siveltimenomainen työkalu, johon sana brush viittaa, on esiintynyt jo useampaan otteeseen artikkeleissa. Sellaista on hyödynnetty esimerkiksi niin konehuoneen, renkaiden, vanteiden kuin sisätilojen muovien ja penkkienkin puhdistamiseen. Tämä kuvastaa osin kuinka tärkeästä välineestä on kyse.

ValetPro Brush

Kuvankaltainen tuuhea keskikokoinen brush on erinomainen yleistyökalu konehuoneesta ovenväleihin ja sisätiloihin.

Brush

On lähes ilmeistä, että brush on siirtynyt puheisiin englanninkielen sanasta brush. Suomennos tälle on kuitenkin hankala, sillä harja luo täysin vääriä mielleyhtymiä autonhoitokäytössä. Harja kun tuo ensimmäisenä mieleen terävillä ja kovilla harjaksilla varustetut välineet, kuten lumiharjan tai katuharjan.

Valo ja brush

Ajovalojen ja korin väliin on lähes mahdotonta päästä pesukintaalla, joten sivellin auttaa puhdistamisessa.

Toki myös muitakin käännösvaihtoehtoja on. Sivellin ja suti ovat ehkä lähimpänä mielikuvaa autonhoidossa käytettävästä hellävaraisesta työkalusta. Pensseli ei ole sekään kaukana, sillä itse asiassa moni maalaukseen tarkoitettu pensseli soveltuu erinomaisesti tähänkin käyttöön.

Tärkeintä on varmistaa, että hankittava työkalu sisältäisi pehmeiden harjasten lisäksi vain muovisia ja/tai puisia osia. Metalliset osat tekevät todella rumat jäljet maalipintaan osuessaan – toki ne voi peittää paksulla kerroksella teippiä. Sopivat brushit löytyvät kuitenkin monen autonhoitotarvikkeita myyvän kauppiaan valikoimista, joten asiaan ei tarvitse paneutua sen suuremmin.

Vannepesu ja brush

Myös vanteiden pesussa brush saattaa olla paras työkalu, mutta tämä riippuu paljon vanteiden mallista ja omista mieltymyksistä.

Käyttökohteita

Pehmeäharjaksinen brush on mikrokuituliinan rinnalla toinen todellinen autonhoidon jokapaikanhöylä. Jutun alussa mainittiin jo joitakin toimia joiden yhteydessä olemme hyödyntäneet autonhoitosutia. Kyseessä on ylivertainen työkalu ahtaiden välien ja karheiden pintojen puhdistamiseen.

Brush ja tiiviste

Brush auttaa irrottamaan valtavasti likaa kumisista tiivisteistä esimerkiksi laimean bioliuottimen avittamana

Pienistä pienimmät pensselit sopivat sisätilojen ahtaimpiin koloihin sekä joissain tapauksissa korin ulkopuolisten välien puhdistamiseen pesun yhteydessä. Kaikkein suurimmat harjat käyvät erinomaisesti esimerkiksi vanteille ja pyöränkaarien puhdistamiseen. Jokaiselle löytyy jotakin eikä näitä ole ikinä hyllyssä liikaa.

Pölyjä voi pyyhkiä sisätiloista kuivanakin, mutta muussa tapauksessa puhdistettava pinta on hyvä kostuttaa pesuaineella ennen harjaamista. Pesuaineen tehtävä on lian liuottamisen lisäksi liukastaa. Näin poistettava lika ei naarmuta pintaa sudin mukana mennessään. Tämä ohje on yleistettävissä autonhoitoon muutenkin.

Monello Wheel Woolie vanneharja

Paksun vanneharjan ja brushin raja on joissain tapauksissa häilyvä. Kuvassa vanteille tarkoitettu Monello Wheel Woolie.

Teksti ja kuvat: Henri Posa

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat