29.9.2021

Nimi muutettu: Vallankumouksellinen Fiat 128

Fiat 128

Joskus uudelleenbrändätty automalli jää historiaan vähintään yhtä lailla kuin sen esikuva, kuten Zastava 128, joskus taas ei, niin kuin Nasr 128.

Fiat 128 on yksi italialaisvalmistajan muistettavimmista malleista 1960- ja 70-luvuilta. Se muistetaan erityisesti edistyksellisestä voimalinjastaan, joka perustui poikittain eteen sijoitettuun moottoriin ja etuvetoon. Fiat 128 on tosiasiassa yksi historian merkittävimmistä kompaktien autojen suunnannäyttäjistä, sillä sen rakenteen vallankumoukselliset hyödyt auton kokonaistilankäytön kannalta huomioitiin hyvin pian myös kilpailevilla tahoilla. Yhden aikansa merkittävimmistä autosuunnittelijoista, Dante Giacosan, kädenjälki nautti laajaa suosiota ja tuli muun muassa nimetyksi Vuoden autoksi Euroopassa 1970. Olihan 128 – ainakin mikäli Fiatin mainostoimistoa on uskominen – itsensä Enzo Ferrarin valinta omaksi kauppakassikseen.

Fiat 128

Kaiken mainitun ohella Fiat 128 on mainio tapaus Nimi muutettu -juttusarjaan. Sitä kun ehdittiin valmistaa Oseaniaa ja Pohjois-Amerikkaa lukuun ottamatta kaikilla asutuilla mantereilla ja Fiatin lisäksi kolmen eri automerkin tuotteena. Niitä olivat Zastava Jugoslaviasta, El Nasr Egyptistä sekä kolmiovisen coupéen osalta silloinen Espanjan Fiat eli SEAT. Tässä jutussa käsittelemme näistä kahta ensimmäistä, SEAT-version juurista pääset lukemaan täältä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Rakkaalla Zastavalla on monta nimeä

Zastava Automobili oli jugoslavialainen ja myöhemmin serbialainen ajoneuvovalmistaja, joka valmisti suurimman osan autoistaan joko suoraan Fiateina tai Fiat-lisenssillä omalla nimellään (näistä saisi läjäpäin Nimi muutettuja). Sen parhaiten tunnettu tuote on nimeltään Zastava 101, -128, -1100, -1300, Zastava Skala, -Skala 55, Yugo Skala tai Zastava GTL, riippuen malliversiosta ja/tai markkina-alueesta. Tästä eteenpäin käytämme vahvasti käytännön syistä mallin Iso-Britannian markkinointinimeä Skala.

Vain parin viikon päästä tulee kuluneeksi tasan 50 vuotta siitä, kun ensimmäiset Zastavan hattu päässä nykyisessä Serbian tasavallassa valmistetut Skalat rullasivat ulos tehtaasta. Niissä oli Fiat-sisariinsa nähden hieman eri tavalla muotoiltu perä sekä tietenkin uudet merkinnät ja logot. Kiistämättä eroa löytyi myös valmistuksen ja materiaalien laadusta, jotka eivät vastanneet italialaisten tasoa. Innovaatioiden tasolla jugoslavialaiset kuitenkin keksivät uutta tekemällä autosta viisiovisen version. Lyhytperäisen sedanin sisätilojen käytettävyys parani näin entisestään. Myöhemmin Zastava teki autosta myös omanlaisensa avolavaversion.

Fiat 128

Zastavan valmistusmaan eli Jugoslavian sosialistisen liittotasavallan sijainti rautaesiripun sillä tai tällä puolella ei ollut aivan yksiselitteistä, sillä vaikka maassa noudatettiin sosialistista hallitusjärjestelmää, pyrki se eroon Neuvostoliiton välittömästä vaikutuspiiristä. Näin ollen Zastava sai paremman vastaanoton lännessä kuin monet muut itäautot.

Pyramidin huipulla

Tunnemme Egyptin ennen kaikkea superrikkaasta historiastaan, henkeäsalpaavista matkailukohteistaan sekä ajoittaisesta poliittisesta kuohunnastaan ja vallankumouksistaan, muttemme niinkään autoteollisuudestaan. Joka tapauksessa siitäkin löytyy esimerkkejä, kenties nimekkäimpänä El Nasr, joka valmisti aikanaan lisenssillä autoja monista eri alkuperistä, Fiatin osista.

Fiat 128

Kun Jugoslavian ja Egyptin autoteollisuuden keihäänkärjet löysivät toisensa, syntyi Nasr 128. Nasr valmistettiin Egyptiin laivatuista Zastavan osista. Teknisesti ottaen tämä egyptiläisversio on siis uudelleenbrändätty versio Fiat 128:n sijaan nimenomaan Zastava Skalasta.

Nasr on arabiaa ja tarkoittaa voittoa, mutta mihinkään massiivisiin voittoihin tämäkään sen nimellä tehdyistä malleista ei Egyptin kokoisessa arabitasavallassa yltänyt, sillä valmistusmäärät laskettiin tuhansissa. Näin ollen yhteensä miljooniin yltäneisiin Fiat 128:aan ja sen muihin johdannaisiin nähden El Nasr oli todellakin pyramidin huippu.

Erottui (muun muassa) hinnallaan 2000-luvulla

Zastava Skala muistetaan 70- ja 80-lukujen autona, mutta tosiasiassa viimeiset erät mallista tehtiin niinkin myöhään, kuin 2008. Malli oli markkinoilla kaikkiaan peräti 37 vuotta, mikä teki siitä sinänsä varsin erottuvan 2000-luvun automarkkinoilla. Toinen merkittävä tekijä oli hinta, jota ei uuden auton kohdalla kovinkaan saituri voinut pitää suolaisena. Veroitta 4 000 euron pintaan sijoittunut hankintahinta teki autosta yhden maailman halvimmista.

Fiat 128

Skalan poistuttua lopulta näyttämöltä alkoi Zastavan tarina automerkkinä olla finaalissa. Merkin kohdemarkkinoilla Itä-Euroopassa ei ollut enää varsinaiseksi halpamerkiksi mielletylle Zastavalle riittävästi kysyntää. Vähän ennen merkin lopettamista automaailma ehti saada siltä vielä yhden tarinan uudelleenbrändäyksestä, kun toisen sukupolven Fiat Puntosta tehtiin pelkällä logonvaihdolla Zastava 10.

Vaikka Zastava loppui, sen tehdas Serbiassa ei jäänyt suinkaan tyhjilleen. Silloinen FCA hankki sen kokonaan itselleen. Tehdas on ollut vuodesta 2012 lähtien valjastettuna Fiat 500L -tila-auton kokoonpanoa varten.

Teksti: Benjamin Helander Kuvat: Zastava Automobili, Fiat

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lisää aiheesta

Kommentoi artikkelia