29.7.2022

Turvallinen veneily koiran kanssa – lue vakuutusyhtiön vinkit

Lähteekö koirasi mielellään mukaan veneretkelle? Näillä vinkeillä varmistat myös karvakaverin turvallisuuden ja mukavuuden veneillessä.

Koirallakin tulee olla aina pelastusliivit vesillä kulkiessa, vaikka suurin osa koirista osaa uida, voi koirakin joutua paniikkiin tai väsyä veden varaan joutuessaan. Pelastusliivien tulee olla hyvin istuvat ja koiran painolle sopivat. Jos koirallasi on paljon turkkia, kannattaa mieluummin valita hieman isompi koko kuin liian pieni, sillä märkä turkki tekee koirasta painavamman.

Koiran nostaminen vedestä veneeseen ei aina ole helppo tehtävä, varsinkin jos koira panikoi. Siksi koiran pelastusliiveissä olisi hyvä olla tukevat kädensijat, joiden avullla koiran voi helposti nostaa turvaan. Pelastusliivin kirkas huomioväri saattaa myös pelastaa koiran, jos se lähtee veden varaan joutuessaan uimaan omille teilleen aallokkoon.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Varmista koiran turvallisuus veneessä ja maissa

Koiraa ei kannata sitoa hihnalla kiinni veneeseen. Hihna voi muuttua hengenvaaralliseksi hirttosilmukaksi, jos koira yrittää hypätä veteen tai laiturille, tai putoaa veteen. Tee kunnon ulkoilulenkki ennen veneilyä ja sen jälkeen ja huolehdi, että koiralla on rauhallinen ja suojaisa oma paikka veneessä, mieluiten varjossa.

Valitse vauhti koiran mukaan ja auta tarvittaessa koiraa pysymään tasapainossa aallokossa. Älä tee liian pitkiä matkoja: useampi tunti veneessä on pitkä aika koiralle, vaikka se nauttisikin veneilystä. Koiraa ei kannata ruokkia juuri ennen venematkaa - varsinkaan, jos koiralle tulee helposti pahoinvointia.

Jos määränpäässä on paljon punkkeja, käytä punkkikarkotetta ja tee koiralle päivittäinen punkkitarkastus. Pakkaa veneeseen mukaan koiran ensiapupakkaus. Kännykään kannattaa myös ladata jo ennen veneretkeä Vet Guide -sovellus, jonka kautta saa etäeläinlääkärin apua lemmikin oireiden arviointiin – vaikka mereltä käsin.

Uimisessa piilevät vaarat

Älä anna koiran juoda merivettä. Merivesi voi aiheuttaa koiralle vatsavaivoja ja pahimmillaan suolamyrkytyksen. Ota venematkalle aina koiralle vettä mukaan ja pidä huoli, että puhdasta vettä on koko ajan tarjolla koiralle.

Sinilevä on koirille vaarallisia ja siitä saatu myrkytys voi johtaa kuolemaan. Älä päästä koiraa uimaan alueilla, joissa on tai epäillään olevan sinilevää. Levä tarttuu koiran turkkiin ja leviää helposti elimistöön koiran nuollessa itseään. Jos koira on päässyt juomaan sinileväistä vettä, ota ensimmäiseksi yhteys eläinlääkäriin tilanteen arvioimiseksi. Koira kannattaa pestä pikimmmiten, jos se on uinut vedessä, jossa on sinilevää.

Muista kuivata koiran turkki huolellisesti uimisen jälkeen. Jos turkki jää kosteaksi, koiralle voi tulla vesihäntä eli hännänjuuren hermojen tulehdus, tai hot spot eli märkäinen ihotulehdus. Kuivaa myös koiran korvat uinnin jälkeen, sillä kosteaksi jääneisiin korviin voi tulla korvatulehdus. Jos koira on innokas uimari, kannattaa harkita turkin lyhentämistä, varsinkin jos koiralla on erittäin paksu turkki.

Huomioi koiran turvallisuus myös autoillessa: Liikenneturva muistuttaa: koiran kanssa kesän autoreissulla on tärkeää turvalaitteet ja viileät tauot

Lähde: Agria Eläinvakuutus

Luetuimmat