Käytetyt erikoisuudet – Volvo Valp – tori autot

Ajoneuvot Käytetyt erikoisuudet 4.4.2022

Käytetyt erikoisuudet – Volvo Valp

Sotilaskäytössä kyseessä oli pieni autonpentu. Nyt Volvo Valp on kuitenkin käypä harrasteajoneuvo.

Myöhään 1950-luvun loppupuolella Ruotsissa käyttöönotettu uusi maastoajoneuvo herätti varusmiehissä jopa hieman hilpeyttä, sillä siinä määrin alimittainen tämä pieni laite oli. Tästä ilmeisesti juontuu myös sen lempinimi: Volvo Valp oli syntynyt. Ruotsiksi Valp tarkoittaa pentua.

Ruotsissa järjestettiin 1950-luvulla tarjouskilpa armeijan uudesta maastoajoneuvosta, jonka voitti Volvon prototyyppi. Tekniikka pohjautui pääosin Volvon henkilöautomalleihin, joka auttoi hinnan pitämistä kurissa. Huhujen mukaan ensimmäinen 90 auton esisarja oli varustettu 1,6-litraisella B16-moottorilla ja näiden virallisena mallimerkintänä olisi toiminut L2304.

Käytetyt erikoisuudet – Volvo Valp

L3314 on lempinimeltään pentu.

Varsinaisen tuotantosarjan auton tunnetaan joka tapauksessa mallimerkinnällä L3314 ja niissä olikin muutamaa desiä suurempitilavuuksinen moottori. Tästäkin oli vaikka kuinka runsaasti erilaisia versioita mitä kekseliäämpään käyttöön. Kuvaaviin ruotsinkielisiin nimiin kuuluivat Personlastterrängbil, Radiopersonterrängbil, Pansarvärnspjästerrängbil, Pansarvärnsrobotterrängbil sekä paloautoversio Brandterrängbil.

Mallin seuraaja jakautui kahtia. Varsinainen armeijakäyttöön tarkoitettu ajoneuvo kasvoi kokoa, ja samalla hintaa, kuten arvata saattaa. Vuonna 1974 esitelty uutuus sai nimekseen C303.

Käytetyt erikoisuudet – Volvo Valp

Mallistoon lukeutui lukuisia eri versioita, jotka soveltuivat kaikki erilaisiin tehtäviin.

Tästä syntyi toive saada markkinoille pienempi ja edullisempi auto, hieman kuin Volvo Valp siihen saakka tunnettiin. C202 esiteltiin siivilikäyttöön vuonna 1977.

Päivityksiin lukeutui muun muassa Volvo 240-mallin 2,0-litrainen B20A-moottori sekä juuri esitellyn Volvo 244 -mallin M45-vaihdelaatikko. Näiden lisäksi myös matkustusmukavuudeltaan kohennettu malli myytiin nimellä Laplander ja se valmistettiin Unkarissa.

Käytetyt erikoisuudet – Volvo Valp

Tornion Volvo Valp on selvästi soveltuva myös työntekoon.

Käytetty erikoisuus – Volvo Valp

Torniossa on tarjolla Volvo Valp, jonka vuosimallia emme lähde arvaamaan. Myynti-ilmoituksessa tätä ei nimittäin kerrota. Sen sijaan mittarilukema 35 000 kilometriä on myynti-ilmoitukseen merkitty.

Ilmoitetun tilavuuden perusteella moottorina pitäisi olla, muun muassa Amazonista tuttu, vapaasti hengittävä 1,8-litrainen nelisylinterinen. Valpissa se tuottaa noin 65 hevosvoimaa.

Käsivalintaisen vaihteiston pohjana on toiminut Volvon M40. Kuljettaja vastaa itse nelivetojärjestelmän kytkemisestä.

Käytetyt erikoisuudet – Volvo Valp

Auralla varustettu ruotsalainen on nähnyt lunta. Sen verran myynti-ilmoituksesta ainakin selviää.

Värinä on hyvin asiaankuuluva vihreä. Auton ajovalojen luoma ilme kertoo, että se on itse yhä hieman huuli pyöreänä saamastaan lempinimestä. Pentu sopii kyllä hienosti tälle pienelle pötkylälle.

Myynnissä olevan yksilön varusteluun kuuluu led-teknologialla toteuttua valaistusta, vetokoukku sekä aura. Eiköhän se lumenluonti ala sujua, kun vihreä Volvo Valp hörähtää käyntiin.

 

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat