23.6.2020

Uusi tieliikennelaki: Autoilijan oma vastuu renkaista kasvaa

urasyvyyden vaikutus pitoon

Autoilijan on pidettävä aiempaa tarkemmin huoli siitä, että hän ajaa niin talvella kuin kesälläkin keliin sopivilla renkailla.

Autonrenkaiden osalta uuden tieliikennelain kirjain ja tahto voidaan kiteyttää seuraavasti: autoilijan on pidettävä aiempaa visummin huoli siitä, että hän ajaa niin talvella kuin kesälläkin ajokeliin sopivilla renkailla.

Uusi tieliikennelaki vaikuttaa myös siihen, miten auton kesä- ja talvirenkaat on vaihdettava.

– Renkaiden kuntoon liittyvät turvallisuusvaatimukset pysyivät ennallaan, mikä on erittäin hyvä asia. Samalla vastuu oikeanlaisilla renkailla ajamisesta siirtyi yhä vahvemmin autoilijalle, Autonrengasliiton puheenjohtaja Jarmo Nuora sanoo.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Käyttöaikoihin muutoksia

Aikaisemmin talvirenkaat oli vaihdettava autoon viimeistään joulukuun alussa ja pois aikaisintaan helmikuun lopussa. Uuden tieliikennelain mukaan talvirenkaita on käytettävä marraskuun alusta maaliskuun loppuun, kun keli- tai sääolosuhteet sitä edellyttävät.

Tämä kirjaus tarkoittaa, että teoriassa talvikuukausina voisi siis ajaa kesärenkaillakin.

– Julkisuudessa nähty puhe talvirenkaiden käyttövelvollisuuden poistumisesta kaipaa täsmennystä. Itse asiassa talvirengasaika pitenee vanhasta. Edelleen ajatuksena on, että ajetaan keliin sopivilla renkailla, jotka ovat nyt kesällä kesä- ja talvella talvirenkaat, Nuora linjaa.

Tunne omat renkaasi ja ajokeli

Uusi tieliikennelaki lisää tienkäyttäjän omaa vastuuta ennakoida toisten tienkäyttäjien toimintaa vaaran ja vahingon välttämiseksi – oma käytös liikenteessä on siis sovitettava niin, että sujuva ja turvallinen liikenne toteutuu.

– Silmät on pidettävä auki. Renkaiden puolella ajatus merkitsee sitä, että autoilijan on pidettävä renkaistaan huoli, seurattava niiden kuntoa ja varmistettava itse tai ammattimaisen rengasliikkeen avulla, että niillä on turvallista ajaa.

Jarmo Nuora muistuttaa, että lain ohjeistama aika marraskuusta maaliskuuhun on hyvä perusohje oikealle rengastukselle myös jatkossa. Kalenteriin katsomisen sijaan on kuitenkin yhä tarkemmin kyettävä itse arvioimaan, edellyttääkö säätila talvirenkaiden käyttöä.

– Vastuu keliin sopivista renkaista kuuluu aina kuljettajalle, ei auton omistajalle. Tämä on hyvä huomata etenkin tilanteissa, joissa lainataan tai vuokrataan autoa.

Teksti: Marko Jokela Kuva: Moottorin arkisto Lähde: Autonrengasliitto, Traficom 

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat