2.6.2020

Barcelonan tehtaan sulkemisen hinta Nissanille: 1,5 miljardia euroa – saattaisi olla halvempaa jäädä

Nissan sulkee Barcelona

Nissanille aiheutuvat kulut Barcelonan tehtaan sulkemisesta ovat noin tuplaten sen, mitä yhtiö itse arvioi viime viikon tiedotustilaisuudessa.

Viime viikolla Nissan julkisti lähivuosien kuntokuurinsa, johon kuuluu useiden tuotantolaitosten sulkeminen ylikapasiteetista kärsivässä yhtiössä. Euroopassa isku kohdistuu Navara-avolavaa ja e-NV200-sähköpakua valmistavaan Barcelonan tehtaaseen. Navaran tuotanto siirtyy Etelä-Afrikkaan ja e-NV200:n seuraaja tullaan rakentamaan Renaultin tehtaalla Ranskan Maubeugessa.

Tiedotustilaisuuden yhteydessä Nissanin virallinen arvio oli, että Barcelonan tehtaan ja tukilaitosten sulkeminen maksaisi noin 700–800 miljoonaa euroa. Nyt ammattiliitot ovat kuitenkin kertoneet, että kyseinen summa ei riitä edes kaikkien työntekijöiden erorahoihin. Osa on ollut tehtaalla töissä yli 20 vuoden ajan. Kaikkiaan suunnitelma merkitsisi 3 000 työntekijän irtisanomista.

Lisäksi Nissanille koituu kuluja itse tehtaan purkamisesta sekä alihankintasopimusten katkaisusta.

Barcelonalainen La Vanguardia -sanomalehti kertoikin, että Nissanin sisäiset dokumentit listaavat Barcelonan tehtaan sulkemisen hinnaksi realistisemman 1,45 miljardia euroa. Myös ammattiliitot kertovat, että Nissan on varautunut 1,5 miljardin euron summaan.

La Vanguardian mukaan japanilaisvalmistaja arvioi, että työntekijöiden irtisanominen maksaa 600 miljoonaa euroa, taloudellisia kuluja aiheutuu 310 miljoonaa euroa ja Nissan joutunee maksamaan takaisin 100 miljoonaa euroa julkisia tukia. Nissan on arvioinut, että Barcelonan sulkemisesta aiheutuvien kulujen takaisinsaannissa menee lähemmäs seitsemän vuotta.

Espanjan hallitus onkin painostanut, että on halvempaa jatkaa tuotantoa 1980-luvulla avatussa Barcelonan tehtaassa kuin sulkea tehdas. Madridista onkin lupailtu apua Barcelonan tehtaan pelastamiseksi. Nissanilla on maassa myös muita tehtaita, joten valmistaja ei ole poistumassa kokonaan Espanjasta.

Lähde: Automotive News Kuva: Nissan

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat