27.12.2018

Tallinnan hyytävä KGB-museo

Tallinna KGB-museo

Salaisen poliisin valvonta ulottui laajalle ja epäilyksenalaisia riitti.

Tallinnan keskustassa voi monessakin paikassa aistia, millaista virolaisten oli elää menneinä vuosikymmeninä ja Neuvosto-ikeen alla ja tiukassa valvonnassa. Olot olivat ankeat, sillä kaikkea valtiojohtoa epäilyttävää seurattiin tarkasti.

Vääriä mielipiteitä julkisesti tai väärille korville esittävä joutui noina vuosikymmeninä helposti mustalle listalle. Harkitsemattomasti lausuttu mielipide tai osallistuminen kiellettyihin kokoontumisiin saattoi vaaran myös lähipiirin.

Tallinna KGB-museo

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

KGB:n monet lonkerot

Neuvostoliiton valtiollisen turvallisuuspoliisin eli KGB:n lonkerot ulottuivat moniin maihin, Virossakin turvallisuuspoliisin listoilla oli yli tuhat palkollista.

Lyhyt Pagari-katu Tallinnan vanhankaupungin ytimessä näyttää viattomalta, mutta omaa kehnon maineen. Pagarinilla sijaitseva kookas kivitalo oli aikoinaan Neuvostoliiton valtiollisen turvallisuuspoliisin Tallinnan päämaja ja kellarityrmät kammoksuttuja. Niistä ei välttämättä palattu.

KGB oli olemassa vuodet 1954–1991. Sen toimintaa Venäjällä jatkaa FSB.

Tallinna KGB-museo

Virun salaiset huoneet

KGB valvoi paikallisten lisäksi matkailijoita ja tarkasti valvoikin.

Keskellä kaupunkia sijaitsevan kookkaan Viru-hotellin 23. kerroksen salaiset huoneet on kunnostettu museoksi – tai pikemminkin jätetty ennalleen. Huoneet, jotka oli tarkoitettu vain valvojien käyttöön, olivat numerot 307 ja 315.

Ankeat ja yllättävän ahtaat tilat eivät kerro tarinaansa ilman tietäväistä, sanavalmista ja huumorilla tarinaa ryydittävää opasta.

Tallinna KGB-museo

Äänityksiä 24/7/365

Vakoilujärjestelyt olivat aukottomat. Kun Virun hissin ovi aukesi, oli vastassa kerrosemäntä eli vanhempi naisihminen pöytänsä takana. Hän piti tarkkaa kirjaa KGB:n tarpeisiin hotellivieraiden menemisistä.

Virun kaikkien huoneiden seinät eivät toki olleet mikrofonein varustettuja. Mikitettyjä huoneita oli oppaamme mukaan 60. Niihin sijoitettiin epäilyttävät eli tietyt ulkomaalaiset ja ulkovirolaiset.

Voi sitä nauhoitettujen puhelujen määrää ja nauhoille tallentuneita tyhjänpäiväisiä keskusteluja!

Toisaalta työvoima oli noina vuosikymmeninä edullista, joten turhan työn määrä ei ollut ongelma.

Tallinna KGB-museo

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Varaa käynti ennakolta

Opastettuja KGB-museon kierroksia tehdään kolmesti päivässä suomeksi. Vierailu kannattaa varata etukäteen – etenkin kesäaikaan –, sillä museo on kovin suosittu.

KGB-museon opastettu museokierros vie noin tunnin.

Pääsymaksu 11 euroa, Viru-hotellissa majoittuvilta 9 euroa. Lisää: www.viru.ee

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Roman Razinkov

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat