10.5.2024

Sähköpyörän koeajo: Bionicon Wyatt 2 – lupaa vauhtia ja menohaluja

Kuva Tuomas Rajala

Bionicon on Suomessa vielä melko uusi sähköpolkupyörämerkki, joka tukeutuu vakuuttavaan Boschin ajojärjestelmään.

Bionicon on Suomessa vielä hieman tuntemattomampi pyörämerkki. Bionicon on saksalainen pyörävalmistaja, jolta löytyy niin sähköpyörää kuin luomupyörääkin. Suomessa Bioniconin maahantuojana ja myyjänä toimii Sähköpyöräkeskus.

Kun puhutaan Bioniconin sähköpyöristä, saksalaisuus ja Boschin ajojärjestelmä tuovat tuntemattomaan merkkiin uskottavuutta – joka on tietysti tärkeä asia silloin, kun uudella merkillä pyritään uudelle markkinalle.

Moottorin koeajossa olleessa Bionicon Wyatt 2 -sähköpyörässä on Boschin Performance CX -ajojärjestelmä, joka tarjoaa tutut 85 newtonmetriä vääntöä. Bosch on ajojärjestelmien toimittajana tällä hetkellä Shimanon lailla yksi suurimmista, mutta myös vakuuttavimmista. Boschin päivitetyt ajojärjestelmät tuovat sähköpyöriin hyvän ja tasaisesti toimivan voimalinjan.

Wyatt 2 -pyörässä oleva Boschin moottori onkin uusinta Gen 4 -sukupolvea. Sähkömoottori on kehittynyt melkoisesti edellisestä sukupolvesta. Sen hyökkivä käytös ensimmäisestä polkaisusta lähtien on nyt poissa ja moottori on säädetty pehmeämmäksi ja luonnollisemman tuntuiseksi. Kaikkia käytös ei välttämättä miellytä, mutta suurinta osaa varmasti. Jotkut käyttäjät voivat olla sitä mieltä, että vanhan sukupolven hyökkäävä käytös oli jopa miellyttävää ja tarpeellista.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Edullisemmalla näytöllä

Boschin järjestelmään kuuluu monesti myös Kiox 300 -näyttö. Bionicon Wyatt 2:n hintaa on saatu pudotettua, jopa järkevästikin jättämällä Kiox 300 -näyttö pois ja se on korvattu Boschin Intuvia 100 -näytöllä. Sähköavustusta ja Intuvia-näyttöä ohjataan Boschin tutusta ohjaimesta, jossa painikkeita saa hieman vauhdissa hakea. Ohjain ei ole selkein mahdollinen.

Intuvia-näyttö ei ole ole värinäyttö eikä sen kontrasti ja visuaalisuus ole missään tapauksessa Kioxin luokkaa, mutta se on hyvä budjettinäyttö ja ajaa asiansa ihan hyvin. Sillä pärjää, varsinkin silloin jos haluaa säästää pari kolme sataa euroa. Bionicon Wyatt 2 maksaa noin 5 000 euroa.

Saksalaisuus näkyy Bioniconin pyörissä muutenkin. Bionicon Wyatt 2 huokuu laadukkuutta, jossa esimerkiksi rungon viimeistelyyn on panostettu.

Jarruina Bioniconissa on Maguran MT5:t, edessä levy on 203-milllinen, takana 180-millinen. Maguran kokoonpanossa on hyvä pysäytysvoima, hyvä kahvatuntuma sekä se on kokoonpanona hyvä ja riittävä tämän hintaluokan pyörään. 

Vaihteisto Bioniconissa ovat Sramia. Takana on Sramin SX Eagle -vaihtaja, joka on Sramin lähtötason vaihteisto, mutta se on Bioniconiin ihan passeli, SX:llä ratsastavat vielä monet kalliimmatkin pyörät.

Jousituksen liikematka on myös pyörän hintaluokan huomioon ottaen riittävä, esimerkiksi etupään Fox 36 Performance tarjoaa 160 millimetriä joustoa. Se riittää hyvin monelle alamäkihurjasteluun. Ei parasta, eikä kalleinta sekään, mutta monelle riittävää.

Tykkää vauhdista

Bionicon Wyatt 2 on enduro-pyörä ja se tykkää vauhdista, se lupaa hyvin vauhtia ja menohaluja. Pyörän geometria on luonteva, Wyatt 2 on helppo käsitellä vauhdissa, siinä on ketteryyttä ja vauhdin kestoa samassa. Pyörä on myös tasapainoinen ja vakaa kaikissa olosuhteissa. 

Bionicon Wyatt 2 tuntuu erittäin tasapainoiselta pyörältä kovassa vauhdissa, mutta sen lisäksi se on hyvä kiipeämään. Yhdistettynä hyvin toimivaan Boschin voimalinjaan sekä Wyatt 2:n sekarengastukseen, Wyatt 2 kiipeää todella vaivattomasti jyrkätkin mäet ja luotto pyörää kohti säilyy koko ajan. Pyörän tasapaino säilyy ylämäessä hyvin jyrkälläkin, etupää pysyy hyvin kiinni alustassa ja säilyttää pyörän ohjattavuuden koko ajan hyvin.

Monipuolisuus on Bionicon Wyatt 2:n juttu, pyörä on hintaansa nähden hyvä kaikenlaisissa tilanteissa, se on enduro, mutta se toimii myös traileilla erinomaisen hyvin.

Bionicon on tervetullut merkki Suomen pyörämarkkinoille ainakin yhden testimallin perusteella. Wyatt 2 on myös Bioniconin ehdottomia lippulaivoja, mitä tulee saksalaismerkin täysjousitettuihin maastopyöriin.

Hyvää ja huonoa

  • Monipuolisuus
  • Kiipeämiskyky
  • Ajojärjestelmän toiminta
  • Sähkömoottorin ohjain

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Bionicon Wyatt 2

SÄHKÖMOOTTORI Bosch Performance CX Gen 4, 85 Nm, 250 W

Sähkömoottorin ohjain Bosch Intuvia 100

Akku Bosch Powertube 625 Wh, irroitettava

Vaihteisto SRAM SX Eagle, takaratas SRAM CGPG1210, 11-50t, 12-speed

Kampisarja FSA CK-745

Ketju SRAM CN-SX

Runko Alumiini

Rungon koko S, M, L

Etuhaarukka FOX 36 PERFORMANCE 29″ 160 mm

Takaiskunvaimennin FOX Float DPS Performance

Ohjaustanko BIONICON Bar 31,8×780 mm

Jarrut Magura MT5, jarrulevyt, Magura MDR-C 203 mm edessä, 180 mm takana

Rengaskoko 29/27,5”

Renkaat Schwalbe Magic Mary/Eddy Current 29×2.6/27.5×2.8

Vanteet AlexRims EM30/EM35

Massa – kg

Takuu runko 5v, osat 2v

Hinta 5 099 €

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat