16.7.2024

Matkavinkki Tallinna: visuaalista herkkua Fotografiskassa

Kuva Marko Jokela

Tallinnassa on tarjolla kesäksi ja syksyyn saakka kiinnostavia esillepanoja valokuva-, video-, installaatio- ja maalaustaiteen ystäville.

Rouhean ja eläväisen Telliskiven alueella Tallinnassa sijaitsevan valokuvataiteen ja kulttuurin museo Fotografiskan seinillä on kiinnostavan monipuolinen näyttelytarjonta. Useimmat esillepanoista ovat nähtäville syyskuuhun ja lokakuuhun asti.

Kary H. Laschin (1914–1993) mustavalkokuvat kertovat ajasta, joka oli monin tavoin viattomampi ja kenties onnellisempikin, ainakin nykypäivän globaalisti epävarmasta ja luonnon kestokyvyn kannalta huolestuttavasta ajasta tarkasteltuna. Näyttely on nimetty osuvasti nimellä The Golden Years, onhan kuvien valtavirtaa 1950-luvun julkkikset ja aikakautensa rantaelämä. Kuvissa vilahtelevat Brigitte Bardot, Salvador Dali, Pablo Picasso, Sophia Loren, Frank Sinatra ja monet muut aikansa ehdottomat kuuluisuudet taidekentiltä ja valkokankailta.

Elämän iloja ja etuoikeuksia tihkuvissa valokuvissa ei välity vihjettäkään taiteilijan oman elämän tragediasta. Vuonna 1938 Lasch oli lomalla Ruotsissa, kun saksalaiset hyökkäsivät Tšekkoslovakiaan. Natsit murhasivat hänen äitinsä, isänsä ja veljensä.

The Golden Years on esillä Fotografiskassa 8. syyskuuta asti.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Unenomaista tunnelmaa Japanista

Rinko Kawauchi on Japanin tunnetuimpia nykytaiteilijoita. Hänen teoksiensa keskiössä ovat unenomaiset ja runolliset kuvat. Nyt esillä on monipuolisen taiteilijan kaksi viimeisintä sarjaa, joissa yhdistyvät valokuvat ja videotaide sekä valolaatikot ja valokuvaveistokset.

Kawauchi yhdistää usein mikron ja makron, suuren ja pienen. Arkielämän tilanteet yhdistyvät suuriin luonnonilmiöihin.

Kiinalaissyntyisen, Yhdysvalloissa tätä nykyä asuvan ja työskentelevän Wang Chenin käsialaa ovat puolestaan digitaaliset värikylläiset videot.

Virtuaalimaailman tehokeinoja hyödyntävä elämyksellinen Fractured Delights -näyttely kuvittelee maisemat uudelleen siirtolaisten siirtymisen ja identiteetin muutoksen monimutkaisten kokemusten kautta.

Kawauchin ja Chenin näyttelyt ovat esillä 8. syyskuuta asti.

Oodi (katoavalle) luonnolle

In Bloom -näyttelyosio on kaikkiaan 17 eri taiteilijan töiden katselmus, joka tarkoittaa valokuvausta, videoita, veistoksia ja installaatioita. Näyttely on esillä 27. lokakuuta asti.

Näyttelyn läpikäyvä väkevä teema on korostaa luonnon kauneutta, rikkautta, haurautta ja monimuotoisuutta - ja eritoten luonnon haurautta. Näyttely myös valottaa luontoaiheen käsittelyä nykytaiteessa ylipäätään.

Näyttely puhuttelee, pakottaa ajattelemaan ja ottamaan kantaa, kuten korkeatasoinen ja kantaaottava taide parhaimmillaan tekee. Teosten äärelle pysähtyessä tulee ajatelleeksi omia valintoja, omaa kulutuskäyttäytymistä.

Taiteilijoina mukana ovat: Alfredo De Stefano (Meksiko), Cig Harvey (Iso-Britannia), David Ụzọchukwu (Saksa), Djeneba Aduayom (Yhdysvallat), Xuebing DU (Yhdysvallat), Santeri Tuori (Suomi), Brendan Pattengale (Yhdysvallat), Ori Gersht (Iso-Britannia), Catherine Nelson (Australia), Esther Teichmann (Iso-Britannia), Helene Schmitz (Ruotsi), Lori Nix & Kathleen Gerber (Yhdysvallat), Yan Wang Preston (Iso-Britannia), Inka & Niclas (Ruotsi) ja Heikki Leis (Viro).

Näyttelyn teemaksi on nostettu yhdysvaltalaisen luontokirjailija, yhteiskuntakriitikko ja filosofi Henry David Thoreaun (1817–1862) kiteytys: ”Eläkäämme kulloistakin vuodenaikaa; hengittäkäämme sen ilmaa, juokaamme sen kastetta, maistelkaamme sen hedelmiä ja antautukaamme maan vaikutuksille.”

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat