8.10.2023

Koeajo: Toyota Prius – ekoikonin uudet kuteet

Kuva Eetu Kokkonen
Toyota Prius

Joskus automallit voivat ajan myötä jäädä ilman selkeää roolia mallistossa. Silloin vaihtoehtona yleensä on joko mallin lopettaminen, tai reipas uusiutuminen. Toyota Prius valitsi näistä jälkimmäisen. Hyvää: Kulutus, voimalinjan toiminta, ajettavuus. Huonoa: Hidas lataus, pieni tavaratila, ei vetomassaa.

Toyota Prius tuo varmasti jokaiselle mieleen ekoauton. Auto syntyi alun perin demoamaan Toyotan hybriditekniikkaa yli kaksi vuosikymmentä sitten – ja vuosikausia malli onkin toitottanut hybridivoimalinjan ja pienen polttoaineenkulutuksen ilosanomaa. Viime vuosina Priuksen merkitystä mallistossa on välillä joutunut jo hieman ihmettelemään.

Toyota Prius

Nyt Priuksen tehtävä on aiempaa selkeämpi. Sitä saa jatkossa ainoastaan lataushybridinä, sillä täyshybridiä haluaville Toyotan mallistossa on vaihtoehtoja yllin kyllin. Lisäksi täysi muutos tyylissä tarkoittaa, ettei Prius enää herätä edes Esson baarissa naureskelua hippiydestä ja maailman pelastamisesta. Kaikkiaan Priuksen tehtävä on nyt edustaa malliston ei niin käytännöllistä, mutta sitäkin tyylikkäämpää päätä – ja ennen kaikkea taloudellisesti.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kuka kaipaa kilowattitunteja?

Prius on aina etuvetoinen, moottori aina kaksilitrainen ja voimalinja aina ladattava. Ajoakun kapasiteetiksi ilmoitetaan 13,6 kilowattituntia, joka ei tänä päivänä ole enää hirmuinen lukema.

Toyota Prius

Hyvin pian koeajon aikana Prius kuitenkin osoittaa sen, ettei se ihan oikeasti tarvitse tämän suurempaa akkua. WLTP-sähkötoimintamatkaksi ilmoitetaan 72 kilometriä, jonka maantieajossa saa käytännössäkin toteutumaan kerta toisensa perään. Huonoimmillaankin lämpimässä kesäkelissä toimintamatka jäi 60 kilometrin tuntumaan.

Toimintamatkaa enemmän jää kaipaamaan kolmi-, tai edes kaksivaihelatausta. Kotona yön yli lataaville 3,3 kW:n latausteho on toki riittävä seuraavan päivän ajoihin, mutta esimerkiksi kauppakeskuksissa asioidessa johtoa ei matalan tehon vuoksi edes jaksa kytkeä kiinni. Tyhjästä täyteen akku latautuu huipputeholla neljässä tunnissa.

Toyota Prius

Kiitos kuitenkin Toyotan tuoreimman sukupolven hybriditeknologian, ei itku pääse vaikka akun varaus menisikin nollaan. Kulutus on akku tyhjänäkin erittäin kohtuullista.

Napakka ajaa, muttei epämukava

Sen lisäksi, että Prius näyttää nyt ainakin eurooppalaisten silmään aiempaa haluttavammalle, myös sen ajo-ominaisuuksiin on panostettu. Kuljettajan paikalla kaikki on kunnossa – kuten tämän päivän Toyotissa tuuppaa olemaan. Penkki tukee perusajoon riittävästi, mutta on myös mukavan pehmeä.

Toyota Prius
Minkä taakseen jättää sen edestään löytää. CH-R:stä pois jääneet karmikahvat kuuluvat nyt Priukseen.

Ajossa ohjaus on huomaamaton, eli toisin sanoen varsin onnistunut. Vetelyjä ei ilmene ja auto liikkuu kovemmassakin vauhdissa varsin vakaasti. Rengasmelu on etenkin moottoritienopeuksissa selkeää.

Portaaton voimalinja toimii sulavasti, ja tehoa piisaa niin ettei ohituksiin tarvitse etukäteen erityisesti varautua. Tuttuun Toyotan portaattoman voimansiirron tapaan täyttä voimaa hakiessa moottori meluaa melkoisesti, mutta matkanopeuden saavutettua pärinät eivät enää häiritse. Häiritsevin ääni on kuitenkin erilaisten varoittimien piippaukset, jotka saa kuitenkin kytkettyä pois päältä mittaristovalikon kautta.

Alusta on kurveissa yllättävän jämäkkä, kallistelua ilmenee vain sopivissa määrin, ja silti isommat epätasaisuudet ylittyy varsin mukavasti. Välillä epätasaisuudet aiheuttavat autoon kuitenkin pienehköä nyökkimistä. Ensimmäistä kertaa Priusta on kuitenkin ilo ajaa.

Tasan nollan vetomassa

Viistosta olemuksestaan huolimatta Priuksen takapenkille sopii 185-senttimetrinenkin vielä kohtalaisen hyvin. Aiemmin Priuksia on näkynyt aika paljon takseinakin ympäri Euroopan, mutta nykyinen alle 300-litrainen tavaratila voi olla siihen käyttöön jo liian vähän.

Lisäksi käytännöllisyyttä rokottaa se, ettei Priuksessa ole lainkaan vetomassaa, eli sitä ei voi käyttää arjessa edes satunnaiseen kevytperäkärryn siirtämiseen – joka on Suomessa monelle varsin oleellinen asia.

Toyota Prius
Erityismaininnan Prius saa käytännöllisistä fyysisitä painikkeista.

Koeajossa olleen Premium-varustellun mallin hinta alkaa 51 054 eurosta, joka on tämän kokoluokan autosta jo melko summa rahaa. Pitää kuitenkin muistaa, että etenkin kotilataaja säästää ajokuluissa Priuksella kuin täyssähköautoilija konsanaan, mikäli tyypillinen arkiajosuorite jää 70 kilometrin tuntumaan. Yhtä kaikki – markkinoiden halvimipiin lataushybrideihin se ei kuulu.

Edullisimmillaan Priuksen saa Active-varustelulla 43 980 eurolla, jolloin autosta puuttuu lähinnä lämmitettävän ohjauspyörän ja ilmastoitujen istuimien kaltaisia mukavuusvarusteita. Esimerkiksi sähkösäätöiset istuimet, peruutuskamera ja LED-ajovalot kaukovaloautomatiikalla kuuluvat kuitenkin jo edullisimpaan varusteluun.

Teksti ja kuvat: Eetu Kokkonen

Toyota Prius 2.0 Plug-In Hybrid Premium

Hinta alkaen

51 054 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

52 031 €

Moottori

Ladattava hybridi bensiinilmoottori 1 987 cm3, 4 sylinteriä, portaaton vaihteisto, etuveto.

Teho

112 kW (152 hv), 6000 r/min

Vääntö

190 Nm (4000–5200 r/min)

Vääntö

190 Nm (4000–5200 r/min)

Akku

Akuston energiasisältö teoreettinen: 13,6 kWh.

Toimintamatka

72 km

Hybridijärjestelmän yhteisteho

164 kW

Kiihtyvyys 0–100 km/h

6,8 s

Huippunopeus

177 km/h

Mitat

pituus 4599 mm, leveys 1782 mm, korkeus 1420 mm, akseliväli 2750 mm
Tavaratila: 284 l
Omamassa: 1620 kg

Euro NCAP

Ei testattu

Takuu

3 vuotta / 100 000 km, hybridijärjestelmä 5 vuotta ja 100 000 km

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat