25.5.2024

Kysy autoista: saako jarrullista perävaunua vetää tyhjänä, jos ei ole BE-korttia?

kysy autoista ympäri vuoden kesärenkailla

Ajokorttivaatimus määräytyy vetoauton ja perävaunun rekisteritietoihin merkittyjen kokonaismassojen perusteella. Kokonaismassa tarkoittaa suurinta sallittua kuormatun ajoneuvon painoa.

Kysymys: saako jarrullista perävaunua vetää tyhjänä, jos ei ole BE-korttia?

Ajoneuvon rekisteritiedoista löytyy tavallisesti kaksi painoon viittaavaa lukua – omamassa ja kokonaismassa. Omamassa tarkoittaa massaa täydessä ajokunnossa ja tavanomaisilla varusteilla varustettuna, kuljettaja (75 kg), mukaan lukien. Kokonaismassa puolestaan tarkoittaa omamassan ja kantavuuden summaa eli suurinta sallittua kuormatun ajoneuvon painoa.

Ajokorttivaatimus määräytyy vetoauton ja perävaunun rekisteritiedoista löytyvien suurimpien sallittujen kokonaismassojen mukaan. Todellisilla massoilla tai sillä, onko perävaunu tyhjä vai kuormattu, ei ole vaikutusta ajokorttivaatimukseen, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen kertoo.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

B-kortilla ajettavat ajoneuvot ja yhdistelmät

B-kortilla saa ajaa ajoneuvoja, joiden kokonaismassa on enintään 3 500 kg ja jotka on suunniteltu ja valmistettu kuljettamaan kuljettajan lisäksi enintään kahdeksan henkilöä.

Jos vetoauto kuuluu B-luokkaan, voi pelkällä B-kortilla ajettaessa sen perässä olla kokonaismassaltaan enintään 750 kg:n perävaunu.

– Perässä voi olla myös painavampi perävaunu, mutta tällöin ajoneuvoyhdistelmän eli vetoauton ja perävaunun yhteenlaskettu kokonaismassa saa olla enintään 3 500 kg, Vesalainen muistuttaa.

B-kortti erityisehdolla 96

Suorittamalla ajokokeen tietyt kriteerit täyttävällä yhdistelmällä, saa B-korttiin hankittua erityisehdon 96. Tällöin kyseisellä kortilla saa kuljettaa myös sellaista ajoneuvoyhdistelmää, jossa on B-luokan vetoauto, perävaunun kokonaismassa ylittää 750 kg ja ajoneuvoyhdistelmän kokonaismassa ylittää 3 500 kg.

– Tällä erityisehdolla terästetyllä B-kortilla ajettaessa yhdistelmän kokonaismassa on kuitenkin rajoitettu enintään 4 250 kg:aan, Vesalainen täsmentää.

BE eli ”pikku-E”

Siihen, millaista ajoneuvoyhdistelmää BE-kortilla saa ajaa, vaikuttaa kyseisen ajo-oikeusluokan myöntämisajankohta. 19.1.2013 tai sen jälkeen myönnetyllä BE-kortilla saa kuljettaa ajoneuvoyhdistelmää, jossa on B-luokan vetoauto ja perävaunu, jonka kokonaismassa on enintään 3 500 kg. Painavamman perävaunun vetämiseen tarvitaan C1E-luokan ajo-oikeus, vaikka vetoauto kuuluukin B-luokkaan. Yhdistelmän kokonaismassa on tällöin rajattu 12 000 kg:aan.

– Mikäli BE-luokan ajo-oikeus on myönnetty ennen 19.1.2013, ei perävaunun kokonaismassaa ole ajo-oikeuden osalta rajoitettu. Tällöin siis B-luokan vetoautolla saa vetää rajoituksetta mitä tahansa perävaunua, joka kyseiseen autoon on laillisesti kytkettävissä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat