16.1.2021

Vain 1250 kappaletta valmistettava juhlamalli: Porsche Boxster 25 Years

Porsche Boxster 25 years

Porsche Boxster 25 Years on hyvin rajoitetun erän juhlamalli vuonna 1996 ensiesiteltyä Boxsteria kunnioittamaan. Perustana toimii GTS 4.0.

Porsche Boxster 25 Years -juhlamalli muistuttaa, kuinka aika juoksee – erityisesti kun on hauskaa. On kulunut jo 25 vuotta siitä, kun Porsche Boxster tuotiin markkinoille vuonna 1996. Kyseistä mallia alettiin pian valmistamaan myös Uudenkaupungin autotehtaalla ja valmistus jatkui seuraavaankin sukupolveen aina vuoteen 2011 asti.

Vuonna 1996 Boxsterin keskelle autoa sijoitettu 2,5-litrainen vapaasti hengittävä kuusisylinterinen vastaiskumoottori, tai toiselta nimeltään bokserimoottori, tuotti 204 hevosvoimaa. Nyt juhlamallissa on lähes tuplat, mutta perinteitä kunnioittaen kuudella sylinterillä ja vapaasti hengittävänä. Ajat ovat hieman muuttuneet auton neljän sukupolven aikana.

Porsche Boxster 25 years

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Porsche Boxster 25 Years

Juhlamallin nimi on hyvin yksinkertaisesti Porsche Boxster 25 Years, joka ei selittelyjä kaipaa. Kyseessä on tehokkaan GTS 4.0 -mallin pohjalle tehty ulkonäköpaketti rajoitetusta erästä muistuttavia plakaatteja unohtamatta. Sen yksityiskohdat hakevat vaikutteita jo vuonna 1993 esitellystä, silloin vielä tulevan, Boxsterin ensimmäisestä julkistetusta prototyypistä.

Tämä näkyy kupariväriteeman hyödyntämisenä ilmanottoaukoissa, mallimerkinnöissä sekä vanteissa. Lisäksi konseptia kunnioitetaan myös mustaksi maalatulla tuulilasin kehyksellä sekä alumiiniselta näyttävällä polttoainetankin korkilla, vaikka jälkimmäinen jääkin tässä luukun alle piiloon ja sijaitsee ikään kuin väärässä paikassa.

Lähtökohtaisesti värinä on tietenkin alkuperäisen tapaan metallihopea. Kuluttaja voi tosin valita hopeisen tilalle alkuperäisestä poiketen myös mustan tai valkoisen värin.

Porsche Boxster 25 years

Sisätiloissa nahkaverhoilun värinä on, sekä alkuperäisen konseptin että varsinaisen julkaisuversion tapaan, punertava – tässä tapauksessa tunnisteltaan oikeasti punainen Bordeaux Red ja myös kangaskatto on samassa sävyssä. Nuo on kuitenkin vaihdettavissa mustaan, mikäli pieni ripaus viininpunaista väriä tuntuu liioittelulta.

Kojelautaa ja ovia on koristeltu harjatulla alumiinilistalla ja luonnollisesti erikoismallista muistutellaan täälläkin. Vain 1 250 kappaletta valmistettava Porsche on kieltämättä aina erityinen tapaus.

Tekniikkapuolelle ei ole kajottu lisävarustelistaa enempää. Toisaalta lähtökohtana toimiva tasan 400 hevosvoimaa tarjoileva Boxster GTS 4.0 ei tarvinne suuremmin säätöä. Myös Porsche Boxster 25 Years -juhlamalli on tarjolla joko kuusipykäläisellä käsivalintaisella tai seitsemänlovisella kaksoiskytkinvaihteistolla, mutta sekä säätyvä iskunvaimennus Porsche Active Suspension Management että tasauspyörästön luistonrajoittimena aktiivisesti voimaa jakeleva Porsche Torque Vectoring kuuluu vakiovarusteluun.

Yhdysvalloissa mallin hinta on valittu historian mukaan ensimmäisen sukupolven tunnistetta noudattaen: 98,600 dollaria. Mikäli saatavuutta riittää Suomeen, pakottaa viimeistään autovero keksimään toisenlaisen lukeman.

Kuvat ja lähde: Porsche

Luetuimmat