25.1.2021

Traficom tiukkana: romutuspalkkioita ei voi niputtaa, väärinkäyttöepäilyistä ilmoitus poliisille

romutuspalkkio

Traficomin mukaan viime vuoden lopulla voimaan tullut romutuspalkkiolaki ei mahdollista hyvitysten niputtamista yhden auton ostoa varten.

Viime vuoden lopulla Suomessa alkoi historian kolmas romutuspalkkiokampanja, jossa vanhan auton romuttamisesta saa hyvitystä uuden vähäpäästöisen auton, sähköpolkupyörän tai joukkoliikennelipun hankkimiseen. Kampanjan tarkoituksena on muuttaa Suomen autokantaa vähäpäästöisempään suuntaan.

Lue tästä Moottorin listaus kaikkiin autoihin, joiden hankkimiseen romutuspalkkiota voi hyödyntää.

Laki ei ole kuitenkaan ollut yksiselitteinen, vaan joidenkin tulkintojen mukaan se mahdollistaisi romutuspalkkioiden niputtamisen, eli usean auton romuttamisesta saatavan palkkion käyttämisen esimerkiksi yhden auton ostoon. Liikenne- ja viestintäministeriö ryhtyi toimenpiteisiin lain muuttamiseksi niin, ettei siihen jäisi tulkinnanvaraa.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomilla on aiheeseen tiukka kanta.

– Liikenne- ja viestintävirasto katsoo, että voimassaolevan romutuspalkkiolain säännökset mahdollistavat vain yhden romutuspalkkion yhtä hankittavaa henkilöautoa, sähköistä polkupyörää tai joukkoliikenteen palvelua kohden, avustukselle asetettujen kaikkien edellytysten muutoin täyttyessä. Tarkoituksena on, ettei kenellekään syntyisi kohtuutonta etua ja että valtiontukea jaettaisiin oikeudenmukaisesti, Traficomin tiedotteessa todetaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Poliisiasia

Virasto on saanut useita hakemuksia, joissa on niputettu useita romuautoja yhden uuden auton hankintaa varten. Yhteensä kymmenissä hakemuksissa, jotka sisältävät jopa satoja autoja, on ilmennyt Traficomin mukaan viitteitä väärinkäytöstä. Virasto kertoo vievänsä selvät väärinkäytökset poliisin esitutkintaan.

Lähde: Traficom Kuvituskuva: Moottorin arkisto

Luetuimmat