22.12.2019 Matkailu Na Zdraví – näin syntyy oikeaoppinen tšekkituopillinen Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Olut on olennainen osa tšekkiläistä kulttuuria. Prahassa voi paitsi kallistella tuoppia, myös hypätä tiskin toiselle puolelle baarimikon oppiin. Olemme laskeutuneet Prahan keskustassa sijaitsevan Lokál-pubin ikiaikaiseen kellariin, missä baarimestari Lukáš Svoboda pitää halukkaille ryhmille oluenkaatokoulua. Mukaan mahtuu vain muutama oppilas kerrallaan, joten tunnelma on tiiviin innostunut.– Tänään näytän, miten olutta kaadetaan eri tavoin, ei vain täällä meillä, vaan myös missä tahansa hyvässä tšekkiläisessä pubissa, Svoboda aloittaa ja nappaa jykevän Pilsner Urquell -tuopin hyppysiinsä.Informatiivinen mutta kepein mielin toteutettu opinahjo on erittäin hyvä tapa aloittaa panimotuotteisiin keskittyvä matka Tšekkiin – maahan, missä juodaan eniten olutta henkeä kohden koko maailmassa.Moisella kulutuksella tietyt asiat on standardisoitu, mutta inhimillisyys muistaen.– Jokainen olutlasi pestään käsin: sillä varmistetaan vaahdon kermaisuus, Svoboda luettelee ja kääräisee tuopin puhtaaksi parilla sienen vedolla. Sitten lasi upotetaan kylmään veteen viilentymään, sillä tyypillinen tšekki nauttii oluensa hyvin jäähdytettynä.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyyKolme tapaa kaataa oluttaOluenkaatotapoja on runsaasti erilaisia, joista koemme nyt kolme. Näille on annettu oikein nimetkin. Ensimmäinen eli Hladinka muodostaa suosituimman, normaalin kokoisen vaahtokukan, joka on räätälöity perusasiakkaan 15–20 minuuttia kestävää tuopin kumoamista varten.Jos mielii juoda hitaammin, pieniä tuoppeja ei tässä maassa suosita, vaan silloin vaihdetaan kaatotavaksi Šnyt. Yksinkertaisesti kyse on ikään kuin pienestä oluesta isossa lasissa; vaahdon määrää lisätään kaatovaiheessa.– Baarimikko mittaa oikeat suhteet kädellään: kahden sormen paksuuden verran olutta, kolmen verran vaahtoa ja yläpuolelle yhden sormen verran tyhjää, Svoboda valaisee.Kolmannessa kaatotavassa vaahdon määrä häkellyttää – sitä on miltei koko tuopin tilavuudelta, mistä nimikin, Mliko eli maito. Svobodan mukaan kyseessä on ikään kuin kevyempi vaihtoehto, joka juodaan yhdellä siemauksella.Ihanan pehmeää vaahtoaDemotuopit syntyvät Svobodalta rautaisella ammattitaidolla, mutta kun itse asettuu ensi kertaa tiskin tuolle puolen, kaataminen ei sujukaan aivan niin helposti. Onneksi mestari ohjaa kädestä pitäen: tuoppi 45 asteen kulmaan, ja ote lyhytliikkeisestä hanasta.– Odota, odota, odota… Nyt seis!Oikea-aikainen olutvirran lopetus on tärkeintä. Nappisuoritus palkitaan optimaalisella vaahdolla, jota saa tietysti itse testata.Sitten vain Na Zdraví – kippis!Jo tavalliseen tapaan kaatamani olut on ihanan pehmeää, aivan toisenlaista kuin samanmerkkinen hanaversio kaukana Suomessa. Mliko puolestaan on hämmästyttävän helposti juotavaa, kuin sitä maitoa, eikä hiilihappo turvota mahaa jälkikäteen.Teksti ja kuvat: Jussi SaarinenLisätietoa:http://lokal.ambi.cz/en/draughting-school Lue lisää Kaikki artikkelit 7.6.2025 Yleinen Volvo keksii turvavyön uudelleen – nyt tekoälyllä ja ohjelmistopäivityksillä 6.6.2025 Uutinen Kiinan kuristusote: nousevatko harvinaiset maametallit ja magneetit seuraaviksi piisiruiksi? 6.6.2025 Uutinen Täysin uusi Nissan Leaf lähestyy – aerodynaamisin Nissan ikinä, toimintamatka 300–500 kilometriä 5.6.2025 Matkailu Italian Rivieran helmet – Camogli ja Portofino 5.6.2025 Liikenneturvallisuus Kiveniskemät yleistyvät tuulilaseissa – lähes joka toisessa autossa vaurioita 4.6.2025 Matkailu OnniBus tuo premium-bussit Suomen kaukoliikenteeseen yhteistyössä Lux Expressin kanssa 4.6.2025 Moottoriurheilu Omalla autolla katukiihdytyksiin – helppo ensikosketus kiihdytysautoiluun 2.6.2025 Uutinen Lehdistörallin päätös – vanha Peugeot kesti lähes 3 000 kilometrin roadtripin ralleineen lähes ongelmitta 2.6.2025 Matkailu Elämyksiä Saimaalta: Savonlinna hurmaa linnoillaan, laivoillaan ja lohikeitoillaan Kommentoi artikkelia Peruuta vastausVoit kommentoida artikkelia kirjautumalla sisään. Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Luetuimmat Vuorokausi Viikko Kuukausi 7.6.2025 Ajoneuvot Koeistuttu: Ford Ranger PHEV - plugarissa on Mustangin bensiinimoottori, mutta se on ohjelmoitu imemään bensiinihöyryt sisäänsä 7.6.2025 Yleinen Huutokauppahelmet: Range Rover "Chieftain" -restomodi 7.6.2025 Klassikko Villi viisikymppinen: Mercedes-Benz 450 SEL 6.9 juhlii klassikkoikää 6.6.2025 Ajoneuvot Kia Sportagekin on nyt suututettu, mutta valmistaja kutsuu sitä hienostuneimmaksi Sportageksi ikinä 7.6.2025 Käyttötesti Käyttötesti: Viron hiekkatiet maistuvat CF Moto 800 MT-X:lle 1.6.2025 Matkailu 85 vuotta sitten käytiin yksi merkittävimmistä toisen maailmansodan operaatioista 4.6.2025 Tapahtumat Päivän kuva: Scania LT146 6x4 -vetopöytäauto – "nokka, lippa ja veekasi" 2.6.2025 Käytetyt erikoisuudet Käytetyt erikoisuudet: Mercedes-Benz E 350 Bluetec Cabriolet - avomersu, joka ei kavahda asuntovaunua tai venetraileria 5.6.2025 Käyttötesti Kesäkausi ja odottamaton ohjelmistopäivitys – Dacia Dusterin käyttötesti 5.6.2025 Koeajo Koeajo: Mercedes-AMG E 53 – Arvaamattoman Mukava Giesi 28.5.2025 Kuluttajat Korjaamo jätti Volvon jakohihnan vaihtamatta 100 000 kilometrin huollossa – moottori hajosi 5 kuukautta myöhemmin 23.5.2025 Käytetyt autot Matkailuauton ajamiseen olisikin tarvinnut kuorma-auto -kortin – myyjä ei kertonut sitä ostajalle, ja siitähän ei hyvää seurannut 10.5.2025 Uutinen Erikoinen takaisinkutsu: Volkswagen ID. Buzz myyntikiellossa USA:ssa liian leveiden istuinten takia 21.5.2025 Esittely Koeistuttu: Toyota RAV4:n kuudes sukupolvi – no nyt on jyrkkää 9.5.2025 Kuluttajat Pohjoisessa asuva Petteri on taistellut jo kolmessa uudessa autossa 12 voltin akkuongelmien kanssa – ”Takuu on lähinnä vitsi näissä”