Ford Focus ST-Line Hybrid

Ajoneuvot Koeajo 5.5.2022

Koeajo: Ford Focus 1.0 Ecoboost Hybrid – Perusvarmaa paranneltuna

Uudistunut Ford Focus Hybrid on täällä – nyt vihdoin myös kaksoiskytkinautomaattivaihteistolla. Hyvää: Keskimääräistä parempaa B&O:n äänentoistoa, kevythybridijärjestelmän toimintaa. Huonoa: kevyehköä ohjaustuntumaa, alustan viimeistely.

Ford ei ole siitä hirveää äläkkää pitänyt, mutta yksi merkittävimpiä muutoksia Ford Focuksen uudistumisessa on, että hybridiversion saa nyt myös automaattivaihteisena.

Se on siinä mielessä merkittävää, varsinkin kun hybridin tultua pari vuotta sitten Focus-mallistoon, ihmetyksen aiheena oli, että kuinka vain manuaalivaihteisena?Ford Focus ST-Line Hybrid

Tutut elementit yhdessä

Nyt 7-portaisesta kaksoiskytkinvaihteistosta voi nauttia 1-litraisen Ecoboost-moottorin yhteydessä, jota avustaa Fordin kevythybriditekniikka. Litrainen Ecoboost on tuttu jo vuosien takaa, kuten myös siihen pari vuotta sitten yhdistetty kevythybridijärjestelmä. Powershift-kaksoiskytkinvaihteisto on toki ennestään tuttu, mutta nyt tämä koko paketti nähdään ja koetaan ensi kertaa yhdessä.

Samalla kun Focus sai hybridien yhteyteen kaksoiskytkinautomaatin, se uudistui muutenkin. Kysymyksessä on niin sanottu mallisukupolven puolivälissä tehtävä facelift, kasvojenkohotus.

Ford Focus ST-Line Hybrid

Fordin 1-litraisesta 3-sylinterisestä turboahdetusta Ecoboost-moottorista on koko sen kymmenvuotisen olemassaolon ajan puhuttu ihmemoottorina. Alunperin pieni moottori kehitettiin nimenomaan päästötalkoiden näkökulmasta ja pari vuotta sitten sen yhteydessä hypättiin myös kevythybriditekniikkaan. Fordilla kevythybriditekniikan ja Ecoboostin yhteistyöstä on ilmeisesti saatu sen verran hyviä kokemuksia, että voimalinjaa on kehitetty edelleen mukavampaan ja käyttäjäystävällisempään suuntaan kytkemällä se kaksoiskytkinvaihteiston yhteyteen.

Kevythybridijärjestelmä on kevyt

Fordin kevythybridissä on hihnakäyttöinen integroitu käynnistysmoottori sekä generaattori, joka ottaa talteen jarrutuksessa ja moottorijarrutuksissa syntyvää hukkaenergiaa ja varastoi sitä 48 voltin litiumioni-akkuun. Koska kysymyksessä on kevythybriditekniikka, Focuksella ei voi ajaa pelkällä sähköllä, mutta akkuun latautuvaa energiaa voidaan käyttää bensiinimoottorin apuna ihan tavallisessa ajossa ja kiihdytyksissä. Lisäksi moottorin sähköiset apulaitteet käyttävät ajosta syntyvää hukkaenergiaa.

Ford Focus ST-Line Hybrid

Kun normaalisti Fordin 114-kilowattisesta (155 hv) bensiinimoottorista saadaan vääntöä 190 newtonmetriä, ja overboost-toiminnolla hetkellisesti 220 newtonmetriä, sähköisen järjestelmän avulla vääntö nousee tarvittaessa kiihdytyksissä 240 newtonmetriin kierrosluvulla 2500. Auton paino nousee kevythybriditekniikan vuoksi vain alle 30 kiloa.

Pieniruokainen

Dieselmottorit ovat tunnettuja hyvästä väännöstään ja Fordin kevythybriditekniikan ansiosta tällä yhdistelmällä päästään melkein diesel-lukemiin. Kulutuksessa myös, sillä Focus kulkee reilulla viidellä litralla normiajossa, oikein pihistellen voi päästä jopa viittä litraa alhaisempiin lukemiin. Muutenkin Focuksen voimalinja on puhdikas ja miellyttävä ajaa. Powershift-kaksoiskytkinvaihteisto hoitaa tehtävänsä huomaamattomasti, eli siis hyvin.

Ohjaus Fordissa on keskinkertainen, hieman kevyt ja vasteeton. Alustan tuntuma tiehen on myös aavistuksen pintakova ja huonommalla tiellä röykyt tulevat hieman läpi. Maantiellä matka-ajossa Focus on hyvä, eikä ajo muodostu missään vaiheessa puuduttavaksi.Ford Focus ST-Line Hybrid

Ford Focuksen neljännen sukupolven faceliftin myötä autoa uudistettiin reilusti myös ulkoa ja sisältä. Ulkona selkein muutos on keulassa, jossa auton keulan ilme määräytyy nyt entistä enemmän auton varustetason mukaan. Fordin ovaalilogo on myös siirretty maskin yläreunaan, aiemmin logon löysi keulasta konepeiton ja maskin väliin jäävältä alueelta.

Sisätilat muuttuivat edukseen

Koeajetun ST-line-varustelun Focuksen keulan ilme on nimensä mukaisesti hyvin sporttinen. Sumuvalot on myös nostettu pois etuhelmasta samaan valoelementtiin muiden valojen kanssa. Takana ST-line-varustelua ilmentää muun muassa pieni takadiffuusori. ST-linen 10 millimetriä matalampi alusta antaa sille myös hieman lisää urheilullista näkökulmaa sekä tuntumaa.

Ford Focus ST-Line Hybrid

Sisätiloissa suurimmat muutokset ovat tietoviihdejärjestelmässä. Näytön koko kojelaudan päällä on kasvanut peräti 13,2 tuumaan. Uumeniinsa se kätkee Fordin uusimman Sync 4 -järjestelmän ja tämän avulla Ford valmistautuu myös Focuksen kohdalla digitalisaatioon, esimerkiksi siihen, että erilaisia Fordin Power Up -päivityksiä voidaan tulevaisuudessa syöttää myös Focukseen langattomasti.

Ford Focus ST-Line Hybrid

Kun näytön koko kojelaudalla on kasvanut, perinteisten painonappien ja fyysisten kytkimien määrä on samalla vähentynyt, kun esimerkiksi ilmastoinnin ja lämmityksen painikkeet on siirretty kosketusnäytön alareunaan.

Musiikista nauttivan varuste

Matkapuhelimen käyttö Apple Car Playn kautta on vaivatonta ja tekee ajokokemuksesta miellyttävän. Puhelimen, navigoinnin ja esimerkiksi Spotifyn käyttö on vaivatonta. Koeajetussa yksilössä lisävarusteena ollut B&O:n Play Premium -äänentoistojärjestelmä tarjoaa on keskimääräistä parempaa kuunteluelämystä. Tämä varuste voisi olla lisävarustelistalta ruksimisen arvoinen hankinta, sillä se on hinnoiteltu vain 500 euroa maksavaksi.

Sisätiloissa uudistuneessa Focuksessa kaikki muutkin asiat on varsin mallikkaasti ja uudistukset ovat tehneet sille pelkästään hyvää. Ilme ja fiilis ohjaamossa kestää nyt ihan hyvin tätä päivää.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Ford

Kaikki koeajot

Uusimmat