13.4.2025

Pahentaako nimi autoa tai auto nimeä? – Ajatuksia autoista

Kuva Audi, Toyota, DS Automobiles
Audi mallisto Ajatuksia autoista

“Miten ihmeessä näitä nelimetrisiä peltilaatikoita pitäisi myydä” parahdettiin mainostoimistoissa jo vuosikymmeniä sitten. Oikeita vastauksia etsitään yhä.

Länsimaisessa kapitalistismaterialistisessa talousjärjestelmässä ollaan yleisesti päädytty siihen, että tavaroilla on valmistaja ja tavaralla on malli- tai myyntinimi. Käytäntö ei eroa kovinkaan paljon musiikista, jossa kappaleella on nimi ja sen esittävä artisti. Apple iPhone, Dyson V10 (väärä V10, muuten), Sunnuntai Erikoisvehnäjauho. Vaikka valmistajan nimi ei suoraan olisi tehtaan tai emoyhtiön nimi, olemme hyväksyneet erilaiset alabrändit kertomaan tasoista tai valikoimista ennen varsinaista tuotenimeä.

Autojen kohdalla asiat ovat periaatteessa aivan samoin. Valmistaja antaa luomukselleen koodin tai nimen, jolla sen erottaa aiemmista luomuksista ja ei kun rekisteriin. Citroën C5 on isompi kuin C3 ja pienempi kuin C8. Helppoa!

Paitsi silloin kun se ei ole. Erityisesti sähkön saapuminen mallistoon on aiheuttanut loputtomasti hienoja ideoita, jotka olisi todennäköisesti pitänyt jättää palaverihuoneen roskikseen.

Audi 60 L Ajatuksia autoista
Vaikka Audi 60 L olikin vain 55 hevosvoiman tehoinen, tuo varmaankin vuoden 1971 malliston selkeys hymyn neidin kasvoille!

Esimerkiksi Audi. Selkeistä 1.8 T -moottorimerkinnöistä siirryttiin hetkeksi niin sanottuun naapurikateusindeksiin, jossa autolle annettiin mielivaltainen suorituskykynumero sen mukaan, mihin kilowattihaarukkaan se osui. Muutoksella Audi halusi laittaa poltto- ja sähkömoottorit samalle viivalle – aikana, jolloin sillä ei juuri edes ollut sähköautoja. Sitten tuotiin mallinimi E-tron kertomaan siitä, että auton voi ladata. Audi A3 30 E-tron Business Land of Quattro quattro. Asia selvä.

Sittemmin Ingolstadtissa keksittiin, että sähkömalleista tehdään parillisia ja polttomoottorimalleista parittomia, eli vanha “parillinen sedan, pariton linjakkaampi” ei enää pätenytkään. Ja juuri kun remontti saatiin lähes valmiiksi, todettiin koko homman olevan hölmö idea, joten nyt Audi A5 ja Audi A6:n polttomoottoriversiot menevät iloisesti ristiin rastiin. Onneksi naapurikateusmerkinnöistä luovuttiin.

Toyota bZ4X Ajatuksia autoista

Eikä sähköön ole osattu suhtautua muuallakaan. Toyota bZ4X jäänee Euroopan osalta ainoaksi “Beyond Zero” -mallinimistön autoksi, jossa numero kertoo kokoluokasta ja viimeinen kirjain mallista, X:hän on tietysti crossover. Uutena ideana esitelty C-HR+ on vain marginaalisesti parempi, mutta ainakaan sitä ei tarvitse purkaa Enigma-laitteella. Volvo puolestaan seikkaili aikansa risteävien Recharge- ja P8-mallimerkintöjen kanssa.

Mercedes-Benz ajautui umpikujaan noin 13 sekuntia EQ-projektinsa alkamisen jälkeen. EQ Boost ja EQ Power ja muut vouhotukset on jo pääosin hukattu mallimerkintöjen siihen osaan, joka katkaistaan pois. Jäljelle jäi vain Mercedes-EQ-tuplabrändäys ja ongelma, miten EQE-sedan ja EQE-katumaasturi erotetaan toisistaan. Hauskana kielitreeninä voitkin koittaa sanoa “Mersedes-eekuu eekuuee äs uu vee aa äm gee” monta kertaa peräkkäin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Epäonnistujat ja rinnakkaismerkit

Oma lukunsa on, jos mallimerkintä koetaan epäonnistuneeksi ja lopetetaan sukupolvenvaihdoksessa. Fordilla on tästä kokemuksia esimerkiksi Escortin suhteen, joskin nyt merkki on viime vuosina kaivanut kaikki etäisesti mielenkiintoiset nimet haudoistaan. Opel kokeili Vectran jälkeen Signumia niin suurella menestyksellä, että korimalli ja nimi haudattiin äkkiä Insignian tieltä. Toyota seikkaili aikansa Auriksen kanssa, ja juuri kun muutos istui kansankieleen, muutettiin pystyperä takaisin Corollaksi.

Entäs trendikkäät rinnakkaismerkit? Cupra ja Seat jakavat samoja automalleja fiiliksen mukaan, Abarth kummittelee satunnaisesti Fiatien rinnalla ja miksi ihmeessä DS-automerkki yrittää omia jopa Citroën DS:n historiankirjoituksessa.

Citroën DS Automobiles Ajatuksia autoista

Ja Volvolla ollaan niin rakastuttu Cross Countryyn, että sitä on käytännössä jo tupla-annos uusissa malleissa. Cross Countrystä tuli XC, XC:stä tuli sähköaikana EX ja nyt mallistossa on jo Volvo EX30 Cross Country.

Syvimmällä brändäämispumpulissa oleva JLR käyttää oman strategiansa mukaan "House of Brands" -ratkaisua, jossa Jaguar, Range Rover, Defender ja Discovery ovat kaikki suoraan automerkkien asemassa. Aivan. Eli kukaan ei tiedä vieläkään, pitääkö myös Land Rover mainita Range Roverien yhteydessä.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat