Subaru Forester e-Boxer

Ajoneuvot Koeajo 8.5.2019

Koeajo: Subaru Forester e-Boxer – omilla poluillaan

Viidennen sukupolven Subaru Forester saapuu vain yhdellä moottorivaihtoehdolla: e-Boxeriksi nimetyllä kevythybridillä. Hyvää Yksityiskohtiin panostus, näkyvyys ulos, tilat. Huonoa Tehoton ja kierroksilla karkea moottori.

Nopealla vilkaisulla uutuutta ei erota. Subaru Forester näyttää yhä omalta itseltään. Autoon tehdyt muutokset ovat enemmän vaihdoksen kuin kehityksen nimissä tehtyjä. Lisäkromin ohella katumaasturin viidennen sukupolven erottaa perästä, jossa ikkunaa ympäröivät mustat muovit jatkuvat hieman kummallisesti takavaloihin asti.

Subaru Forester e-Boxer

Sisätilojen muutokset ovat suurempia: materiaalit ovat subarumaisen teknisiä, mutta tyylisuunta on hienostuneempi ja yksityiskohtiin on käytetty enemmän huomiota. Peruslinjat ovat yhä merkin muista malleista ja edeltävästä Foresterista tuttuja: ohjauspyörä on täynnä painikkeita ja mittariston sekä kosketusnäytön lisäksi informaatiota löytää kojetaulun päällä olevasta näytöstä.

Huomio yksityiskohdissa

Subaru Forester e-Boxer

Erikoisuuksien ympärillä on toimiva ohjaamo, jossa on kiinnitetty huomiota pieniin ja suuriin yksityiskohtiin. Esimerkiksi takaistuimen kynnyslista on muotoiltu seisottavaksi kattotelineiden kuormaamista varten, ja ohuiksi muotoillut pilarit tarjoavat erinomaisen näkyvyyden ulos. Valmistaja kertoo tehneensä runsaasti parannuksia myös melutasoon ja etujalkatilojen tasaisempaan lämpiämiseen. Sähkökäyttöinen takaluukkukin aukeaa nyt lähes puolet entistä nopeammin.

Suurten muutosten sijaan Subarun sukupolvenvaihdos keskittyy pieniin elämää helpottaviin parannuksiin. Sellaiset eivät muutaman tunnin mittaisessa ulkomaan koeajossa vielä nouse esiin, vaikka arjessa elämää helpottavatkin. Yksi tällainen lisä on kasvotunnistus, joka säätää auton asetukset kuljettajakohtaisesti pelkän naaman perusteella.

Subaruilla on tapana tuntua alkuun vähän oudoilta, kenties kolhoiltakin. Aiempien kokemusten perusteella pidempiaikainen altistus saa mielen muuttumaan, ja tottumisen jälkeen kokonaisuus alkaa miellyttää. Vasta pidempi kotimaan koeajo näyttää, päteekö sama havainto uuteen Foresteriinkin, mutta mitään estettä emme havainneet.

Subaru Forester e-Boxer

Lisävoiman kaipuu

Potentiaalia suureen uudistukseenkin on tarjolla: ainoa moottorivaihtoehto on hybridi. Perustana on tuttu kaksilitrainen bokserinelonen, nyt e-Boxeriksi nimettynä. Järeästä hybridisaatioista ei ole kyse. 150-hevosvoimaisen ahtamattoman bensiinimoottorin perässä on 16,7-hevosvoimainen ja 65 Nm vääntävä sähkömoottori. Yhteistehoksi kerrotaan voimanlähteiden summa: 167 hevosvoimaa ja 259 newtonmetriä. Järjestelmän perässä on tuttu portaaton Lineartronic-vaihteisto ja neliveto.

Hybridisointi ei muuta ajokokemusta. Moottori on kevyelläkin kuormalla hieman ponneton ja yläkierroksilla karkeakäyntinen. Pieni turboahdin tai huomattavasti voimakkaampi sähkömoottori tekisi Foresterille hyvää.

Tarkempaa analyysia voimalinjan toiminnasta joudumme odottamaan Suomeen saapuvia autoja. Tanskassa ajossa oli Kiinan markkinoiden autoja, jotka eroavat meille saapuvista vaihteisto-ohjaukseltaan. Myöskään kuvissa näkyvää ruskeaa nahkaverhoilua ei Euroopassa nähdä.

Hyviä muutoksia, mutta…

Foresterin ajettavuus on lupaava, vaikka autojen rengastus ei vastannut Eurooppaan tuotavia malleja. Alusta on jämäkänpuoleinen, muttei epämukava. Etenkin suuremmat töyssyt ylittyvät hienosti. Ohjaus ei saa samaa kiitosta, sillä keskialue tuntuu tahmealta ja vähän huteralta.

Subaru Forester e-Boxer

Viidennen sukupolven Forester jättää hieman ristiriitaisen ensivaikutelman. Muotoilumuutoksia lukuun ottamatta Subaru on keskittynyt parantamaan todellisia ominaisuuksia keinotekoisen uudenluomisen sijaan. Se on hieno periaate, mutta vähitellen huomiota pitäisi kiinnittää myös voimalinjaan – tehokkaampi hybridisointi olisi tarjonnut mainion ratkaisun.

Foresterit saapuvat Suomeen loppuvuodesta, ja hintahaitari on Base-mallin 44 393 eurosta Summitin 53 801 euroon.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Subaru

Kaikki koeajot

Uusimmat