18.6.2024

Yksi vuoden ruuhkaisimmista päivistä liikenteessä on pian – näillä vinkeillä juhannuksena liikkeelle

Kuva Moottori

Turvallinen juhannusliikenne muodostuu matkareitin huolellisesta suunnittelusta, rauhaisasta matkanteosta sekä ennen kaikkea levänneestä ja tarkkaavaisesta kuskista.

Juhannuksen menoliikenne alkaa ja on vilkkaimmillaan Fintrafficin tieliikenteenohjauksen ennusteiden mukaan vilkkaimmillaan juhannusaattoa edeltävänä päivänä eli torstaina 20. kesäkuuta. Fintrafficin tieliikenneohjauksen ennusteiden mukaan menoliikennettä ennustetaan olevan vielä juhannusaattona eli perjantaina runsaasti. Perjantaina liikennettä on kuitenkin selvästi torstaita vähemmän. Paluuliikenteen piikki on puolestaan juhannussunnuntaina, 23. kesäkuuta, mutta sunnuntain liikenne ei ole niin vilkasta kuin esimerkiksi torstaina, sillä monet jäävät myös juhannukselta kesämökeille ja lomille.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Liikenne voi jonoutua

Juhannuksen menoliikenne alkaa osittain jo keskiviikkona, jolloin liikennemäärät alkavat nousta. Liikennemäärät nousevat tuolloin vain hieman normaalia iltaliikennettä korkeammiksi.

Etelä-Suomessa menoliikenne alkaa vilkastumaan torstaina kello 11 jälkeen. Liikennemäärät ovat suurimmillaan kello 15 ja 17 välillä. Liikenne jatkuu vilkkaana kello 19 asti, Pohjois-Suomessa menoliikenne voi jatkua aina myöhäiseen iltaan saakka.

Ajonopeudet voivat ruuhkassa laskea vilkkaimmilla tieosuuksilla jopa vain 20–30 kilometriin tunnissa ja liikenne voi jonoutua.

Suurimmat nopeuden alenemat osunevat valtatielle 4 välille Helsinki-Lusi, valtatielle 5 välille Lusi-Juva, valtatielle 6 välille Loviisa-Utti, valtatielle 9 välille Tampere-Jyväskylä, valtatielle 5 välille Lusi-Mikkeli sekä valtatielle 20 välille Oulu-Pudasjärvi sekä valtatielle 22 välille Oulu-Muhos.

Menoliikenne jatkuu perjantaina vielä aamulla, jolloin liikenteen ennustetaan olevan vilkkaimmillaan kello 11 ja 15 välillä, mutta jääden kuitenkin normaalia arkiperjantaita hiljaisemmaksi.

Fintrafficin tieliikennekeskuksen ennusteiden mukaan paluuliikenne alkaa vilkastumaan sunnuntaina 23. kesäkuuta aamupäivästä alkaen. Liikenne jatkuu vilkkaana Etelä-Suomessa iltaan asti ja liikennemäärät ovat suurimmillaan kello 12 ja kello 17 välillä.

Poliisi valvoo juhannusliikennettä

Poliisi valvoo juhannusliikenteessä tuttuun tapaansa. Kuljettajien ajotapoja sekä ajokuntoa tarkkaillaan muun muassa puhallusratsioilla koko juhannuksen ajan.

– Odotettavissa on ruuhkaa, jossa turha kiire kannattaa jättää pois. Ohittamisella saavutettava ajallinen hyöty on hyvin pieni, ja sillä voi sitä vastoin aiheuttaa vakavia vaaratilanteita ja pahimmillaan onnettomuuksia, poliisitarkastaja Kari Onninen Poliisista sanoo.

Fintraffic peräänkuuluttaa myös autoilijoilta malttia sekä turvallista liikennekäyttäytymistä.

– Maltti on nyt valttia. Juhannusruuhkien aikana jonot saadaan vetämään, kun pidetään aina kunnon turvaväli edellä ajavaan. Jono liikkuu tällöin jouhevasti ilman turhaa tempoilua ja haitariliikettä, ja ajokin on taloudellisempaa. Samalla saadaan kallisarvoisia sekunteja yllättävien tilanteiden varalle ja vältytään peräänajoilta, yksikönpäällikkö Eero Sauramäki Fintrafficista sanoo.

Moni suomalainen suuntaa juhannuksena kesämökeille ja maalle, ja ajomatkat voivat olla myös hyvin pitkiä. Jokaisen kuljettajan on tärkeää puntaroida omaa ajokuntoaan jo ennen kuin matkalle lähtee: Kunnon yöunet alle sekä ja riittävät tauot matkan aikana kuuluvat jokaisen vastuullisen kuljettajan ominaispiirteisiin.

– Juhannuksena lähdetään usein liikkeelle porukalla, jolloin on tärkeää muistaa valita se virkein kuljettaja rattiin. Ajomatkat voivat mökkiseudulle olla pitkiäkin, joten kannattaa myös pohtia kuskien vaihtoa ja muistaa, että väsyneenä tai pitkän illan jälkeen ajokunto ei ole parhaimmillaan. Paluumatkaan kannattaa varata aikaa, eikä ehkä lähteä liikkeelle heti aamutuimaan, Traficomin johtava asiantuntija Inkeri Parkkari sanoo.

Juhannusliikenteessä ei pidä jättää myöskään kaveria – kaverista kannattaa myös pitää huolta. Kuljettajalla on suurin vastuu matkan turvallisesta etenemisestä, mutta myös matkustajat voivat vaikuttaa siihen – niin hyvässä kuin pahassa. Jos matkustajat huomaavat kuljettajan esimerkiksi haukottelevan, tai vaikuttavan tokkuraiselta tai myöntää olevansa väsynyt, niin silloin kuskin vaihto on tarpeen.

– Myös matkustaja voi huolehtia, että kuski on ajokuntoinen, nopeudet pysyvät maltillisina ja kaikilla on turvavyöt kiinnitettynä. Kuskille saa ja kannattaa antaa palautetta", Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tarja Korhonen sanoo.

Muista toimia oikein onnettomuustilanteessa

Kun liikennettä on paljon, onnettomuuksiakin voi tapahtua.

Tielläliikkujien velvollisuuksiin kuuluu avun hälyttäminen ja onnettomuustilanteissa muiden auttaminen.

– Jos havaitset liikenneonnettomuuden, pysähdy turvalliseen paikkaan ja kytke ajoneuvoon hätävilkut. Siirry tien reunassa onnettomuuspaikalle ja pyri estämään lisävahingot katkaisemalla onnettomuusautosta virta sekä varoittamalla muuta liikennettä. Muista myös oma turvallisuutesi ja pimeään aikaan tee itsesi näkyväksi esimerkiksi heijastinliivillä. Vie varoituskolmio riittävän etäälle onnettomuuspaikasta ja hälytä apua sekä auta loukkaantuneita omien mahdollisuuksiesi mukaan. Jos ammattiapua on jo onnettomuuspaikalla, keskity turvalliseen onnettomuuspaikan ohittamiseen, laske ajonopeutta riittävästi, äläkä kuvaa onnettomuuspaikkaa, Sisäministeriön pelastusosastosta pelastusylitarkastaja Tommi Luhtaniemi sanoo.

Matkapuhelimeen ladattava 112 Suomi -sovellus auttaa niin hätä- kuin ongelmatilanteissakin. Sovelluksesta löytyy sijaintiinperustuvat liikennetiedotteet, ja sen kautta voi ilmoittaa myös maanteiden kunnosta ja liikenteen ongelmista Tienkäyttäjän linjalle. Kiireellisessä hätätilanteessa täytyy soittaa viipymättä 112-numeroon.

– Jos ajat ensimmäisenä onnettomuuspaikalle: pysähdy ja tarkista tilanne, soita tarvittaessa 112, vastaa kysymyksiin ja noudata annettuja ohjeita. Hätäkeskuspäivystäjän on hankala arvioida avun tarvetta ja onnettomuuspaikan sijaintia, mikäli ilmoittaja on ajanut kolaripaikan ohi pysähtymättä, Hätäkeskuslaitoksen kehittämispäällikkö Tommi Hopearuoho sanoo.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tietyömaat hidastavat

Tietyöt hidastavat liikennettä, vaikka tietöiden vaikutus juhannusliikenteeseen pyritään minimoimaan. Tietöistä voi aiheutua kuitenkin alennettuja nopeusrajoituksia ja rajoituksia kaistajärjestelyissä.

Liikennettä mahdollisesti haittaavia pääteiden tietöitä ovat seuraavat:

  • Valtatie 3: Laihian siltatyö
  • Valtatie 4: Helsinki-Järvenpään siltatyö, Lahti (Joutjärvi), Konginkankaan siltatyö
  • Valtatie 5: Juvan siltatyö ja Kuopion siltatyö
  • Valtatie 7: Kilpilahti-Treksilän siltatyö
  • Valtatie 8: Kristiinankaupunki
  • Valtatie 9: Muuramen siltatyö ja Hankasalmen siltatyö
  • Valtatie 23: Virrat siltatyö
  • Kantatie 40: Kaarina-Raisio
  • Kantatie 44: Porin Susikosken siltatyö ja Kankaanpään Lohikosken siltatyö
  • Kantatie 51: Kirkkonummi-Karjaa
  • Seututie 180: Kaarina-Parainen Kirjalansalmen siltatyö sekä Hessundin salmen siltatyö
  • Seututie 189: Naantali, Rymättylä

Lähde: Fintraffic

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat