Ajoneuvot Moottoriurheilu Uutinen 28.9.2019

Kari O. Sohlberg: Suomen F1-kisa KymiRingillä ei mahdoton, mutta vie vielä aikaa

KymiRing Oy:n hallituksen puheenjohtajan mukaan ensin kannattaa viedä MotoGP-hanke kunnialla läpi. Siinä ohessa rata kouluttaa myös nuoria kuskeja kansainvälisille urille.

Kari O. Sohlbergia on ansaitusti tituleerattu suomalaisen moottoriurheilun grand old maniksi. Nyt noihin kokemuksiin on saatu yksi merkittävä lisäys, kun KymiRing-ratahanke, missä Sohlberg on ollut vahvana taustavoimana, eteni monien vaiheiden jälkeen moottoripyörien kuninkuusluokan MotoGP:n testeihin.

Rata alkaa muutenkin olla viimeistelyä vaille valmis, kuten totesimme jo elokuussa, kun pääsimme ensimmäisenä mediana ajamaan kierrokset upouudella areenalla.

Kari O. Sohlberg

Kari O. Sohlberg

Millainen huippukohta KymiRingin valmistuminen kaiken kaikkiaan on?

– Tietenkin on hieno olo, sillä tällaisia hetkiä tulee vastaan vain kerran elämässä. Kyllä tämä yhden samppanjalasin paikka on. Kun kiersimme turva-autolla pari kierrosta valmista rataa ympäri ja nousimme autosta, siinä oli pieni tunnekuohu päällä, Sohlberg tunnustaa.

Haasteita ja palkitsemista

KymiRing-projekti on ollut kaikkea muuta kuin helppo. Sohlberg on nähnyt sen kaikki vaiheet, sillä hän on ollut mukana hankkeessa aivan alusta eli vuodesta 2007 lähtien.

KymiRingin 1,2-kilometrinen takasuora on ainoa laatuaan Suomessa.

Motivaatiota on ammennettu muun muassa hankkeen ainutlaatuisuudesta.

– Takana on pitkä rupeama, ja koko mukana olleelta porukalta on vaadittu fokuksen ylläpitämistä ja hirveää määrää sitkeyttä. Matkan varrella on ollut pakko ottaa vastaan erityyppisiä hankalia asioita ja vain koettaa olla niiden yläpuolella, sillä mehän olemme tehneet ensimmäistä ja ainoaa kansainväliset mitat täyttävää rataa. Suomessa on hienoja ratoja, mutta niillä ei voi järjestää suurkilpailuja, koska radat eivät täytä vaatimuksia.

Timo Pohjola

Timo Pohjola

KymiRingin hankejohtaja Timo Pohjolan roolia radan syntymisessä ei voi kyllin korostaa, kuten totesimme jo kaksi vuotta sitten radan syntyvaiheita kartoittaessamme.

– Kaikki mikä liittyy rataan, on Timon käsialaa. Minun vahvuuteni taas liittyivät rahanhankintaan esimerkiksi valtiovallan suhteen, Sohlberg kertaa.

F1 vaatii vielä enemmän

KymiRing täyttää kaikki kansainväliset vaatimukset aina Formula ykkösiä myöten. Miten realistista F1-kisan järjestäminen Suomessa on?

– Sanoisin, että se ei ole mahdotonta, mutta se tulee vaatimaan esimerkiksi MotoGP-kisoihin verrattuna aivan toisenlaisia fasiliteetteja, kuten isommat mediatilat, leikkauksiin pystyvän sairaalan ja kiinteät katsomotilat.

Radan sijainti tapahtumaa ajatellen on kyllä optimaalinen.

– Jos lasketaan kaikki ympärillä olevat maat, eli Pietarin alue, Baltia ja Pohjoismaat, ollaan jo 30 miljoonassa ihmisessä. Se on jo yleisömäärä, mihin Liberty Media kiinnittää huomiota, Sohlberg valaisee asiaa F1-sarjan kaupallisen omistajan näkökulmasta.

F1-hanke on kuitenkin niin valtava, että se edellyttäisi Sohlbergin mukaan valtiovallankin entistä mittavampaa osallistumista.

– Onhan hallitusohjelmiin kirjoitettu, että Suomeen pitää saada enemmän kansainvälisiä kisoja ja tapahtumia, jotka kasvattavat tietoisuutta ja tuovat rahaa. Tämä olisi yksi iso sellainen – tosi iso. Asia pitäisi kokea niin, että se luo vielä enemmän näkyvyyttä uudenaikaisesta teknisestä maasta kuin MotoGP, joka jo sinänsä on suuri harppaus. Menee kuitenkin vielä aikaa ennen kuin sellainen olotila pystytään synnyttämään, Sohlberg toppuuttelee.

Muutakin kuin moottoreita

Katse onkin hyvä pitää toistaiseksi tässä päivässä.

– Mielestäni meidän on nyt keskityttävä MotoGP:hen ja vietävä se kunniallisesti läpi. Samalla tulee paitsi kokemusta, myös luottamusta omaan osaamiseen ja uskoa tulevaan.

Kuvassa näkyvää varikkorakennusta laajennetaan ja varikon ulosmenotie levennetään ensi kaudeksi.

Sohlberg painottaa, että radalla on merkityksensä myös kotimaisia kuskeja ajatellen.

– Ajatuksena on se, että suomalaisten nuorten urheilijoiden ei tarvitse mennä merta edemmäksi kalaan, vaan he pystyvät treenaamaan täällä vaativissa kansainvälisissä oloissa. KymiRingin vaatimustaso on samaa luokkaa minkä he kohtaavat sitten, kun he menevät ulkomaille kilpailemaan.

MotoGP-testien jälkeen Suomen osakilpailu on jo naulittu ensi vuoden kalenteriin: kisa ajetaan 12. heinäkuuta. Toisena ensi vuoden isona tapahtumana ovat 29.–30.8. ajettavat, yhteensä viiden motocross-luokan MM- tai EM-osakilpailut. Motocross-rata sijoittuu radan tapahtumakentälle pääsuoran välittömään läheisyyteen.

Eikä KymiRing ole aivan pelkkää bensankatkua.

– Tänne on suunniteltu alkuun neljä moottoriurheilutapahtumaa vuodessa, ja tavoitteena on saada saman verran isoja yleisötapahtumia moottoriurheilun ulkopuolelta. Sen mahdollistaa muun muassa suuri tapahtumakenttä sekä yhteistyö Lahti Eventsin kanssa, Sohlberg luettelee.

Jaa artikkeli

Keskustelu

Kaikki koeajot

Uusimmat