23.12.2024

Päivän torttu: Linzin torttu Linzissä – Sissikin arvostaisi

Kuva Vesa Eskola

Siitä on monta reseptiä, ja parhaat ovat salaisia. Ja toki myös sillä on väliä, minkälaisessa ympäristössä ja tunnelmassa torttu nautitaan.

Vanha 1800-luvulta peräisin oleva puinen julkisivu kutsuu sisään: k.u.k. Hofbäckerei on Linzin vanhaan keskustaan perustettu kahvila, ja samassa tilassa on toiminut leipomo jo yli 450 vuotta. Mikä olisikaan parempi paikka nauttia pala paikallisten omaa erikoisherkkua.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Helppo tehdä

Linzin torttu on sinänsä melko helppo tehdä. Tärkein elementti on hillotäyte. Ja sillä on tietysti väliä, onko hillo omatekoinen ja hyvistä ainesosista vaiko vain halpa sokerinen hillo. Ja juuri sen oikean hillon tekoon on varmasti tuhat erilaista reseptiä. Moni suosii sitä, että hillossa on vadelmia, punaherukoita ja mustaherukoita. Jotkut suosivat luumua. Joidenkin mielestä parasta tulee, kun kaikkia ainesosia yhtä paljon, jotkut painottavat vadelmaa – toiset herukoita. Makuasiosta ei sovi kiistellä.

Itse leipominen on helppoa. Murotaikina syntyy parhaiten sekoittamalla ainesosat kylmien voihiutaleiden kanssa. Hasselpähkinä on tärkeässä osassa taikinassa. Ja mausteeksi neilikkaa sekä kanelia – moni suosii sekaan myös hieman kirsikkaa.

Ja torttua ei kannata syödä heti tuoreeltaan. Parhaalta Linzin torttu maistuu, kun sen antaa levätä noin viikon alumiinifoliossa ja ilmatiiviissä kakkuvuoassa.

Ja sitten se paikka…

Parhaalta Linzin torttu maistuu tietysti Linzissä. Ympäristö on tärkeä – siis autenttinen kahvila, jossa on käytössä ikivanha ja tietysti salainen resepti, joka on periytynyt suvussa sukupolvien ajan. Kaikki tämä luo makuelämykselle oikeanlaiset raamit.

Me nautimme Linzin tortun k.u.k. Hofbäckerei nimisessä leipomokahvilassa, joka sattuu olemaan myös Linzin vanhin leipomo. Rakennus mainitaan jo vuonna 1371 leipurin killan talona, ja vuodesta 1570 lähtien tiloissa on toiminut todistettavasti vain leipomo. Omistajat ovat toki vaihtuneet vuosisatojen varrella, mutta yhteistä heille kaikille on ollut leipurin ammatti.

Kengät kopisevat vanhalla puisella lattialla. Puiset kalusteet näyttävät siltä, että niillä on istuttu jo yli sata vuotta. Seinillä roikkuu vanhoja valokuvia ja karttoja, jotka muistuttavat, että Itävalta oli joskus suurten keisareiden suuri valtakunta. Franz Joseph, Sissi ja onneton keisari KarlHabsburgien suvun viimeinen hallitsija – tarkkailevat kaikki kahvilan asiakkaita.

Ja leipomon resepti on totta tosiaan tarkkaan vaalittu salaisuus. Leipomokahvilan omistajat eivät suostuneet paljastamaan sitä edes Moottorin lukijoille. He vain totesivat, että maku syntyy tarkasta yhdistelmästä pähkinöitä, mausteita ja punaherukkahilloa.

Rapea muttei kuiva

Ja sitten se tärkein eli makutesti. Hillo on ympäripyöreän täyteläinen. Vadelma nousee punaherukan seasta kivasti esiin. Taikina murenee lautaselle, mutta ei ole missään nimessä kuiva. Neilikka ja kaneli maistuvat selvästi. Manteli toimii kivasti sekä koristeena että myös maun antajana.

Olemme valmiit allekirjoittamaan, että kyseessä on yksi parhaista tortuista, minkä Linzissä voi nauttia.

Torttu myös säilyy pitkään, joten leipomosta voi napata mukaan kokonaisen sellaisen. Ja jos tortun haluaa tuoda tuliaisena kotiin asti, sekin onnistuu, sillä leipomosta löytyy valmiiksi metallirasiaan pakattuja torttuja.

Ja loppuun vielä kaikille besserwissereille tai muuten vain historiaa arvostaville. Linzin torttua pidetään tiettävästi vanhimpana leivonnaista, joka on nimetty kaupungin mukaan. Ensimmäinen maininta siitä löytyy vuodelta 1653. Ja vanhin säilynyt resepti on sekin yli 350 vuotta vanhasta keittokirjasta.

k.u.k. Hofbäckerei kotisivu: https://kuk-hofbaeckerei.at/?

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat