Janni Hussi Ralli

Ajoneuvot Moottoriurheilu 28.7.2023

Janni Hussi nousi ennätysnopeasti rallin näköalapaikalle

Ralli vei mediapersoona Janni Hussin kertaheitolla. Viime kesän rallikokeilu on jalostunut tavoitteelliseksi työskentelyksi kohti täysipäiväistä kartanlukijan työtä.

Janni Hussi, 31, on oiva esimerkki siitä, mihin intohimoinen suhtautuminen yhdessä ahkeruuden kanssa voivat johtaa. Vielä viime vuonna, alkukesästä, median moniottelija ei tiennyt rallista juuri mitään. Tuossa vaiheessa oli sovittu yhdestä kisasta JWRC-mestaruuden vuonna 2021 voittaneen Sami Pajarin kyydissä. Kyse piti olla vain lajikokeilusta, johon vauhtilajeista pitävä nainen suostui.

Toisin kävi. Pian Hussi istui toisenkin kisan Pajarin kyydissä, ja oli kuin huomaamattaan antanut pikkusormensa lajin vietäväksi.

Kuluvan vuoden alkuun mennessä sitoumukset seurasivat toisiaan. Tammikuussa oli selvää, että Hussi kartturoi Heikki Kovalaista rallin SM-sarjassa. Samaisessa Skoda Fabiassa istui myös toisen kuljettajan, auton omistavan Matias Henkolan kyydissä.

Viimeisimpänä käänteenä yhteistyötä on viritelty SM1-luokkaa ja valikoituja MM-ralleja niin ikään Skodalla ajavan Lauri Joonan kanssa.

Kaikki tämä alle vuodessa.

Niille, jotka luulevat Hussin purjehtineen lajiin sisään tunnettuutensa avulla, erehtyvät. Ensimmäisen tilaisuutensa hän saattoi saada sitä kautta, mutta kaikki sen jälkeinen on ollut Hussin omaa ahkeruutta ja poltetta lajiin.

Janni Hussi Ralli

Janni Hussin ja Marko Salmisen yhteistyö alkoi pienten sattumusten kautta.

Vinkkimiehen avulla

Mukana vierellä on kulkenut kokenut preppaaja, Marko Salminen, joka on kartturoinut vuosien saatossa useita kotimaan ja kansainvälisen tason kuljettajia. Salminen istui Toyotan tehdaskuljettajana tällä hetkellä työskentelevän Takamoto Katsutan kartanlukijana tämän uran alkuvaiheessa. Nyt rovaniemeläinen lukee nuotteja uudelle japanilaisnimelle, Nao Otakelle, valmentaa bolivialaista rallikuljettajaa Bruno Bulaciaa ja työskentelee välillä myös Toyota-tiimin säämiehenä. Sekä on tietysti Hussin lähin tukihenkilö, aina kun tämä on avun tarpeessa.

Tarvittiin vain sattumusten summa ja yhteistyö Hussin kanssa lähti liikkeelle siltä istumalta. Paikkana toimi lahtelainen hotelli, jossa myös Salminen majoittui Lahti Historic -rallin aikana.

– Sami on lahtelainen ja oli kisan aikana kotonaan yötä. Minä olin kuitenkin ilman tukijoukkoja hotellissa. Menin kisapäivän aamuna hotellin aamiaiselle. Tavallisesti minulla on hirveä nälkä, mutta nyt en pystynyt jännitykseltäni syömään. Yhtäkkiä näin tutut kasvot samassa tilassa. Menin kysymään Markolta tutisevalla äänellä, josko voin liittyä seuraan. Olimme nähneet nopeasti illallisella edellisiltana. Marko antoi numeronsa ja pyysi laittamaan viestiä matalalla kynnyksellä, ja minähän laitoin, Hussi muistelee.

Asiaa tuli nopeasti, sillä polte lajiin syntyi Hussilla salamannopeasti. Myös Salminen, 44, huomasi saman asian, mikä oli erityisen innostava hetki paljon rallin parissa kokeneelle miehelle.

– Jannin motivaatio jäi erityisesti heti mieleeni – etenkin se lause, kun hän harmitteli, ettei saanut kaikkia in-careja (auton sisältä kuvatut videot) talteen, jotta olisi voinut oppia omista virheistään.

Nälkä kasvoi syödessä ja pian Hussi oli itsenäisesti tutustumassa myös muihin lajin parissa toimiviin.

– Se oli jotenkin menoa heti, jotain loksahti päässä sen ensimmäisen rallin aikana. Halusin jatkaa rallia harrastuksena ja nähdä, miten nuotti alkaa asettumaan. Heti Lahden kisan jälkeen laitoin (RTE-Motorsportin yrittäjä Janne) Eroselle viestiä, että laita kamat tulemaan, naurahtaa Hussi.

Siinä vaiheessa paluuta ei enää ollut, eikä taaksepäin tarvinnut katsoa. Ralli oli tullut Hussin elämään vauhdilla ja eteenpäin tähyttiin yhä kasvavin treenimäärin.

Videot omasta suorituksesta ovat parasta materiaalia, sillä niiden tarkastelu ei katso aikaa eikä paikkaa.

– Aloin huomaamatta iltaisin selata somesta myös muiden videoita. Niistä voi saada oppia lisää, ja Marko neuvoi, miten asioita voi treenata kotona incarien mukaan.

Janni Hussi Ralli

Marko Salmisen (oik.), Lauri Joonan (kesk.) ja Janni Hussin (vas.) yhteistyö on laajentunut viime aikoina.

Kiireinen rallikausi

Heti alkuvuodesta tulikin tieto, että Hussi oli lähdössä kotimaiseen SM-sarjaan ja sen korkeimpaan, SM1-luokkaan Kovalaisen kyydissä. Se oli kuitenkin vasta runko kaikelle sille, mitä sittemmin on tapahtunut.

– Olin hakenut harrastuskaveria jo ennen sitä. Minulla oli selkeä ”pläni” jatkaa rallin parissa ennen kuin yhteistyö Heikin kanssa tuli mahdolliseksi.

Nykyisessä toimintamallissa Salminen on aina läsnä vähintään puhelinsoiton päässä, jos sormi menee suuhun.

– Perusjutut osaan, kuten nuottisuunnitelman tekemisen. Kun olen saanut sen tehtyä, Marko tsekkaa, onko se sinnepäinkään. Välillä on ja välillä ei.

Viron MM-rallissa Hussi oli paikalla, koska kävi tekemässä ralliin nuotit yhdessä Joonan kanssa. Viikkoa myöhemmin he olivatkin jälleen ralliautossa, EM-sarjaan kuuluvassa Rooman osakilpailussa.

Vauhti Hussin kartanlukijan uralla tuntuu vain kiihtyvän. Salminen pitää Hussin puolia etenkin silloin, jos yhteistyöehdotus tai pyyntö kartanlukijaksi ei ole hyväksi uran jatkon kannalta.

Yhteistyö Joonan kanssa on kuitenkin parasta, mitä Hussin nuorella ralliuralla on saattanut sattua. Kun kuljettaja on jo mukana kansainvälisissä arvoralleissa, ei ihanteellisempaa paikkaa kehittyä omassa tehtävässä voisi Hussille kuvitella.

Ralli tahdittaa Hussin arkea nykyisin siinä määrin, että hän päätti jättää pääasiallisen leipätyönsä radiojuontajana sikseen, jotta voi keskittyä orastavaan ralliuraansa.

– Olin siinä pisteessä muutoinkin elämässä, että olin tehnyt pelkästään töitä monta vuotta. Jotain muuta piti saada. Eihän sitä koskaan tiedä, mihin tämä kaikki johtaa. Opetellaan nyt asiat huolella, jotta voin joskus olla oikeasti siellä pro-tasolla.

Janni Hussi Ralli

Janni Hussi on nähty kartturina myös F1-sarjasta tutun Heikki Kovalaisen vierellä.

Hermo kestää

Rallikartturina kilpailemiseen Hussilta löytyy tekemistä tukevia luonteenpiirteitä. Välillä sormi saattaa yhä mennä suuhun, mutta ratkaisukeskeisenä ihmisenä Hussi ei jää neuvottomaksi.

– Paineensietokyky on yksi vahvuuksistani. Minulla ei ole rutiinia, jos jotain odottamatonta tapahtuu, mutta olen monessa liemessä keitetty. Tämä on tiimityötä, joka on minulle tuttua jo niiltä ajoilta, kun pelasin 13 vuotta jalkapalloa kilpatasolla. Tiedän, mitä on puhaltaa yhteen hiileen.

Tässä vaiheessa juttutuokiota kuunnellut Salminen ei voi kuin nyökytellä. Juuri tällaisena hän oppi Hussin tuntemaan, kun ralliprojekti ”lähti lapasesta”.

– Janni ei jäädy, vaan tekeminen jatkuu. Ei häntä hetkauta mikään. Hän on iloinen ja reipas ihminen, jonka kanssa on helppo tulla toimeen. Minuakaan ei kiinnostanut ennen auttamispäätöstäni se, että hän on Janni Hussi, vaan se, millainen hän on ihmisenä ja millainen halu hänellä on lajia kohtaan.

Jo lähitulevaisuuden ajokeikat näyttävät erittäin lupaavilta Hussin osalta. Sovittuja kilpailuja riittää niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

– Jotain sarjaa ajetaan varmasti ensikin vuonna. Toiveeni on, että saan tehdä tätä johdonmukaisesti. Mitään lukkoonlyötyä ei vielä ole.

Erityisen kiitoksensa Hussi antaa lajin parissa työskenteleville ihmisille. Vastaanotto on ollut lämmin.

– Jotenkin vetää nöyräksi, kuinka hyvin minut on otettu vastaan. Kaikilla on tietysti ennakkoluuloja, jos pärstä on kulunut etupeltoon lehdissä, mutta siitä huolimatta kaikki on mennyt kivasti. Se lämmittää mieltä. Marko on laupias, joka auttaa minua kehittymään. Ilman häntä tekemiseni näyttäisi ihan erilaiselta. Tuuria oli siinä se, että satuimme samaan aikaan aamupalalle, Hussi päättää.

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat