26.4.2021

Nämä lentoyhtiöt ovat parhaita pandemiassa – Qatar Airways omassa luokassaan matkustajamäärissä

Nämä lentoyhtiöt ovat parhaita pandemiassa – Qatar Airways omassa luokassaan pandemia ilmailu matkustus lentäminen

Lentoyhtiöitä vertaillaan jatkuvasti jos jonkinlaisilla mittareilla, mutta koskaan aiemmin ei ole etsitty parasta Covid-19-lentoyhtiötä.

Arvostettu brittiläinen lentoyhtiö- ja -asemavertailuihin erikoistunut verkkosivusto Skytrax on arvioinut parhaiten koronapandemian aikana onnistuneita matkustajaliikenteen operaattoreita. Aivan kuten tavallisissakin olosuhteissa, Skytrax on luokitellut yhtiöt viiteen eri tähtiluokkaan monenlaisilla mittareilla. Tarkkailussa on ollut yli 190 erilaista matkustajien turvallisuuteen ja hygieniaan koronamielessä liittyvää kohtaa lentomatkan kaikista vaiheista, kentältä kentälle. Listaus on lajissaan maailman ensimmäinen. Tällä ja mahdollisilla muilla vastaavilla listoilla voi olla hyvinkin suuri merkitys matkustajalentoliikenteen alkavassa elpymisvaiheessa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Viisi ylsi viiteen tähteen

Skytraxin täyden viiden tähden Covid-19-lentoyhtiöitä ovat latvialainen Air Baltic, japanilaiset All Nippon Airways ja Japan Airlines, omanilainen Oman Air sekä Qatar Airways.

Esimerkiksi Air Balticille täydet pisteet tulivat muun muassa käsidesin saatavuudesta lennon joka vaiheessa sekä maskipolitiikasta. Parannettavaa sen sijaan löytyisi vielä turvavälien valvonnasta lähtöselvityksessä sekä koneeseen nousussa.

Nämä lentoyhtiöt ovat parhaita pandemiassa – Qatar Airways omassa luokassaan pandemia ilmailu matkustus lentäminen

Qatari puolestaan sai vähintään neljä tähteä kaikista muista kohdista, paitsi käsidesin saatavuudesta koneeseen nousun yhteydessä. Matkustamon puhtaus oli suorastaan ensiluokkaista, samoin kuin niin ikään arvion alla ollut miehistön hätäensiaputaitoisuus. Suomalaisesta näkökulmasta on mieluisaa, että peräti kolmella viidestä viiden tähden yhtiöstä on lähes päivittäistä liikennettä Helsinki-Vantaalle.

Finnair neljän tähden saajien joukossa

Neljä tähteä rapsahtikin sitten huomattavasti useammalle yhtiölle, mukaan lukien Finnairille. Sinivalkoisen lentoyhtiön kanssa saman luokitukset jakavat tunnetuimpina muiden muassa Air France, British Airways, Emirates, KLM, Lufthansa, Ryanair ja Turkish Airlines.

Finnairin luokitus tulee tasaisen hyvästä kokonaisuudesta, sillä pisteet ovat melkein joka osa-alueella 4:n ja 4,5:n tienoilla. Alle neljän pisteen jäädään hieman yllättäen puhtaudessa joissain kohdissa matkustamoa sekä turvavälien valvonnassa. Näissä kohdissa voi siis vielä tsempata.

Kolmen tähden Covid-19-lentoyhtiöistä kuuluisimpia nimiä kantavat Egyptair, LOT Polish Airlines sekä Wizz Air. Tämäkin on edelleen ihan hyvä tulos.

Qatar Airways ylivoimainen ykkönen matkustajakilometreissä

Qatari on koronaturvallisuutensa lisäksi onnistunut pitämään ennätyksellisen määrän koneitaan taivaalla pandemian aikana. Yhtiön kapasiteetti vastaa tällä hetkellä noin 70 prosenttia koronaa edeltäneestä, kun esimerkiksi Finnairilla vastaava lukema on ollut alle 20 prosentissa.

Qatarin kapasiteetti puolestaan oli matalimmillaankin noin 30 prosentissa tavanomaisesta. Tämä tapahtui viime huhtikuun alussa, kun lentoliikenne alun perin meni sekaisin. Tarjottujen henkilökilometrien määrässä Qatar Airways on johdossa maailmanlaajuisesti. Reittejä yhtiöllä on tällä hetkellä huimat 130, mikä on vain parikymmentä vähemmän kuin normaalioloissa. Qatari kuuluu edelläkävijöihin myös koronarokotusten osalta ja on jo parin muun yhtiön ohella lentänyt lentoja, joissa kaikilla kyydissä olijoilla on rokotessuoja.

Nämä lentoyhtiöt ovat parhaita pandemiassa – Qatar Airways omassa luokassaan pandemia ilmailu matkustus lentäminen

Vuosi sitten Qatar Airways otti avainroolin eri puolille maailmaa jumiin jääneiden matkustajien auttamisessa ja on siis onnistunut jatkamaan operointia valtavalla määrällä reittejä. Myös yhtiön rahtipuolella menee erittäin hyvin. Helsinkiin Qatari operoi jopa pari kertaa päivässä, kun ohjelmassa on sekä rahti- että matkustajalentoja.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tähtiä myös lentoasemille

Skytraxin valvova silmä on ulottunut lentoyhtiöiden lisäksi vilkkaille kansainvälisille lentoasemille. Lentokenttäarvioissa kiinnitettiin huomiota muun muassa puhtauteen, terveystarkastusvalmiuksiin, ilmanvaihtoon, turvavälien valvontaan sekä opastuksiin.

Koronaturvallisuuden luokittelussa käytettiin niin ikään tähtiluokitusta ja viiden tähden tulokseen ylsi tässäkin tapauksessa viisi kenttää. Kentät ovat Baku Heydar Aliyev Azerbaidžanissa, Bogotá El Dorado Kolumbiassa, Doha Hamad Qatarissa, Istanbul Atatürk Turkissa sekä Rooman Fiumicinon kansainvälinen lentoasema. Paras edellä mainituista oli Baku, joka saavutti joka osa-alueella vähintään 4,5 tähden tuloksen.

Amsterdamiin pikatestin kautta korona covid matkailu

Taakseen nämä viiden tähden kentät jättävät isomman joukon neljä tähteä ansainneita lentoasemia. Niihin kuuluu useita maailman merkittävimpiä lentoliikenteen solmukohtia, kuten Amsterdam, Dubai, Frankfurt, Milano, Kööpenhamina ja Wien sekä myös Helsinki-Vantaa. Suomen portti maailmalle vakuuttaa tasaisen hyvällä koronaturvallisuudellaan.

Teksti: Benjamin Helander Kuvat: Benjamin Helander, Moottorin arkisto Lähde: Skytrax