6.5.2018

Viikon videot: Monaco ja New York kilpa-autojen vallassa

Monaco ja New York kilpa-autojen vallassa

Kilpuri keskustan kaduilla näyttää upealta, oli kyseessä Monaco vuonna 1962 tai New York vuonna 2018.

Viikon videoissa pureudumme tällä kertaa teemaan "kilpurit keskustoissa".

https://youtube.com/watch?v=1KPDBKOKyC0

Porsche jatkaa 919 Tribute -kiertuettaan komeasti. Span rataennätyksen rikkomisen jälkeen sääntöjen ikeestä vapautunut LMP1-kilpuri suuntasi New Yorkiin, jossa auto huristeli muun liikenteen joukossa. Nopeusrajoitus on nopeusrajoitus myös hallitsevalle mestarille, mutta elokuvista tutut sijainnit ja Porsche 919 on silti kova, kova yhdistelmä. Myös 919 Hybrid Evon esittelyvideo Span rataennätykseen liittyen on komeaa katsottavaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Aikamatka Monacoon

Todellinen arkistojen helmi on kuitenkin vasta edessä. Yli kuuden minuutin filmipätkä Monacon Grand Prixistä vuodelta 1962 näyttää niin ruhtinaskunnan kuin kilpurit luonnollisessa tilassaan. Länsisaksalainen elokuva Flying Clipper - Traumreise unter weissen Segeln (suom. Seikkailujen laiva) näyttää hämmästyttävällä tarkkuudella Monacon osakilpailun tunnelmia, sillä 65 mm negatiiville kuvattu elokuva on kestänyt ajan hammasta hienosti. Tästä tosin kiitos kuuluu osittain vuonna 2009 tehdylle restauroinnille.

Vuonna 1962 rata oli hiukan eri muodossa kuin nykyisin (mm. uima-allas!). Stirling Mossin ja Graham Hillin voittoputkien välissä vuonna 1962 nähtiin keskikorokkeella Bruce McLaren. 100 kierroksen kisan McLaren voitti kolmannesta lähtöruudusta.

Oscareilla äänityöstä ja hämmästyttävällä kuvaustyöllä toteutettu Grand Prix saapui ensi-iltaan vasta 1966, joten siihenkin nähden saksalaisfilmin työskentely on ainutlaatuista. Raskaan filmikameran lisäksi mukaan on saatu kohtuullinen äänikalusto!

Palmumutkaan kaipaili: Aake Kinnunen

Luetuimmat