26.7.2022

Tilastot paljastivat: Kanta-Hämeessä moottoripyöräily suosituinta Suomessa

Moottoripyörien vakuutusvertailu 2022

Moottoripyörien määrä vaihtelee eri puolilla Suomea, mutta Kanta-Hämeessä moottoripyöräily vaikuttaa olevan erityisen suosittua.

Moottoripyöräily on kesäinen harrastus, jota harrastetaan ympäri Suomen. Kuten tavallista, myös moottoripyöräilyssä on paljon alueellisia eroja, eli joistakin maakunnista moottoripyöriä löytyy enemmän kuin toisista. Oma lukunsa on tietenkin se, kun lähdetään vertaamaan moottoripyörien määrää esimerkiksi maakunnan väkilukuun tai autojen määrään.

Niin sanotusti katukuvasta voi olla vaikea päätellä miten suosittua moottoripyöräily on alueella. Monet motoristit liikkuvat pyöriensä kanssa ympäri Suomea, joten paikallisia moottoripyöriä voi olla vaikea tunnistaa. Tämän lisäksi Suomessa on merkittävä määrä liikennekäytöstä poistettuja moottoripyöriä, joita ei siis näe liikenteessä.

Vakuutusyhtiö Fennia on selvittänyt moottoripyörien alueellista jakautumista, sekä suhteuttanut niiden määrää maakunnan auto- ja väkilukuun. Fennian selvittämät tiedot perustuvat Traficomin ja Tilastokeskuksen dataan vuodelta 2021.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mihin moottoripyörät sijoittuvat Suomen kartalla?

Mikäli Traficomin ja Tilastokeskuksen tilastoja katsotaan ihan vain moottoripyörien määrän osalta, eivät tilastot tarjoa suuria yllätyksiä. Määrällisesti eniten moottoripyöriä on Uudellamaalla, Pirkanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Suuri määrä selittyy käytännössä sillä, että kyseessä ovat samalla myös Suomen neljä väkirikkainta maakuntaa.

Mielenkiintoisemmaksi vertailu käy siinä kohti, kun moottoripyörien määrää aletaan suhteuttamaan maakuntien auto- ja väkilukuihin. Tämän jälkeen tilanne muuttuukin selvästi, eivätkä väkiluvultaan suurimmat maakunnat pidä enää samalla lailla valtaa.

Tilastojen mukaan Kanta-Hämeessä moottoripyöräily vaikuttaa olevan erittäin suosittua, sillä Hämeenlinnassa ja sen ympäristössä on eniten moottoripyöriä niin väkilukuun, kuin myös autoihin suhteutettuna.

Kanta-Hämeestä löytyy 5,1 moottoripyörää sataa 18 vuotta täyttänyttä maakunnan asukasta kohti. Autoihin suhteutettuna lukema on 7,1 prosenttia.

Myös Etelä-Pohjanmaalla riittää moottoripyöriä. Väkilukuun suhteutettuna Seinäjoella ja sen lähiseuduilla on yhtä paljon moottoripyöriä kuin Kanta-Hämeessä, mutta autoihin suhteutettuna se jää hopeasijalle. Etelä-Pohjanmaalla on 6,7 moottoripyörää sataa autoa kohti.

Kolmanneksi suosituinta moottoripyöräily on Kymenlaaksossa, jossa on 4,5 moottoripyörää sataa täysi-ikäistä asukasta kohden. Autoihin suhteutettuna Kouvolan ja Kotkan ympäristössä on 6,4 moottoripyörää sataa autoa kohden.

Lapissa moottoripyöriä vähiten

Toisessa ääripäässä näkyy Lappi, jossa on Suomessa vähiten moottoripyöriä niin autoihin kuin täysi-ikäisiin ihmisiin verrattuna. Lapissa on vain 2,8 moottoripyörää sataa asukasta kohden, mikä on siis lähes puolet vähemmän kuin toisen ääripään Kanta-Hämeessä. Myös autoihin suhteutettuna Lapissa moottoripyöriä on vähiten, kun sataa autoa kohti niitä on 4,3 kappaletta.

Lapin vähäiseen moottoripyöräinnostukseen vaikuttanee ainakin maakunnan pohjoinen sijainti ja sitä kautta tuleva muuta Suomea lyhyempi moottoripyöräkausi.

Toiseksi vähiten moottoripyöriä väkilukuun suhteutettuna löytyykin taas Uudeltamaalta. Vaikka moottoripyöriä on Uudenmaan alueella selvästi eniten Suomessa, väkilukuun suhteutettuna niitä on toisiksi vähiten. Moottoripyöriä Uudenmaan alueella on 3,2 kappaletta sataa täysi-ikäistä asukasta kohden. Autoihin suhteutettuna Uusimaa sijoittuu kuitenkin keskikastiin.

Vähän moottoripyöriä on lisäksi Keski-Pohjanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla ja Pohjois-Karjalassa Kainuussa. Näillä alueilla moottoripyöriä on 3,5-3,8 kappaletta sataa asukasta kohtaan ja 5,1-5,4 kappaletta sataa autoa kohtaan.

Vakuutusyhtiön vinkit moottoripyöräilyyn kesälle 2022

Riippumatta sijainnista, monelle suomalaiselle moottoripyöräily on jonkinlainen elämäntapa. Moni moottoripyöräilijä matkustaakin kesällä pääasiassa kaksipyöräisen päällä ympäri Suomea.

– Suomi on täynnä upeita paikkoja, joissa kannattaa matkan aikana vierailla, kuten hienoja maisemia ja persoonallisia paikkakuntia. Toreja, kahviloita, luonnonpuistoja. Ja matkalla tapaa varmasti muitakin motoristeja, joilta saa kysymällä hyviä vinkkejä, sanoo Fennian ajoneuvovakuutus- ja vahinkopalveluista vastaava johtaja Mikko Pöyhönen.

Myös itse moottoripyöräilyä harrastava Pöyhönen muistuttaa kaikkia moottoripyöräilijöitä tarkistamaan moottoripyöränsä kunnon ennen reissuun lähtöä.

– Varmista, että moottoripyörä on asianmukaisesti huollettu, ja ole tarkkana, osuuko huolto-ohjelman mukainen huolto juuri matkan kohdalle. Pidä samalla myös huolta renkaiden kunnosta tai vaihda ne tarvittaessa.

Teksti: Rikhard Wacker Lähde: Fennia Kuvat: Moottorin arkisto ja Fennia

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lisää aiheesta

Luetuimmat