16.11.2021

Shelby Mustang Mach-E GT on nyt totta, mutta toistaiseksi vain konseptin tasolla

Shelby Mustang Mach-E GT

Vuoden 2021 SEMA Show’ssa Las Vegasissa parrasvaloihin on päässyt jälleen jos jonkinlaista erikoisviritelmää. Sähköinen katumaasturi Shelbyn virityksillä kuulostaa ainakin ajatuksena yhdeltä erikoisimmista.

Jos ylipäätään Mach-E:ssä riitti sulateltavaa Mustang-kansan keskuudessa, taitaa Shelbyn näkemys siitä olla vielä suurempi pala. Fordin osastolla SEMA:ssa esitellyn mallin tarkoitus on toimia eräänlaisena testipohjana merkin urheilullisten ja tehokkaiden sähköautojen kehityksessä.

Shelbyn lähestymistapa Mach-E:n muokkaamiseen on ollut lähinnä olemassa olevan tekeminen kevyemmäksi, minkä lisäksi Fordin hovivirittäjä on tuonut auton tyyliin omia tavaramerkkejään. Shelby Mustang Mach-E GT perustuu eAWD -nelivetoversioon ja pidemmän kantaman Performance Edition Extended Range Battery -akustoon.

Shelby Mustang Mach-E GT

Shelbyn käsittelyssä suurimmat ulkoiset muutokset näyttävät tulleen keulan alueelle. Koko maski on käytännössä rakennettu uudelleen, ja kokonaisuutta on tuotu alemmas. Keulassa on ilmeistä sukunäköä aitoihin muihin Shelby Mustangeihin. Downforcea lisää jo tuntuvasti keulan läpi ja hiilikuituisen konepellin aukosta ulos johdettava ilma. Mainituissa osakokonaisuuksissa käytettyä grafeeni-pohjaista hiilikuitua on hyödynnetty korisarjoissa muutenkin laajasti. Jousitus on saanut uusia, komposiiteista valmistettuja osia. 20-tuumaiset Monoblock-vanteet ovat tätä autoa varten kustomoidut, ja niiden ympärillä pyörivät nopeisiin sähköautoihin räätälöidyt Michelin Pilot Sport EV -renkaat. Psykologisesta vaikutuksesta vastaavat puolestaan Shelbyn siniset vauhtiraidat sekä käärmelogot ympäri autoa. Lisäksi jokainen auto saa oman, Shelbyn virallisen CSM -numerolaattansa.

Shelby Mustang Mach-E GT

Sisällä Shelbyn tunnelmaan virittäydytään Recaron nahkaverhoilluilla urheiluistuimilla.

Shelby Mustang Mach-E GT

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Fordilla iso presenssi SEMA:ssa

Shelbyn läsnäolo SEMA:ssa Las Vegasissa oli ilmiselvä juttu, onhan kyseessä kotikylän paja. Fordilla oli kuitenkin sen lisäksi liuta muitakin, toinen toistaan villimpiä erikoisvirityksiä, osa sähköisiä, osa hyvinkin bensiinintuoksuisia. Kolme erikoisuuksista oli Mach-E:tä, kun Shelby-version lisäksi päivänvalon näki kaksi muutakin mallia. Tjin Edition Mustang Mach-E California Route One on räikeän oranssi, isoilla vanteilla, aurinkopaneelilla ja mukana kulkevalla sähköpolkupyörällä varustettu versio.

Tjin Edition Mustang Mach-E California Route One
Tjin Edition Mustang Mach-E California Route One

Shelbyäkin räyhäkkäämmältä näyttää puolestaan Austin Hatcher Foundation for Pediatric Cancer Mustang Mach-E GT AWD, joka osallistuu ensi vuonna Bonneville Speed Weekiin, tähdäten siellä 200 mailin- eli 322 kilometrin tuntinopeuteen. Sen jälkeen äärimmäisyyksien auto huutokaupataan, ja siitä saadut varat lahjoitetaan syöpää sairastavia lapsia ja heidän perheitään tukevalle Austin Hatcher -säätiölle.

Austin Hatcher Foundation for Pediatric Cancer Mustang Mach-E GT
Austin Hatcher Foundation for Pediatric Cancer Mustang Mach-E GT

Tuoreesta Mavercik -avolavasta nähtiin myös erikoisversioita. D.R.A.G.G. Maverick Pickup on Baywatch-tyylinen hengenpelastajien katettu rantapickup, joka on toteutettu D.R.A.G.G. (Drag Racing Against Gangs and Graffiti) -hankkeen puitteissa. Siinä riskinuoria pyritään auttamaan kaidalle tielle, vahvana esimerkkinä autoalalle.

D.R.A.G.G. Maverick Pickup
D.R.A.G.G. Maverick Pickup

Tucci Maverick on puolestaan tarkoituksella tehty muistuttamaan entisaikojen hot rodeja, ja on siis matala, lähinnä kaiketi katukruisailuun ja -kiihdyttelyyn sovitettu avolava. Aika hauska.

Tucci Maverick
Tucci Maverick

Paljon erityyppisiä versioita SEMA:ssa ehdittiin nähdä myös F-150:stä, Rangerista sekä siitä ihan perinteisestä Mustangista.

Lähteet ja kuvat: Ford, Shelby Teksti: Benjamin Helander

Lisää aiheesta

Luetuimmat