Hyundai Kona electric

Ajoneuvot Koeajo 18.3.2021

Koeajo: Hyundai Kona Electric siirtyi etäilemään, ja lataakin nopeammin

Hyundai Kona Electric sai pieniä päivityksiä ulkonäköönsä, mutta ennen kaikkea Bluelink-etäkäyttötoiminnot ja kolmivaihelatauksen. Hyvää: helppous, energiatehokkuus, etäkäyttötoiminnot, kolmivaihelataus. Huonoa: ei hienostunein voimalinja, muovisuus.

Korealaiset ovat jo muutaman vuoden ajan tehneet erinomaisen helppokäyttöisiä sähköautoja, jotka ovat vakuuttaneet myös alhaisella energiankulutuksellaan. Tähän joukkoon kuuluu Hyundai Kona Electric, joka päivittyi vielä aiempaakin paremmaksi.

Hyundai Kona electric

Ulkoisesti uudistus näkyy parhaiten keulassa, joka on aiempaa saumattomampi. Lisäksi pyöränkaaret ovat nyt korinväriset eivätkä harmaata muovia kuten aiemmin, auto on 40 mm aiempaa pidempi ja valot on muotoiltu uudelleen niin edessä kuin takanakin.

Hyundai Kona electric

Digiä arkea helpottamaan

Mittaristo on muutettu täysdigitaaliseksi ja kasvatettu 10,25-tuumaiseksi. Mittariston ilme ei aivan yllä parhaiden eurooppalaismerkkien tasolle, mutta kokonaisuus on silti varsin hyvä joihinkin aasialaiskilpailijoihin verrattuna. Mikä tärkeintä, oleelliset tiedot kuten toimintamatka ja kulutus ovat aina näkyvissä.

Hyundai Kona electric

Uusi käyttöliittymäkään ei ole itsessään kummoinen, mutta lisävarusteisen 10,25-tuumaisen tietoviihdejärjestelmän näytön myötä autoon saatava Bluelink-palvelukokonaisuus riemastuttaa sähköauton käyttäjää.

Hyundai Kona electric

Puhelinsovelluksella voi tehdä viime aikoina yleistyneitä etäkäyttötoimintoja kuten ovien lukitsemisen, lämmityksen ajastamisen ja auton sijainnin selvittämisen – ja sähköautossa myös latauksen ajastamisen vaikkapa edullisimpaan ajankohtaan.

Hyundai Kona electric

Etenkin kotilataajille etäkäyttötoiminnot ovat odotettuja. Itse autossa Bluelink mahdollistaa esimerkiksi reaaliaikaisten liikennetietojen saamisen ja joidenkin huoltoasemien polttoainehintojen tarkastelun.

Latausaika alle puolet entisestä

Myös parempi Type 2 -lataus on erittäin tervetullut uudistus. Aikaisemmin Kona Electric latasi vaihtosähköä aina yhdellä vaiheella, mutta nyt kolmivaihelataus on vakiovaruste molemmissa akkuversioissa. Käytännössä tämä tarkoittaa 16 A -sulakkeen kautta ladattaessa tyhjästä täyteen -latausajan nopeutumista yli 20 tunnista seitsemän tunnin kieppeille.

Hyundai Kona electric

Ajettavuudeltaan ja tekniikaltaan Kona ei ole muuttunut. Markkinoiden tuoreimpiin sähköautoihin verrattuna voimalinja tai luistonesto eivät ole aivan yhtä hienostuneita, mutta ero polttomoottoriautoihin on edelleen selvä.

Hyundai Kona electric

Istuma-asento on yhä korkeampi kuin polttomoottorimallissa, ja koeajoyksilömme istuin oli turhan tyköistuva isokokoisemmalle kuljettajalle. Harmaita hiuksia aiheutti myös aggressiivinen kaista-avustin, joka oli pakko ottaa joka lähdön jälkeen pois päältä muutaman valikkomutkan kautta.

Hyundai Kona electric

Nämä ovat kuitenkin pieniä moitteita muuten erinomaisessa autossa. Kulutus oli talvikelilläkin hyvällä tolalla: enimmäkseen moottoritieajoa sisältäneen ajon keskikulutus asettui lukemaan 18 kWh/100 km, mikä tarkoittaisi tällä suuremmalla 64 kWh:n akulla reilun 350 kilometrin toimintamatkaa. Toimintamatkaennustus on poikkeuksetta oikeilla jäljillä, joten matkanteko on huoletonta.

Mainittakoon vielä, että seitsemän vuoden takuustaan tunnettu Hyundai on muuttanut 1.8.2020 alkaen takuunsa viiden vuoden mittaiseksi, mutta kilometrirajaa ei edelleenkään aseteta.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Hyundai

Kaikki koeajot

Uusimmat