16.10.2023

Päivän kuva: Citroënin salainen helikopteri – tietysti wankelilla

Citroën RE-2 helikopteri wankel kiertomäntä

Unohtakaa dronehöyryinen vouhotus siitä, että ilmassa välttyy tieruuhkilta. Citroën harkitsi tätä jo 1970-luvulla – joskin erikoisesta syystä.

Voi Citroën, sinä autotehtaiden taidekoululainen. Tehtaan omassa museossa ("konservatoriossa", liittyen enemmän konservointiin kuin musiikkiin) Pariisin laitamilla on hallillinen ihastuttavia aarteita. On konseptiautoja, tutkielmia, prototyyppejä ja miljooniin yltäneitä perusmalleja. Hallin nurkasta löytyy kuitenkin helikopteri. No tietysti, onhan helikopteri ehddottomasti citroënmaisin kaikista ilmailun muodoista.

Mallinimellä RE–2 tunnettu helikopteri on ainoa laatuaan ja kertoo mystisestä ajasta nimeltä 1970-luku. Tuolloin nousevana tekniikkana oli wankel-kiertomäntämoottori, jota Citroën tutkiskeli yhdessä NSU:n luxemburgilaisen yhteisyritys Comotorin kautta. Wankelia soviteltiin Citroënin keulalle tieliikenteessäkin. Amista nähtiin harvinainen M35-prototyyppi ja samanlainen auto löytyy myös Citroënin museon riveistä. Myös GS:stä tehtiin pieni erä kiertomäntätekniikalla tehtyjä autoja ja pitipä kolmiroottorisen myllyn päätyä myös ison CX:n keulalle.

Citroën RE-2 helikopteri wankel kiertomäntä

Mutta sitten tuli 1973 öljykriisi, jonka myötä polttoainejanoinen wankel kuulosti hölmöltä idealta. Myöskään NSU:n oman Ro 80:n tuomat luotettavuusongelmat eivät olleet moottorityypille kunniaksi. Citroën oli kuitenkin panostanut paljon wankeliin, päätynyt Panhardin omistajaksi ja ostanut Maseratin. Saataisiinko investoinnista edes jotain iloa?

Citroën RE-2 helikopteri wankel kiertomäntä
Wankel-kiertomäntämoottorin muoto näkyy myös Citroënin merkissä.

Syntyi RE–2-helikopteriprojekti vuonna 1973. Kevyt kaksipaikkainen kopteri saatiin kahdessa vuodessa lentävään kuntoon koelentoja varten. Citroën rekrysi riviinsä ranskalaisia helikopterialan ammattilaisia ja jouluna 1975 RE–2 lensi ilman katastrofia. Virallinen toimintalupa kuitenkin puuttui, sillä wankelilla oli tapana ylikuumentua korkeammilla kierrosluvuilla.

Citroën RE-2 helikopteri wankel kiertomäntä

Citroën puolestaan päätyi Peugeotin kanssa yhteen rahojen loputtua jälleen kerran. Peugeotia kuitenkin kiinnosti aluksi ajatus haastaa Ranskan ilmailuteollisuuden helikopterihelmi, Airbus Helicopters, joten RE–2:n kehittely jatkui. Huhuilipa Ranskan armeijakin, että jos vain tuotanto alkaa, koptereita saa laitella sotilaskäyttöön useamman kappaleen verran. Mutta sitten Peugeot joutui pelastamaan myös Chryslerin Euroopan toiminnot 1978 ja armeija valitsi uudeksi kopterikseen (tylsästi) turbiinikäyttöisen Gazellen. 1979 merkitsi RE–2:n loppua.

Prototyyppi kellotti itselleen 38 lentotuntia vuosien aikana ja se määrättiin tuhottavaksi, ettei myöhemmille polville jäisi jossiteltavaa. Onneksi romutuspäätöksen toimeenpanijat tiesivät paremmin ja säilöivät kopterin.

Sittemmin kopteria on entisöity ja viimeisimmän tiedon mukaan RE–2-eläkeläisjaoston tavoitteena on saada wankel käyttökuntoon. Tuskin kukaan haluaa kokeilla 50-vuotiaalla helikopteriprojektilla lentämistä.

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen Lähteet: Citroën Origins, Hagerty

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat