29.6.2021

Koeistuttu: Polestar 1 saapui Suomeen sen viimeisenä valmistusvuonna

Polestar 1

Polestar 1 on nimestään huolimatta valmistajan toinen automalli Suomessa. Pyhimys-Volvoa kunnioittaen suunniteltu malli ehtii olemaan Suomessa tarjolla ainoastaan vuoden, sillä auton valmistus päättyy seuraavassa vuodenvaihteessa.

Volvon sisarmerkki Polestar tarjoaa asiakkailleen tällä hetkellä kahta eri mallia jotka kuuluvat Polestar 1 ja Polestar 2. Näistä varsin loogisesti nimetyistä malleista Moottori on koeajanut jo Polestar 2 -täyssähköauton ja nyt päästiin perehtymään myös Polestar 1 -lataushybridiin.

Autona Polestar 1 on jo tuttu juttu maailmalta. Kyseessä on siis valmistajan ensimmäinen automalli, joka julkaistiin vuonna 2019, mutta Suomeen ensimmäinen yksilö päätyi maahantuojan toimesta vasta juhannuksen 2021 tienoilla.

Nyt mallin saamiseen alkaakin olla jo viimeiset hetket, sillä auton valmistus tullaan lopettamaan kuluvan vuoden loputtua. Alusta alkaen valmistaja on kertonut, että autoa tullaan valmistamaan kolmen vuoden ajan – ja korkeintaan 500 kappaletta vuodessa.

Yhtenä auton tarkoituksena lienee tuoda brändille urheilullista imagoa – ylväs kylkilinja, voimakkaat takakaaret ja pitkäkeula istuivat hyvin Moottorin silmään jo vuonna 2018 Geneven autonäyttelyssä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ensimmäinen ja viimeinen

Polestar haluaa olla sähköautobrändi, mutta tästä huolimatta Polestar 1 ei ole täyssähköauto: konepellin alta löytyy kaksilitrainen turbo- ja remmiahdettu bensiinimoottori, joka tuottaa 240 kilowatin (326 hevosvoiman) huipputehon.

Auton lataushybridipuoli vastaa kuitenkin luvuiltaan jo melkein edellisen sukupolven täyssähköautoja. Kaksiosaisen korkeajänniteakun kapasiteetti on 34,2 kilowattituntia, joka vastaa lähes toisen sukupolven Nissan Leafia.

Polestar 1

WLTP-syklin mukaiseksi toimintamatkaksi on saatu 124 kilometriä, joka on enemmän kuin millään muulla markkinoiden lataushybridillä. Vaihtovirralla akku latautuu kolmen vaiheen kautta parhaillaan 11 kW:n teholla ja lisäksi auto tukee myös 50 kW:n CCS-pikalatausta.

Autosta löytyy kolme sähkömoottoria, joista kaksi on sijoitettu taka-akselille ja kolmas kampiakselille. Taka-akselin sähkömoottorien teho on 85 kW (116 hv) per kappale.

Yhteistehoksi kerrotaan 455 kW (619 hv) ja -väännöksi 1 000 newtonmetriä. Näillä voimin Polestar ykkösen luvataan kiihtyvän nollasta sataan 4,2 sekunnissa. Pelkällä sähköllä ajettaessa auto on aina takavetoinen ja bensiinillä ajettaessa liikkumisesta huolehtii etupyörät.

Näiden speksien ansiosta valmistajalta ei tarvitse viedä ’’sähköautonvalmistaja’’ -nimikettä, etenkin kun Polestar 1:n jälkeen polttomoottoria ei tulla näkemään yhdessäkään Polestarissa.

Paljon Volvoa – mutta…

Sen lisäksi, että tämän linjakkaan coupén ilme on suoraan Volvon 60- ja 90-mallistosta, niin auto on myös sisältä erittäin volvomainen. Polestar 2:ssa on jo esimerkiksi valmistajan oma näkemys tietoviihdejärjestelmän käyttöliittymästä, mutta ykkösessä järjestelmän toimintoja hallitaan Volvon vanhahtavan näytön kautta.

Polestar 1

Kun auto tuo mieleen niin sisältä kuin ulkoa Volvon, 169 000 euron lähtöhinta voi tuntua suolaiselta. Autossa on kuitenkin paljon kallista tekniikkaa: esimerkiksi nelivedon tarkasta toiminnasta huolehtii torque vectoring -järjestelmä ja auton rakenteissa on käytetty paljon hiilikuitua, jonka avulla painoa on säästetty 230 kilogrammaa. Lisäksi valmistajan mukaan hiilikuidulla kori on saatu 45 prosenttia jäykemmäksi.

Kysymykseen siitä, onko auto todella hintansa arvoinen palaamme myöhemmin, kun pääsemme kokeilemaan autoa tien päällä. Valmistaja kuitenkin kehuu Pyhimys-Volvon, eli Volvo P1800:n jalanjäljissä kehitetyn grand tourerin tärkeimmän asian olevan juurikin sen ajettavuus.

Teksti ja kuvat: Eetu Kokkonen

Lisää aiheesta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat