29.3.2025

Traficom: kuljettaja on vastuussa, vaikka auto jarruttaisi itsestään

Kuva Moottorin arkisto

Uusissa autoissa on paljon ajoa tukevia järjestelmiä, jotka eivät kuitenkaan poista kuljettajan vastuuta.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomille on tullut ilmoituksia älykkäiden nopeusavustimien, automaattisten hätäjarrutusjärjestelmien ja kaistallapitoavustimien toimintahäiriöistä. Esimerkiksi jotkut nopeusavustimet hyödyntävät nopeusrajoitusten tunnistamisessa navigoinnin paikkatietoa. Jos paikkatietoon tulee häiriö joka vaikuttaa järjestelmän toimintaan, auto voi alentaa tai kasvattaa nopeutta itsestään. Traficomin mukaan vastaavia tilanteita on raportoitu myös muissa maissa.

On myös mahdollisia vikatilanteita, joissa ajoneuvon avustinjärjestelmä lakkaa toimimasta. Ajoneuvon tulee ilmoittaa tästä kuljettajalle, jonka tulee huomioida vikatilanteen aiheuttama este ajoneuvon turvalliselle käytölle

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Teknologia kehittyy, mutta vastuu säilyy

Suomessa luokitellaan kuusi eri tasoa autonomiselle ajamiselle, asteikolla 0–5. Tällä hetkellä Suomessa käytössä olevat järjestelmät ovat korkeintaan tasoa 2, joka tarkoittaa, että auto voi tukea ajamista esimerkiksi ohjaamisessa ja nopeuden säätämisessä. Kuljettaja on kuitenkin aina vastuussa ajamisesta.

– Teknologia kehittyy, mutta kuljettaja on edelleen täysin vastuussa ajamisesta. Järjestelmät voivat reagoida odottamattomasti, jos esimerkiksi navigoinnin paikkatietoon tulee häiriöitä tai olosuhteet ovat haastavat, Traficomin tarkastaja Lassi Varis toteaa.

– Tällä hetkellä Suomessa ei ole liikenteessä autoja, jotka voisivat ajaa itsenäisesti ilman kuljettajan valvontaa. Vaikka teknologia kehittyy nopeasti, kuljettajan täytyy pysyä tilanteen tasalla ja olla valmis toimimaan, Varis lisää.

Traficom muistuttaakin siitä, että autojen maahantuojien ja jälleenmyyjien tulisi tarjota kuluttajille selkeä ja totuudenmukainen kuva ajoneuvojen avustinjärjestelmien kyvyistä.

– Markkinoinnissa korostetaan usein uusia teknologisia ominaisuuksia, mutta järjestelmien toimintarajoitteet ja kuljettajan vastuu eivät aina saa yhtä paljon huomiota. Autoilijoiden on tärkeää ymmärtää mitä järjestelmät tekevät ja mitä ne eivät tee, Varis kertoo.

Kommentit (1)

  • ARI KOPI

    Jos oma auto päättää tehdä äkkijarrutuksen ilman mitään syytä, niin mitä siinä sitten on kuskilla tehtävissä, ettei takana tuleva aja takaluukusta sisään? Painaa kaasua? Jarrut ovat kuitenkin aina tehokkaammat kuin moottori, joten ei auta. Väistäminenkään ei oikein toimi. Etsiä jostain nappi (tai kosketusnäytöstä valinta), jolla automaattijarrutuksen saa pois päältä? Ei ehdi.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat