21.7.2016

Saksa harkitsee autonomisille autoille lakisääteistä mustaa laatikkoa

musta laatikko

Saksassa pohditaan, pitäisikö autonomisen ajamisen toimintoja sisältävä ajoneuvo varustaa myös niin sanotulla mustalla laatikolla.

Saksassa harkitaan lainsäädäntöä, joka vaatisi automaattitoiminnoilla varustettuihin autoihin lentokoneista tutun mustan laatikon. Laatikon tallentamien tietojen avulla voitaisiin paremmin selvittää kuka onnettomuustilanteessa oli vastuussa. Ehdotuksen taustalla on Saksan liikenneministeriö.

Saksan liikenneministeri Alexander Dobrindtin ehdotuksessa kuljettajien ei tarvitsisi keskittyä liikenteeseen tai ohjaamiseen, mutta heidän täytyisi istua kuljettajan paikalla valmiina ohjaamaan. Tämän lisäksi autovalmistajien vastuulla olisi asentaa ajoneuvoihin musta laatikko onnettomuustilanteiden selvittämiseksi. Musta laatikko tallentaisi milloin autonominen ajaminen oli käytössä, milloin kuljettaja ajoi ja milloin ajoneuvo pyysi kuljettajaa ottamaan auton hallintaansa.

Lakiluonnos lähtee muiden ministeriöiden hyväksyttäväksi tänä kesänä. Huhtikuussa liittokansleri Angela Merkel pyysi autoteollisuutta listaamaan toiveitaan autonomisten ajoneuvojen lainsäädännön osalta, sillä Saksa pyrkii merkittäväksi tekijäksi myös itseajavissa autoissa.

Toukokuussa yhdysvaltalaismiehen hengen vaatinut vakava liikennettomuus on herättänyt uudelleen keskustelua autonomisen ajamisen järjestelmistä ja niiden vastuukysymyksistä. Onnettomuus tapahtui Teslan Autopilot-järjestelmän ollessa aktiivisena.

Lähde: Automotive News Kuva: Tesla

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat