Nissan Ariya

Ajoneuvot Konsepti Tokio 2019 Uutinen 1.5.2020

Aika Leafin jälkeen: Nissan Ariya esittäytyy kilpailijana VW ID.4:lle

Ainakin henkilöautopuolella Nissanin sähköautopanostus on pitkään ollut Leafin varassa. Edelläkulkija on kuitenkin jäämässä markkinoiden jalkoihin, joten japanilaisyhtiö vihjailee tulevasta sähkömallistosta Ariya-konseptiautolla.

Vaikka Nissan Ariya -konsepti esiteltiin jo syksyllä Tokion autonäyttelyn yhteydessä, halutaan japanilaismerkin riveistä tuoda autoa esiin vielä tänäkin vuonna. Se lienee osoitus siitä, että yokohamalaisessa kassakaapissa on suunnitelma, että Ariya tai siihen pohjautuva ajoneuvo tulee tuotantoon lähivuosina.

Nissan Ariya

4,6 metriä pitkä sähköcrossover esiteltiinkin hyvällä hetkellä, sillä auto kilpailisi esimerkiksi Mercedes-Benz EQC:n, Audi E-tronin, Ford Mustang Mach-E:n ja tulevan Volkswagen ID.4:n kanssa. Kyseessä on monessa suhteessa selkeä askel pois Leafin aloittamasta suunnasta.

Ensiksikin Nissan Ariya esittelee auton lisäksi myös pohjarakennetta, samoin kuin Volkswagen tekee ID-perheen ja MEB-rakenteen kanssa. Skaalattava sähköautorakenne antaa enemmän mahdollisuuksia kokonaisen malliston kokoamiseen ja toisaalta polttomoottorilta säästyvä tila voidaan käyttää esimerkiksi tavaratilana tai matkustamon venyttämiseen. Ariyan tapauksessa tilaa on saatu siirtämällä ilmastointijärjestelmän komponentit keulan konetilaan. Rakenne näkyy myös tasaisena lattiana, jonka alla akut sijaitsevat.

Nissan Ariya

– Yllättävän lyhyet ylitykset, suuri matkustamo, kookkaat vanteet ja kaksivärinen ulkoväritys luovat elegantin olemuksen, joka tasapainoilee luksuksen ja urheilullisuuden välillä, kuvailee Car-lehdelle sähköautorakenteen mahdollisuuksia Nissanin muotoilujohtaja Alfonso Albaisa.

Itse Ariya-konseptiauton muotoa määrittää toimintamatkaa parantava aerodynaamisuus, joka näkyy esimerkiksi suljetun keulamaskin ja niin sanottujen ilmaverhojen muodossa. Toisaalta Nissanin tuttu V-Motion-keulamaski on vaihtunut uudempaan konseptiin, jossa kilpimuodon taakse on koottu nykyauton vaatimat keulasensorit. Nissanin sähköautojen muotoilusta vastaava johtaja painottaa, että kyse on myös filosofiasta.

– Sähkö on puhdasta, voimakasta energiaa, joten halusimme heijastaa sitä puhtaalla, voimakkaalla pinnalla, sanailee Giovanny Arroba.

– [V-Motion] oli avoin keula ja sen tarkoituksena oli antaa polttomoottorille ilmaa. Se on korvattu teknologiakilvellä, joka käsittää tutkan ja kameran.

Nissan Ariya

Yhdessä näyttävien päivänajovalojen kanssa Ariyan keulamaskin on tarkoitus näyttäytyä jatkossa myös muissa Nissanin sähköautomalleissa.

Matkustamon osalta Ariya viittaa voimakkaammin tuotantoaikeisiin. Ajoavustimilla varustettu auto on suunniteltu aikakaudelle, jossa tietotekniikka voi hoitaa vain osan ajamisesta. ProPilot pystyy seuraamaan edessä ajavaa liikennettä ja joidenkin Japanissa myytävien Nissan-mallien tavoin se osaa myös poistua moottoritien liittymistä, mikäli navigoinnin määränpää on asetettu. Tekoäly osaa arvioida myös sopivan pysäköintipaikan sijainnin ja saatavuuden määränpäässä. Mikäli matkaan on tulossa kyytiläisiä, on käytettävissä videopuhelumahdollisuus ja auton sijainnin reaaliaikainen jakaminen.

Ariya-konseptin teknisistä tiedoista ei ole tietoa, mutta voimansiirto on toteutettu kahdella sähkömoottorilla, yksi per akseli, joten kyse lienee suorituskykyisestä nelivedosta. Nissanin vihjeet viittaavat myös, että auto saa kookkaan akun, joka toisaalta nostaa auton hintaa.

– Pääsette pian ajamaan sitä, Albaisa lupailee kuitenkin.

Muotoilija Arroba: ”Piirrä kuin hullu!”

Nissanin sähköautomuotoilusta vastaava Giovanny Arroba on suunnitellut, mille matkalle hän lähtisi Ariya-konseptin tuotantoversiolla.

Nissan Ariya Arroba

K: Jos kuvittelet Ariya-konseptin tuotantoautona, mihin haluaisit ajaa sillä ensin?

V: Kasvoin eteläisessä Kaliforniassa, joten haluaisin ajaa sillä pitkin Pacific Coast Highway’tä (PCH) Santa Barbarasta Big Suriin, Carmeliin ja Montereyhin. Länsirannikkoa pitkin ajaminen Tyynimeri vierellä olisi surrealistista. Pidemmällä lomalla kiertelisin autolla Espanjaa ja Portugalia, tai sitten Skotlannin länsirannikkoa ja Skyen saarta.

K: Mitä kuuntelisit ajaessasi?

V: Rakastan musiikia yhtä paljon kuin rakastan autoja. Kyse on siitä millä mielialalla olen. Kaikki genret vaikuttavat inspiraatiooni, mutta tällä hetkellä mielialani on ollut orkestraalista elektronista musiikkia. Olenkin kuunnellut Kiasmosin albumia ”Kiasmos”. Ehkä heittäisin sekaan vielä (saksofonisti) Kamasi Washingtonin ”Street Fighter Mas”. Brock Berriganin albumi ”The Scenic Route” on hyvä Ariya-konseptin roadtripillä. Ja koska olen sillä tavalla retro, soittolistalla on paikka D.J. Rogersin ”It’s Good to be Alivelle”.

K: Tutkitteko muita alueita kuin autoilua ja liikennettä? Muodin tulevaisuutta? Arkkitehtuuria? Leluja? Ruokaa? Erottuuko epätavallisen lähtee inspiraatioista jokin?

V: Ehdottomasti, kaikkia noita ja vielä musiikkia ja elokuviakin! Sekä sisällön takia että sen takia, miten ne on ohjattu ja sävelletty. Auton suunnittelu on kuin loisit visuaalisen sinfonian ja samalla suunnittelet asiakkaan matkamaiseman.

K: Olitko kasvaessasi erityisen kiinnostunut automuotoilusta?

V: Itse asiassa halusin olla arkkitehti nuoresta iästä alkaen, ja rakastan arkkitehtuuria edelleen. Sanotaan, että ”tila on taiteen henkäys”. Elokuva ja animaatio olivat muita taidemuotoja, joista päiväuneksin – ja päiväuneksin edelleenkin. Ne vaikuttavat muotoilutyöhöni luontaisesti.

K: Oliko sinulla nuorena suosikkiautoa, josta pidit sen muodon vuoksi, oikeaa tai fiktiivistä?

V: Tämä on liian vaikeaa! Minulla on ollut, ja on edelleen, liian monta autoa, jotka inspiroivat minua. 1960- ja 1970-luvun italialaiset autot ja konseptit ovat oisella tasolla. Autot niin kuin 1970 Lancia Stratos Zero, 1972 Maserati Boomerang tai kurvikkaat 1968 Alfa Romeo Stradale ja 1952 Disco Volante.

K: Autovalmistajat ovat viime aikoina tehneet konsepteja erityisesti elokuviin. Mihin elokuvaan sinä haluaisit tehdä auton?

V: Haluaisin muotoilla auton James Bondille, tai sitten jotain, joka eläisi Blade Runnerin maailmassa.

Nissan Ariya

K: Mikä taito on vaikea artisteille, jotka yrittävät päästä omilleen automuotoilussa?

V: Luulen, että se on oikeastaan se, että erottaa luonnoksen oikeasta fyysisestä esineestä, jonka yritämme luoda. Muotoilijat tuppaavat jäämään kiinni ja rakastumaan luonnoksiin ja renderöinteihin, ja heillä on vaikeaa kääntää se todelliseksi. Luonnos on vain keino työstää romanttiset matemaattiset yhtälömme päiväunista todellisuuteen. Piirtäminen on osa sanastoamme, mutta ei lopullinen sana.

K: Mitä neuvoja haluaisit antaa henkilölle, joka haluaa automuotoilijaksi?

V: Piirrä kuin hullu. Piirrä, piirrä, piirrä. Piirrä ollaksesi pätevä muotoilun kielessä. Piirtämisen hallitsemista tarvitaan, että voi muovata muotoilun sinfoniaa. Visualisoi ja ymmärrä autojen historia, ja miksi ne näyttävät siltä, miltä ne näyttävät. Tutki ajoneuvojen trendejä, käy autonäyttelyissä ja tutustu, miten autot rakennetaan. Tee näin ymmärtääksesi menneen ja nykyisen kollektiivista tajuntaa, jotta voit ottaa seuraavan askeleen tulevaan tai jopa murtautua sen läpi kokonaan.

Lähteet: Nissan, Car Kuvat: Nissan

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Nissan

Kaikki koeajot

Uusimmat