11.2.2025

Taksiliitto: lakimuutos vääristäisi taksialan kilpailua

Kuva Marko Jokela
Taksi_kuvituskuva_8_2022_MJ

”Tietosisältöä voidaan hyödyntää esimerkiksi julkisomisteisten yhtiöiden – välityspalveluntarjoajien kilpailijoiden – toiminnan järjestämiseksi ja tehostamiseksi.”

Järjestäytynyttä taksitoimintaa edustava Suomen Taksiliitto kritisoi käynnissä olevia lakiaikeita, jotka vääristäisivät liiton mukaan kilpailua. Kritiikki käy ilmi liiton lausunnosta hallituksen esitysluonnoksesta eduskunnalle laiksi liikenteen palveluista annetun lain väliaikaisesta muuttamisesta.

Taksiliiton mukaan tilausvälitysyhtiöille ei tulisi asettaa uutta päällekkäistä tiedonanto-/raportointivelvoitetta, kun vastaavat tiedot raportoidaan jo nykyisin Kelalle ja Traficomille.

Taksiliitto kritisoi sitä, että tiedonanto-/raportointivelvollisuudesta välitysyhtiöille syntyvät kustannukset ja hallinnollinen taakka ovat huomattavia eikä ehdotettu 15 000 euron valtiontuki ole riittävä kattamaan välitysyhtiöille kokeilusta syntyviä kustannuksia.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pelko epäreilusta kilpailusta

Tätäkin kriittisempi on muutosaie, joka koskee raportoinnista syntyvän tietovarannon mahdollista jatkokäyttöä siten, että se vääristäisi taksialan kilpailua.

Taksiliitto pitää markkinoiden ja tasapuolisen kilpailun kannalta erityisen huolestuttavana etenkin sitä, että markkinoilla toimivat yksityiset välityspalveluja tarjoavat yritykset ”velvoitetaan lainsäädännöllä jakamaan yksityiskohtaisia liiketoimintaansa koskevia ja liikesalaisuuksien piiriin kuuluvia tietoja julkiselle sektorille ja tätä tietosisältöä voidaan hyödyntää esimerkiksi julkisomisteisten yhtiöiden – välityspalveluntarjoajien kilpailijoiden – toiminnan järjestämiseksi ja tehostamiseksi.”

Taksiliiton mukaan tällaisen liiketoimintakriittisen tietosisällön käyttäminen julkisomisteisten yhtiöiden toiminnan järjestämiseksi, tehostamiseksi sekä optimoimiseksi on vastoin kilpailuneutraliteetin periaatteita.

”Kilpailulain kilpailuneutraliteettia koskevien säännösten esitöissä on nimenomaisesti todettu, että kilpailuneutraliteettia vaarantavia järjestelyitä voivat olla tilanteet, joissa kunnalla tai valtiolla taikka niiden määräysvaltaan kuuluvalla yksiköllä on mahdollisuus hyödyntää taloudellisessa toiminnassaan viranomaistoiminnassa saatuja tietovarantoja”, liitto tähdentää tuoreessa lausunnossaan.

Mikäli julkisomisteisilla toimijoilla on pääsy kokeilussa luotavaan tietovarantoon ja tätä tietosisältöä voidaan hyödyntää, kun ne kilpailevat välityspalveluntarjoajien kanssa julkisesti tuettujen kuljetuksien järjestämistä koskevilla markkinoilla, asettaa tämä järjestely Taksiliiton mukaan ”yksityisomisteiset yhtiöt ja julkisomisteiset yhtiöt eriarvoiseen ja epätasapuoliseen kilpailuasetelmaan.”

Liitto myös uumoilee lausunnossaan, että kerättävien tietojen hyödyntäminen liiketoiminnallisiin tarkoituksiin voisi muodostua tietosuojalainsäädännön vastaiseksi.

Valmistella olevan laki on määrä tulla voimaan 1.7.2025 ja tarkoitus on, että tietoja kerättäisiin kahdelta kokonaiselta kalenterivuodelta 2026–2027. Hallituksen esitysluonnoksessa on todettu, että lain on tarpeen tulla voimaan aiemmin, jotta kaikki tahot, joita laki koskee, voivat valmistautua voimaantuloon, ja että valtionavustusta olisi pystyttävä myöntämään ennen kokeilun varsinaista alkamista, jotta rajapinnat ovat valmiina kokeilun alkaessa.

Moottori on kirjoittanut taksialan ongelmista useaan otteeseen aiemmin muun muassa otsikoilla Taksien ryvettynyt maine vaatii korjausta – mutta mitä toimia? sekä Taksit puhuttavat – "Lohduttoman sekavaa ja ärsyttävää" ja Taksin käyttäjien turva ryöstöhinnoitteluun – taksamittari.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat