Ajoneuvot Autonhoito 27.9.2023

Ajovalojen kiillotus – sumeille ja kellastuneille valoille kyytiä

Ovatko autosi ajovalonumpiot sumentuneet? Ei hätää, sillä saat kirkastettua ne edullisesti ja helposti myös itse.

Ajovalojen umpiot kuluvat käytössä ajan myötä, eikä harmaaksi sumentunut umpio valaise enää läheskään yhtä hyvin kuin uutena. Katsastaja antaa myös noottia, jos umpiot ovat erittäin sumeat ja naarmuiset, eikä valokuvio ole enää selkeä. Ajovalojen kiillottamisella saat myös parannettua auton kokonaisilmettä. Kulumista aiheuttaa esimerkiksi kiveniskut, pöly ja uv-säteily.

Jos haluat välttyä uusien umpioiden ostamiselta, kiillottamalla voit saada valoista vielä leimakuntoiset. Valoja kannattaakin kiillottaa säännöllisesti, jotta valot valaisevat kunnolla jokaisella matkalla. Haljenneet ja selkeästi vaurioituneet umpiot kannattaa uusia.

Ajovalojen kiillotuksen voi tehdä monella tapaa. On olemassa valmiita sarjoja, johon kuuluu kaikki tarvittavat välineet tai voit ostaa ne erikseen mielesi mukaan.

Jos umpiot ovat naarmuiset, kannattaa aloittaa vesihionnalla. Jos umpio on vain hieman sumentunut, pelkkä kiillotus saattaa riittää.

Perusteelliseen kiillottamiseen tarvitset:

  • Maalarinteippiä
  • Sumutepullo
  • Mikrokuituliina
  • Muovipinnoille soveltuvaa pesuliuotinta
  • Vesihiomapaperia esim. karkeuksilla 800, 1500 ja 3000
  • Hiomatahna ja kiillotuslaikka
  • Uv-pinnoite tai vaha

Helpoin vaihtoehto on ostaa valmis ajovalojen kiillotussarja, jonka mukana tulee porakoneeseen kiinnitettävät hiomis- ja kiillotuslaikat. Ei hätää, jos porakonetta ei ole käytettävissä, sillä käsinkin saa hyvää jälkeä, mutta se vaatii hieman enemmän työtä ja aikaa.

Käsin hiottaessa kannattaa hioa aina yhdellä karkeudella yhteen suuntaan: jos aloitat ylös-alas -suunnassa, seuraava karkeus hiotaan päinvastoin sivusuunnassa. Näin näkee helposti, milloin edellisen karkeuden hiontanaarmut on poistettu. Aloituskarkeus kannattaa valita sen mukaan, kuinka syviä naarmuja umpiossa on.

Jotkin muovilaadut saattavat vaurioitua tehokkaista liuottimista, kun pinnassa oleva uv-suoja on hiottu pois. Hiomisen ja kiillotuksen jälkeen kannattaa kokeilla pinnoitetta ja pesuainetta pienelle alueelle, jotta varmistutaan, ettei aineet vaurioita pintaa.

Kiillotuksen vaiheet

Puhdista ensin ajovalot pesuliuottimella kunnolla liasta ja laita teippiä ajovalojen ympärille, jotta ajovalojen ympärillä oleva korin maalipinta ei kärsisi prosessissa.

Laita vesihiomapaperit veteen likoamaan puoli tuntia ennen hiomisen aloittamista, jotta hiomisjälki olisi mahdollisimman tasaista. Sumuta umpio vedellä märäksi. Aloita hiomaan karkeimmalla hiomapaperilla. Hio, kunnes jälki on tasaista. Toista sama uudelleen aina hienommalla karkeudella. Sumuta aina vähän väliä vettä ja pyyhi hiomapöly pois.

Hiomisen jälkeen kannattaa umpio kiillottaa vielä hiomatahnalla ja kiillotuslaikalla parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi. Ne tulevat useimmissa ajovalonkiillotussarjoissa mukana. Kiillotuskoneellakin voi tehdä viimeistelyn, jos sellainen löytyy.

Lopuksi puhdista umpio ja levitä umpioille soveltuva uv-pinnoite tai vaha ja anna kuivua. Uv-suojaus on erittäin tärkeää, jotta umpio ei lähtisi heti uudestaan haalistumaan uv-säteilyn takia. Katso tarkkaan pinnoitteen kuivumisaika, se saattaa vaihdella useammasta tunnista muutamaan kymmeneen minuuttiin. Kuivuessaan pinta on vielä tahmea ja siihen tarttuu helposti likaa.

Artikkeli julkaistu alun perin heinäkuussa 2022. 

Teksti ja kuvat: Sini Ylivakeri

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat