10.9.2021

Piheille työsuhdeautoille merkittävä veroetu

Uusi verovähennys koskisi autoja, joiden hiilidioksidipäästöt ovat enintään 100 g/km.

Piheille työsuhdeautoille on tulossa merkittävä veroetu. Kaiken taustalla on hallitusohjelman tavoite, että Suomi vähintään puolittaa kotimaan liikenteen päästöt vuoteen 2030 mennessä verrattuna vuoden 2005 tasoon. Tavoitteena on nopeuttaa siirtymää pois fossiilisista polttoaineista.

Tähän liittyen tuoreessa hallituksen budjettiesityksessä madallettiin kynnystä siirtyä sähköautoiluun ladattavien hybridien kautta.

Vähäpäästöisten työsuhdeautojen verotusarvoa alennetaan 85 eurolla kuukaudessa vuosille 2022–2025. Muutos koskee vähäpäästöisiä hybridejä ja kaasulla kulkevia työsuhdeautoja.

Vastaavan tapainen verotusarvosta tehtävä alennus otettiin tämän vuoden alussa käyttöön työsuhdekäytössä oleville täyssähköautoille 170 euroa/kk suuruisena.

Tällä muutoksella on ollut vaikutuksensa.

– Täyssähköisten työsuhdeautojen veroetuus on lisännyt selvästi sähköautojen osuutta työsuhdeautoina. Vielä viime vuonna sähköautojen osuus uusista työsuhdeautoista oli alle neljä prosenttia, mutta tänä vuonna on jo ylitetty 10 prosentin raja, Autoalan Keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa ilakoi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Päästöt enintään 100 g/km

Uusi verovähennys koskisi autoja, joiden hiilidioksidipäästöt ovat enintään 100 g/km. Käytännössä rajan alittavat ladattavat hybridit sekä energiatehokkaimmat ei-ladattavat täyshybridit ja kaasuautot.

Etuus ulotettaisiin vuoden alussa koskemaan kaikkia niitä 1.1.2021 jälkeen käyttöön otettuja työsuhdeautoja, joiden päästöt alittavat alle 100 gramman rajan ja jotka eivät kuulu aiemman täyssähköisten työsuhdeautojen veroetuuden piiriin.

Päästöt alas, latausinfra ylös

– Etuus nopeuttaa autokannan päästöjen vähentämistä, sillä myös ladattavalla hybridillä voi ajaa suurimman osan ajokilometreistä sähköllä, mikäli autoa ladataan säännöllisesti ja ajomatkat soveltuvat auton sähköiseen toimintamatkaan, Autotuojat ja -teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio arvioi.

Hän muistuttaa, että uusimpien ladattavien hybridien toimintamatkat ovat 50–100 kilometriä, mikä riittää säännöllisellä latauksella valtaosaan ajoista.

Ladattavat hybridit avaavat latua

Ladattavat hybridit avaavat autoalan etujärjestön näkemyksen mukaan tietä autokannan sähköistymiselle ja latausverkon markkinaehtoiselle laajenemiselle.

Ajatuskulku on seuraava: Mitä enemmän autokannassa on ladattavia autoja, sitä nopeammin latausinfra kehittyy markkinaehtoisesti tasolle, jossa se palvelee myös täyssähköauton käyttäjää.

Suomen autokannassa on tällä hetkellä hieman yli 80 000 ladattavaa henkilöautoa, joista noin 65 000 on ladattavia hybridejä ja 16 000 täyssähköautoja.

Hybridihaaste Toyota Corolla Touring Sports 2.0 Hybrid

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Työsuhdeautot kasvattavat käytettyjen valikoimaa

Työsuhdeautojen osuus ensirekisteröinneistä on kuitenkin suuri, sillä noin kolmannes uutena ensirekisteröidyistä henkilöautoista on yritysten omistamia tai muuten työsuhdekäytössä. Työsuhdeautojen keskimääräinen käyttöikä on kolmisen vuotta, jonka jälkeen ne palautuvat käytettyjen autojen kuluttajamarkkinoille.

– Vähän käytetyistä vähäpäästöisistä autoista on vaihtoautomarkkinoilla pulaa, sillä vielä tällä hetkellä niiden määrä autokannassa on pieni, Tero Kallio huomauttaa.

Yritykset suosivat hankinnoissaan ladattavia autoja. Tänä vuonna ensirekisteröidyistä työsuhdeautoista jo noin 11 prosenttia on ollut täyssähköautoja ja 29 prosenttia ladattavia hybridejä. Osuus on hieman korkeampi kuin ensirekisteröinneissä keskimäärin.

Työsuhdeautot ovat Kallion mukaan luonteva väylä uuden vähäpäästöisemmän ajoneuvotekniikan yleistymiseen.

– Työsuhdeauton käyttäjän ei tarvitse auton hankintapäätöstä tehdessään pohtia jälleenmyyntiarvon säilymistä samalla tavoin kuin yksittäisen kotitalouden.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Moottorin arkisto Lähteet: Valtioneuvosto, Autotuojat ja -teollisuus ry, Autoalan Keskusliitto

a:4:{i:0;s:5:"94163";i:1;s:5:"69149";i:2;s:5:"84561";i:3;s:5:"83970";}

Luetuimmat