Jaguar I-Pace

Ajoneuvot Jaguarilla Jäämerelle Uutinen 3.11.2018

Jaguarilla Jäämerelle: lumikissa ja harmaa taivas

Lumi piristää maisemaa, mutta revontulet jäävät jälleen haaveeksi matkatessamme Jaguar I-Pacella Inarista Nuorgamiin.

Aamu valkenee Inarissa valkeana. Ehdimme juoda aamiaisella yhdet ekstrakahvit tarkkaillessamme yöllä sataneen lumihunnun sulamista kännykkäohjatusti lämpiävän Jaguarin pinnasta. Kätevä toiminto etenkin lataustolppaan kaapeloidulle autolle.

Päivän siirtymä on lyhyt, Inarista Nuorgamiin on vain 169 kilometriä. Se tarkoittaa vapautta vähän tuhlata akkua – eilinen ajo Rovaniemeltä meni sen verran tiukalle, ettei ylimääräisiä kuvaustaukoja viitsinyt turhaan pitää.

Lunta talven keskelle

Jaguar I-Pace

Ajo E75-tietä Utsjokea kohti sujuu ilman suuria tunteita, mitä nyt puut valkoiseksi värjännyt lumisade piristää näkymiä kameran etsimessä. Kilometrit kertyvät, maisemat vaihtelevat metsien, soiden ja järvien välillä, ja Karigasniemelle vievän tien risteys jää mieleen, sillä toista ei sataan kilometriin tule vastaan.

100 kilometriä kolmessa tunnissa

Onpahan aikaa rauhoittua ja pohtia autoa ja matkustamista. Pikalatausverkoston ulkopuolella Jaguar I-Pacen nollakelissä tarjoama noin 300 kilometrin turvallinen toimintasäde riittää juuri ja juuri vapaudentunteeseen, muttei suunnitelmasta poikkeamiseen. Täällä tavallisten latausasemien äärellä toimintamatka kertoo järkevän päivämatkan, sillä lisäkilometrejä saa auton omalla 7,4 kilowatin (1×32 A) laturilla odottaa kolmea tuntia sataa kilometriä kohden. Suomessa arvostaisikin kolmivaihelaturia, mutta sellaista Jaguariin ei ainakaan vielä saa.

Latauksesta puheen ollen: ainakin suurella kamera- ja elektroniikkamäärällä reissaava oppii nopeasti arvostamaan I-Pacen kolmea 12V-pistoketta (os. tupakansytytin) ja lukuisia USB-liittimiä, joista toistaiseksi olemme löytäneet kahdeksan kappaletta.

Ei taaskaan revontulia

Jaguar I-Pace

Taustalla virtaa Tenojoki.

Lopulta Utsjoella edessä kohoaa Onnelaksi nimitetty silta, tie Norjaan. Sinne olemme matkalla, mutta emme vielä tänään, joten matka jatkuu Tenojoen vartta itään kohti Nuorgamia ja Euroopan Unionin pohjoisinta sähköauton latauspistettä.

Lämpötila nousee nollaan asteeseen, ja lunta ripottelee laiskasti. Se tarkoittaa rauhallista iltaa. Haaveet revontulikuvauksista saa taas siirtää huomiselle, kun Jaguar pääsee vihdoinkin Jäämeren rannalle. Onkohan maailmassa pohjoisempaa I-Pacea?

Jaa artikkeli

Keskustelu

Valmistajalta: Jaguar

Kaikki koeajot

Uusimmat