14.6.2024

Pienen auton suuri paluu: Fiat Grande Panda

Kuva Fiat
Fiat Grande Panda sähkö hybridi

Fiat Grande Panda on osoitus, että Torinossa on vielä pilkettä jäljellä Stellantiksenkin aikaan.

Fiatin mallisto on ollut tuuliajolla jo jonkin aikaa, mutta nyt italialainen kansanauto on tekemässä paluuta. Esimakua saatiin konseptien muodossa jo alkuvuodesta ja nyt esittelyssä on Fiat Grande Panda. Keittiöitaliaa puhuvat tietävät, että nimi viittaa suureen Pandaan, mutta uutuus on silti tiukasti pikkuautoluokassa alle neljän metrin pituudellaan.

Fiat Grande Panda sähkö hybridi

Stellantiksen STLA Smart -perusrakenteelle tehtävä uusi Panda taipuu niin täyssähköiseksi kuin hybridiksi. 3,99 metriä pitkä Grande Panda on muotoiltu Torinon Centro Stile -muotoilukeskuksessa ja siitä on tarkoituksella tehty kiilamainen siluetiltaan ja jyhkeä linjoiltaan. Kulmikkaiden pyöränkaarien lisäksi kattokaiteet antavat autolle lisää jämäkkyyttä.

Hauskana yksityiskohtana Fiat- ja Panda-tekstit on upotettu auton muotoon eräänlaisena viittauksena alkuperäiseen Panda 4x4:ään. 17-tuumaisten vanteiden X-muoto on puolestaan viittaus 1980-luvun geometrisiin muotoihin. Hiukan samaa henkeä on myös auton pikselivaloissa.

"Itse asiassa, Grande Panda sopii täydellisesti perhearkeen ja urbaaniin ympäristöön jokaisessa maassa… aito Fiat siis!”

– Fiatin toimitusjohtaja Olivier Francois

Auto on tehty B-segmenttiin edellisen Pandan tavoin ja se on yhtä lailla tarvittaessa viiden hengen kuljettamiseen – joskin takapenkin keskipaikka lienee parhaimmillaan poikkeustilanteita varten. Nähtäväksi jää, kelpaako uusi Fiat Grande Panda korvaamaan vihdoin Rooman katukuvien oletusautona olevan 2003–2012 Pandan.

Fiat Grande Panda sähkö hybridi

Fiat Grande Panda tulee ensimmäisenä saataville Euroopassa, Lähi-Idässä ja Afrikassa, sillä Fiat aikoo uuden perusrakenteen myötä palata maailmanlaajuisiin malleihin keskityttyään Italian kotimarkkinoihin viime vuosina. Grande Panda on samalla ensimmäinen malli, joka juhlistaa Fiatin 125-vuotista taivalta ja italialaismerkki esittelee uuden mallin per vuosi aina 2027 saakka.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat