16.10.2019

Syyslomalla Ahvenanmaalle, miksipä ei!

Ahvenanmaalla riittää koettavaa myös kesän mentyä olipa toiveissa meriseikkailu ja kalastus tai kulttuuririennot – ja yöpymisestä voi rakentaa persoonallisen elämyksen.

Meriluonto on monen matkailijan mielestä edustavimmillaan juuri syksyisin, ja Ahvenanmaalla riittää saaristoluontoa mistä valita. Ahvenanmaalla on nimittäin 6 700 nimettyä saarta ja lisäksi 20 000 pienempää saarta ja luotoa.

Toisina päivinä elämyksen matkailijoille suo tyyni meri, toisina päivinä luonnonvoimien mittelö tarkoittaa syysmyrskyjä, joita voi käydä ihailemassa turvallisesta rannalta, esimerkiksi Havsviddenissä Ahvenanmaan pohjoisosissa.

Kalastusharrastajien kannalta syksy on huippusesonkia. Ahvenet ja hauet ovat hanakoita ja pulskia, joten moni harrastuskalastaja mielii merelle juuri syksyisin. Ja mitä enemmän merivesi kylmenee, sitä lähemmäksi rantaa hakeutuvat myös meritaimenet, ja niitä voi siimat kireänä pyytää myös rannalta käsin. Merelle taas pääsee opastetusti tai omin voimin, apua merimatkojen ennakkosuunnitteluun kannattaa hakea Ahvenanmaan matkailun nettisivuilta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Syksyn kulttuuririentoja

Ahvenanmaan taidegallerioissa ja museoissa on esillä runsaasti kiinnostavaa paikallisten ammattilaisten taidetta. Ahvenanmaan matkailun nettisivujen tapahtumakalenteri on hyvä paikka aloittaa kulttuurintäyteisen syysloman suunnittelu.

Syksyisin järjestetään runsaasti teatteriesityksiä, joihin voi suunnata kehnolta säältä pakoon. Syksyllä on tarjolla lukuisasti erilaisia tapahtumia: näyttelyitä, runotapahtumia, jazziltoja, konsertteja sekä muita musiikkiesityksiä.

Ruokakulttuurin saralla Ahvenanmaalla on tarjota matkailijalle runsaasti viihtyisiä kahviloita ja persoonallisia ruokaravintoloita. Niitä on runsaasti muuallakin kuin vain pääkaupunki Maarianhaminan alueella.

Tyylikäs Björnhufvud Gästgård

Yösijoja on Ahvenanmaalla moniaalla, mutta monet majapaikoista ovat pieniä ja myös syksyisenä sesonkina on muitakin kulkijoita. Yöpymiset kannattaa varata erittäin hyvissä ajoin ennen tulevaa matkaa.

Eckerön vanhalle postitielle suuntaaville vinkiksi käy Hans ja Jaqueline Lindmarkin ylläpitämä Björnhufvud Gästgård. Niemellä sijaitseva majatalo on kummaltakin puolen meren välittömässä läheisyydessä.

Isäntä ohjaa Bed&Breakfast -majatalon ilmavaan aulaan, jonka vastaseinällä kiertää tummapintainen puuportaikko ylös huonekerrokseen. Sisustus on englantilaisittain ja tyylikkäästi toteutettu. Kaikkialla on hyvin harkittuja sisustuksellisia yksityiskohtia ja koriste-esineitä.

– Toimimme nyt yhdeksättä vuotta. Asiakkaistamme puolet tulee Suomesta, loput Ruotsista, Saksasta ja Ranskasta ja ripotellen muistakin maista, kertoo Hans Lindmark, jonka sylissä hyrrää kaksivuotias Grollan-kattityttö.

Lindmark kertoo, että syksystä on kehittynyt pieni sesonki, kiitos eritoten yritysryhmien.

Pihapiirin pienempi vanha rakennus on isännän isoisän siskon entinen kotitalo, joka on rakennettu vuonna 1892. Naapurustossa on kuulemma tätäkin pitkäaikaisemmat sukusiteet: nykyasukkaat ovat peräti 19. sukupolvi, jolla on historiaa tässä kulttuurimaisemassa vuodesta 1537 asti.

Björnhufvud Gästgårdissa huonetyyppejä on neljä. Kahden hengen huoneita on kaikkiaan kahdeksan. Perheille tiedoksi, ettei majapaikka ole tarkoitettu alle kymmenvuotiaille lapsille.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Vesa Eskola ja Antti Hentinen

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat