26.6.2024

Kiinalaisautolla karmea törmäystestitulos lähimenneisyydessä – maahantuojan mukaan Suomeen tuotavilla autoilla kaikki on kunnossa

Kuva Manu Tuppurainen

Skywell BE11 -sähköautosta on uutisoitu, että se on saanut vain yhden tähden törmäystestistä. Maahantuojan mukaan tämä ei koske Suomeen tuotavia autoja. Ne ovat saaneet törmäystesteissä viisi tähteä.

Suomeen on aloitettu tuomaan viime aikoina useita uusia kiinalaisia sähköautoja. Suomalainen Novus Car Finland Oy on aloittanut Skywell-, Seres- ja DFSK-sähköautojen maahantuonnin Suomen ja Baltian lisäksi myös Ruotsissa. Yhtiö alkaa tuomaan maahan myös neljättä kiinalaista sähköautomerkkiä, joka julkistetaan myöhemmin.

Skywell BE11 -sähköauto on yksi Novuksen maahantuontiohjelmaan kuuluva sähköauto. Sähköauto on kuitenkin saanut Aasiassa hieman kyseenalaista mainetta, jopa vaarallisen sähköauton maineen, sillä se ei selvinnyt Kiinan C-NCAP -turvallisuus- ja törmäystestistä kovin hyvin arvosanoin. Päinvastoin, autolle lähimenneisyydessä, marraskuussa 2022 tehty törmäystestitulos oli tyrmäävän huono. Asiasta on uutisoinut muun muassa Car News China.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Puhdas nolla sivutörmäyksestä

Skywell BE11 -sähköauto, joka tunnetaan myös nimillä Skywell ET-5, Skyworth EV6, Imperium SEV sekä Elaris BEO. Auton Skyworth EV6 -malli testattiin Kiinan C-NCAP -turvallisuus- ja törmäystestiohjelmassa ja se sai testin sadasta pisteestä vain 39,9 pistettä. Tämä pistemäärä oikeuttaa törmäystestissä vain yhteen tähteen. Esimerkiksi sivutörmäyksessä auton B-pilari painui sen verran sisään, että auto luokiteltiin matkustajille vaaralliseksi. Kyseisestä testiosiosta on mahdollista saada enintään 16 pistettä, Skywellin pistemäärä osiossa oli puhdas nolla. Myös auton aktiivinen turvallisuus toimi testissä sen verran huonosti, että auton kokonaispistemäärä testissä painui hyvin alas.

C-NCAP on kiinalainen autojen turvallisuuden arviointiohjelma, kiinalainen vastine Euroopassa tunnetulle Euro NCAP -ohjelmalle. Kiinan C-NCAP on ensisijaisesti mallinnettu Euro NCAP:n vahvistamien turvallisuusstandardien mukaan, ja sitä johtaa Kiinan autoteknologia- ja tutkimuskeskus.

Ei koske Suomeen tuotavia autoja

Suomen maahantuojan, Novus Car Finlandin toimitusjohtaja Juha Rusama sanoo, että kyseistä automallia tehdään lukuisia eri variaatioita, myös lukuisille eri markkinoille.

Rusaman mukaan uutisoitu testi on vanha, eikä se ole tehty Euroopan markkinoille suunnatulle autolle. Rusama sanoo, että se oli tehty vuosimallin 2018 autolle.

– Suomeen tuotavat mallit on testattu C-NCAP -testin mukaan ja ovat saavuttaneet siinä 5 tähteä, Rusama vakuuttaa.

Rusaman mukaan kaikki heidän Suomeen, Baltiaan kuin Ruotsiinkin maahantuomien autojen turvallisuus on kunnossa.

Testi, jossa Skywell-auton identtinen sisarmalli Skyworth sai vain yhden tähden, on tehty vuoden 2022 marraskuussa.

Kiinan C-NCAPin nettisivuille testi on kirjattu pari kuukautta myöhemmin, 5. tammikuuta 2023. Rusaman mainitsemaa testiä, jossa auto sai viisi tähteä, ei kuitenkaan löydy C-NCAPin nettisivuilta, joten testi, jossa auto sai vain yhden tähden, on ainoa tutkimuslaitoksen nettisivuille kirjattu testi.

Uudet testit kesäkuussa 2023

Rusama toimitti Moottorille kaikkiaan yhdeksän monisivuista kiinankielistä dokumenttia auton uudelleentestauksesta. 

Kiinankielisistä dokumenteistä käy ilmi, että uudet testit on tehty kesäkuussa 2023 ja testeihin on osallistunut kolme toukokuussa 2023 valmistettua autoa.

Rusaman toimittamista tarkastusasiakirjoista käy siis ilmi, että testit on tehty useita kuukausia sen jälkeen, kun Skywell-auto sai yhden tähden törmäystestissä. Lisäksi testissä olleet autot on valmistettu sen jälkeen, kun automalli sai C-NCAP -testissä musertavan huonot pisteet.

– Auto on uudelleen testattu ja kokonaistulos on 5 tähteä. Sivutörmäystestissä se sai 13,76 pistettä, Rusama sanoo.

Tämä käy ilmi Rusaman toimittamista dokumenteistä, jotka Moottorin toimitus on nähnyt.

Auton saama 13,76 pistettä 16:sta pisteestä on siis erittäin hyvä tulos. Testattu Skywell-auto on dokumentteihin liitetyissä kuvissa hyvin ehjän näköinen sivutörmäyksen jälkeen. Myös auton avustinjärjestelmiä on sittemmin paranneltu, joten auto sai C-NCAP -testikokonaisuudesta täydet viisi tähteä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat