16.4.2024

Tesla Model Y sai myös Suomessa houkuttelevan uuden version – Long Range RWD nostaa toimintamatkaa mutta laskee hintaa

Kuva Tesla
Tesla Model Y

Aiemmin mahdoton isomman akun ja takavedon yhdistelmä on nyt mahdollinen ja jo tilattavissa.

Kuten hyvin tiedämme, Teslan katumaastureista pienempi on viime aikoina jyrännyt (sähkö)automarkkinoilla ympäri Eurooppaa ja muuallakin maailmassa. Niin ikään Suomessa Model Y onnistui tekemään sensaatiomaisen nousun kaikkein myydyimmäksi henkilöautoksi vuoden 2023 kokonaistilastossa. Hyvää momentumia halutaan pitää Euroopassa yllä uudella, varsin houkuttelevalla malliversiolla.

Tesla Model Y

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

600 kilometriä WLTP-toimintamatkaa

On aikanaan todella mielenkiintoista nähdä, miten Long Range RWD tulee pärjäämään Suomen ja Norjan autoliittojen järjestämässä maailman suurimmassa sähköautovertailussa. Joka tapauksessa uutuusversion pitäisi olla kirkkaasti pisimmän toimintamatkan omaava malliversio Model Y:stä tasan 600 kilometrin WLTP-rangellaan. Siinä on jopa 67 kilometrin lisäys Long Range AWD:hen verrattuna ja peräti 145 WLTP-kilometrin lisäys pienempiakkuiseen Standard Range RWD -versioon, malliston hinnat alkaen -malliin, nähden. Sekä kevyemmästä että sulavammasta Model 3:sta vastaavaa versiota ei ole tullut tarjolle, mutta nelivetoisen Model 3 Long Rangen WLTP-lukemat ylittävät Model Y LR RWD:n jopa 29 kilometrillä. Nopealla matematiikalla Teslan kannattaisi kuitenkin tehdä myös Model 3:lle oma Long Range RWD, sillä tämän perusteella puhuttaisiin peräti 700 kilometrin toimintamatkasta.

Tesla Model Y

Model Y Long Range RWD:ssä on sama 75 nettokilowattitunnin akku kuin AWD-versiossakin, mutta pelkkä takatuuppari paitsi vähentää sähkönkulutusta, myös painoa kaksimoottoriseen Long Rangeen verrattuna. Tästä ovat tuloksena ainakin paperilla huomattavat säästöt.

Entä sitten hinta? Aika turvallisella erotuksella Model Y -malliston pisimmän toimintamatkan omaava uutuusversio asettuu neljästä voimalinjavaihtoehdosta toiseksi edullisimmaksi, ja 50 990 euron Long Range RWD onkin tasan 3 000 euroa AWD-versiota halvempi. Standard Rangeen nähden uutuus on käytännössä päivitys isompaan akkuun, ja siitä täytyy olla valmis maksamaan viisi tuhatta euroa lisähintaa.

Lähde: Tesla

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat