11.6.2019

Suomen kuningas lentää Turun lentonäytöksessä – tällainen on Finnairin Airbus A350 XWB

Airbus A350 XWB Finnair

Turun taivaalla nähdään jälleen Finnairin suurin ja komein. Airbus A350 XWB onkin uuden lukunsa arvoinen tapaus suomalaisessa matkustajailmailussa.

Finnair siirtyi Airbus-aikaan alun perin jo 1980-luvun puolivälissä, kun sen laivastoon liittyi kaksi A300-konetta. Kyseessä olivat yhteiseurooppalaisen valmistajan ensimmäisen konetyypin edustajat. Kaukoreittien pääkalustona McDonnell Douglasin legendaariset kolmimoottoriset DC-10 ja sen korvannut jatkokehitelmä MD-11 pysyivät 2000-luvulle asti. Tuolloin Finnairille tuli eteen kaukoliikennelaivaston kokonaisvaltainen uusiminen, ja uuden lentokonesukupolven käyttöönotto.

Yhtiö päätyi Boeingin sijaan Airbusin vaihtoehtoon, joka tosin muuttui vielä pariin otteeseen alkujaan tilattuihin verraten. Asiakkaat eivät nimittäin olleet tyytyväisiä eurooppalaisen uutuuden tuomiin vähäisiin edistysaskeliin edelliseen sukupolveen nähden, etenkään kilpailija Boeing 787:ään verrattuna.

Koska Airbusin piti muuttaa A350:ksi nimeämäänsä uutuutta isolla kädellä, viivästyi sen käyttöönotto useilla vuosilla. Finnairin piti siis paikata muodostunut tyhjiö, niinpä se hankki Airbusin A340- ja A330 -laajarunkokoneita, joista jälkimmäisiä kaksimoottorisia on edelleen käytössä uuden kaluston rinnalla.

Finnair sai ensimmäisen tällaisen A350-koneen laivastoonsa lokakuussa 2015. Kone on megaluokan hanke valmistajalleen Airbusille, ja se on käynyt erittäin hyvin kaupaksi. Finnair oli kolmas lentoyhtiö maailmassa ja ensimmäinen Euroopan alueella ottamassa A350:tä käyttöön. Finnairin käytössä on versio A350-900, joka on noin 67 metrin kokonaispituudellaan keskimmäinen kokoversio tuolloin tarjolla olleista.

Airbus A350 XWB Finnair

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Käytännöllinen jättiläinen

Finnairin menestyksen takana on Aasian-strategia, siis lyhyesti lentoreitti Kaukoidästä Eurooppaan Suomen kautta pohjoista sijaintia hyväksi käyttäen. Tähän tehtävään Airbus A350 on omiaan varsin erinomaisen kapasiteettinsa, hyvän matkustusmukavuutensa ja 15 000 kilometrin kantamansa ansiosta. Tällä hetkellä Finnairin laivastossa on 14 A350-konetta, ja tilauksessa niitä on vielä viisi lisää, joista viimeiset saadaan laivastoon vuoden 2023 tienoilla.

Koneilla lennetään suurin osa Aasiaan suuntautuvista reittilennoista sekä etenkin talvikaudella lomalentoja myös Amerikan suuntaan. Kyytiin päästäkseen ei kuitenkaan tarvitse lähteä välttämättä kovin kauas, sillä A350:llä lennetään joka aamu Lontoon Heathrow’hun erityinen rahtilento, joka toimii samalla ihan tavallisena reittilentona. Talvikaudella Finnair lentää nykyisin myös Dubain-lentoja A350:llä.

Myös Finnairin Oneworld-kumppani Qatar Airways käyttää Helsingin-reitillään A350-konetta. Qatar Airways on tämän konetyypin suurin asiakas, ja oli samalla avausasiakas, kun A350 otettiin kaupalliseen käyttöön joulukuussa 2013.

Vaikuttavia lukuja

Mallimerkinnässä Airbus A350 XWB viimeiset kolme kirjainta, XWB, tulevat englannin sanoista Xtra Wide Body, jolla tarkoitetaan erityisen leveää runkoa. Koneen runko onkin reilusti edellisen sukupolven kalustoa leveämpi, mikä tarkoittaa tietenkin myös suurempia sisätiloja. A350:n 300-paikkaisen matkustamon istuinrivit ovat muodossa 3+3+3, kun esimerkiksi Finnairin vanhemmissa A330-koneissa järjestys on 2+4+2. A350:ssä on siis yksi kokonainen jono lisää.

Airbus A350 XWB Finnair

Airbus A350:ssä on käytetty markkinoiden kaikista laajarunkokoneista eniten kevyitä ja ympäristöystävällisiä komposiittimateriaaleja. Niitä koko koneen rungossa on yli 50 %. Vaikka A350 on kaikilta ulkomitoiltaan Finnairin vanhempia koneita suurempi, ja melko ylivoimaisesti Suomen ilmailuhistorian suurin lentokonetyyppi, on sen havaittu olevan noin 20 % aikaisempaa kalustoa taloudellisempi, kuljettaen samalla toiseen maanosaan useiden tonnien edestä enemmän matkustajia, matkatavaroita ja lentorahtia. Finnair vie suuria määriä rahtia etenkin Kaukoitään. Yksi vakiolasteista A350:n ruumassa ovat norjalaiset kuningasravut, jotka matkaavat Helsinki-Vantaan kautta Japaniin.

Finnairin Airbus A350 painaa maksimikuormalla ja polttoainetankit täynnä lentoonlähdössä 280 tonnia, mikä vastaa esimerkiksi viiden Leopard 2A4 -taistelupanssarivaunun taistelupainoa, ja asettaa tietysti omat vaatimuksensa koneen voimanlähteille. Suorituskyvyn takana ovat Rolls-Roycen A350:tä varten suunnittelemat Trent-XWB -moottorit. Trent-XWB:t ovat täydelläkin teholla ällistyttävän hiljaiset, mikä on tietysti positiivinen uutinen niin koneen sisällä kuin ulkonakin. Valmistaja kertoo moottorista hauskan yksityiskohdan, jonka mukaan yksi ainoa turbiinin siipi tuottaa Formula 1:n verran tehoa, noin 800 hevosvoimaa. Näitä siipiä moottorista löytyy yhteensä 68.

Airbus A350 XWB Finnair

Airbus ja sen asiakkaat tuovat A350:n mielellään näytteille suurempiin lentonäytöksiin, ja tekevät sillä myös näytöslentoja. Valtavat laajarunkokoneet ovatkin ensilinjan hävittäjien ohella yleisön suosikkeja. Finnair toi lippulaivansa ensimmäistä kertaa lentonäytösyleisön eteen kahden vuoden takaiseen historialliseen Kaivopuiston juhlanäytökseen. Tuolloin lentokapteeni Marko Valtonen miehistöineen lensi spektaakkelinomaiset kierrokset eteläisen Helsingin yllä vain muutaman sadan metrin korkeudessa.

Turussa esillä näyttävästi

Turun lentonäytöksessä on nyt oivallinen tilaisuus nähdä vastaavanlainen esitys. Tällä kertaa ollaan tosin lentokentällä, joten Finnair on luvannut lisätä ohjelmaan ainakin takuulla näyttävän läpilaskun. Ohjelmaa on päivitetty muiltakin osin.

Airbus A350 XWB Finnair

Lentonäytöksissä esiin tulevan laajarunkokoneiden hämmästyttävän ketteryyden salaisuus piilee pitkälti moottoreissa. Säädökset nimittäin pakottavat valmistajat virittämään moottorit niin tehokkaiksi, että lentoonlähtö onnistuu joka tilanteessa, vaikka toinen moottoreista jostain syystä pettäisikin. A350:n kertaalleen mainitut Rollssit puskevat siis typötyhjää konetta kuin pääskystä Turun taivaalla.

Turku Airshowssa Airbus A350 esiintyy aikataulun mukaan lauantaina 15.6. osana iltapäivän pääohjelmaa kello 17:15.

Teksti: Benjamin Helander Kuvat: Finnair

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat